20 Haziran 2016 Pazartesi

ABD’nin HIMARS’ına kasırgalı'lı cevap

ABD'ye çalaklanır bir manşet atmışlar. Gerek yok bunlara.
Biz sınırlarımız ABD'ye inat olsun diye mi koruyacağız?

Ancak, güzel bir iş bu, yapanları tebrik ediyorum.
Panter ve Fırtına obüsleri 40-45 km'ye kadar sınır ötesine ucuz, yoğun, hızlı ve hassas ateş imkanı veriyordu.
Bu şekilde Katyuşa mevzilerini kurulum sırasında tespit ettiğinizde dakikalar içinde ateş altına alabiliyorsunuz.
Elin yani Amerikalının CEHENNEM ATEŞİ namı diyer Hellifire füzelerine bunları atmak için YIRTICI namı diyer Predadör İHA araçlarına da muhtaç olmuyorsunuz.
Geçenlerde hükumet yanlısı gazetelerde sanki böyle bir ihtiyacımız varmış, acizmişiz gibi manşetler atılmıştı.

Üstelik kafanız da rahat.
Mermi bol, siz üretiyorsunuz.
Hızlı istihbarat için gereken İHA ve topçu radarları da elinizin altında.
Hiçbir şekilde kendi insanlarınızı riske etmiyorsunuz.

Oysa uçakla saldırsanız dert.
Pilotu, uçağı tehlikeye atacaksınız.
Ruslar uçağımızı düşürür mü?
Kaygı çekeceksiniz.

Üstelik uçuş ve uçak bombası çok daha fazla maliyetli.
Uçak bombaları ithal, Amerikan hükumeti bu gün verir yarın veremez, işler zora girerse bize sıkıntı verirler.
Hassa güdüm kiti takılmış olanları zaten sayılı.
155'lik obüs mermisinden kesinlikle çok daha pahallı.

Bir de tepki süresi yeteri kadar hızlı değil.
Uçağı kaldırıp da hedefi vurana kadar Katyuşa ateş etmiş işi bitirmiş olabilir.
Scramble pozisyonunda bekleyen uçaklar elbette vardır.
Ama gerek yok, bu işlere.
Top daha pratik ve ucuz.

Ancak, menzil sıkıntısı vardı.
40-45 km az.
Ya daha ötedeki hedefler ne olacak.
Örneğin, 75, 100, 150 km ötedeki hedefler.
Ben doğrusu Rus'larla bu kadar papaz olmuşken, ve onlar da bölgeye S-300 ve S-400'leri getirip kurmuşken Suriye'ye uçak falan sokmam.
Türk pilotları da, uçakları da bu kadar kolay harcanacak bir harp araç gereci değildir.

Elde çok namlulu roket sistemleri, Kasırga roketi var.
Ancak, bunlar da güdümsüz, balistik roketler.
Tıpkı Katyuşa gibi, geniş bir alana rastgele salvo yapacaksınız.
Çok sayıda atacaksınız.
Belki de, roketler dağılacak sivil hedefleri vuracaksınız, belki de haddinden fazla zarar vereceksiniz, belki de attığınız onca roket mermisi boşa gidecek.
Hedef gözetmeden kullanacaksanız bunlar işe yarar ama, hassas kullanıma uygun değil.

Kasırgalar iyidir, menzilleri yeterlidir.
Güdümsüz oluşları giderilmesi gereken kusurlarıydı.
Bu roketlerin güdümlü olmalarıyla çok ciddi bir açık kapanacak.

Örnek verirsek.
Kandil'de topçu roketlerinin menzili içine girmiş olacak.
Doğrusu akıllı silah sistemlerinin varlığını, sayılarını Amerikalılar da, Rus'lar da hesaplıyor olmalı.

Keşke, SOM füzelerinin seri üretimi başlamış ve TSK envanterine birkaç yüz tane teslim edilmiş olsaydı.
SOM Stand Off Mühimmat diyorlar, yani uzaktan atılan akıllı, güdümlü seyir füzesi.

Yunanlıların satın alma yoluyla edindikleri bu tarz bir füzeleri vardır.
Bizde yok.
Bunu da bildirmek isterim.

Yunanlılar, bizim hassas tesislerimizi uzaktan vurabilirler.
Aksaz deniz üssümüzü, İzmir'deki rafinerimizi ve benzeri yerleri.
Ruslar, Amerikalılar, Fransızlar, İsrail de.
Bunların hepsinin de ellerinde uzaktan atılan güdümlü, akıllı seyir füzeleri vardır.
Yani efelenirken, babalanırken bunları hep hesaplamak gerekir.

Daha vahim ve elim olmak üzere bizim orta ve yüksek irtifa hava savunma sistemlerimiz yoktur.
YOKTUR.
Kapik....

Saygılar.

Oraj POYRAZ  L2fSIJNoA0xfSNxA


ABD'nin HIMARS'ına kasırgalı'lı cevap

Suriye sınırına konuşlandırılması planlanan HIMARS füzeleri için ABD sözünü tutmayınca yerli sistem devreye girdi. Roketsan, TSK envanterinde bulunan Kasırga'yı güdümlü rokete dönüştürerek seri üretime başlıyor.

AA

MAHMUT GÜRER

Kuzey Suriye'den Türkiye'ye yönelik tehditlere karşı, sınır hattına "HIMARS" füze sistemi konuşlandırılması konusunda ABD tarafından verilen söz yerine getirilmedi. Mayıs ayında gönderileceği ifade edilen "HIMARS" sistemlerinin bugüne kadar nakledilmemesi, milli savunma şirketlerinin üzerinde çalıştığı projelerin hızlanmasını sağladı.

SERİ ÜRETİM AŞAMASINA GELDİ

Göğsümüzü kapartan haber Türkiye'nin yüzakı ROKETSAN'dan geldi. TSK envanterinde bulunan "Kasırga" sistemini, "Güdümlü Roket" sistemine dönüştürmek için proje geliştiren ROKETSAN, çalışmalarını tamamlanarak seri üretim aşamasına geldi.

Atışlarda Sıfır hata, tam isabet

Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen "Kasırga-TRG/300" adlı güdümlü roket sistemi, geçtiğimiz günlerde yapılan test atışlarında, hedefleri sıfıra yakın hata ile vurarak tam not aldı. ABD'nin "HIMARS" bataryalarından çok daha üstün özelliklere sahip olan "Güdümlü Kasırga" sistemi, 130 km menzille ulaşabiliyor. ABD'nin söz verdiği halde göndermediği "HIMARS" sistemleri ise maksimum 90 km menzile sahip.

Sapma yok, nokta atışlı

"Kasırga-TRG/300" sistemi, 130 km'lik menzil avantajı sayesinde, Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç Cebi'nin daha ileri noktalarındaki terörist unsurları da vurabilecek. En ileri teknoloji kullanılarak geliştirilen ve 300 mm kalibrelik roket atabilen "Güdümlü Kasırga" sistemi, karadan karaya atışlarda, 70 metre çapında etki alanı oluşturarak hedefi imha edebiliyor.

http://www.aksam.com.tr/guncel/abdnin-himarsina-c2kasirgalili-cevap-c2/haber-526019.

Yunan SCALP-EG seyir füzeleri atışa hazır


24 Eyl, 2009 Özge Kılınç | oezge.kilinc@savunmasanayi.net

Yunan Hava Kuvvetleri için yıllar önce teslim edilen toplam 34 adet SCALP-EG tipi seyir füzeleri geçtiğimiz günlerde askeri açıdan da operasyonel özellik kazandı.

Bazı basın yayın organlarında söz konusu gelişme maalesef hatalı ve eksik algılanmış ve bu gelişmenin haberi kısmen:

"Yunanistan Fransa'ya sipariş ettiği Scalp füzelerini teslim aldı"

şeklinde lanse edilmiş olsa da, söz konusu güncel gelişme, SCALP-EG seyir füzelerinin Yunan Mirage 2000-5 Mk.II jetleri için sertifiye edilerek operasyonel özellik kazanmış olmasıyla bağlantılıdır ve önem arz eden, stratejik dengeler açısından üzerinde durulması gereken son derece hassas bir mevzudur.

SCALP-EG, savaş uçakları tarafından öncelikli olarak stratejik değerdeki sabit yer hedeflerine fırlatılan hassas güdüm kontrollü bir füze olup, gerek etkili uzun menzili, gerekse de yüksek tahrip gücüne sahip harp başlığından dolayı, klasik bir hava-satıh füzesi değil, stratejik değerde bir seyir (cruise) füzesidir.

Yunanistan'ın SCALP-EG tipi seyir füzelerini tedarik planı yeni bir gelişme değildir ve 10 yıla yakın bir geçmişi vardır. Yunanistan Ağustos 2000 tarihinde ihtiyaç miktarını bir ön kontrat ile 56 sistem olarak açıklamış, fakat Ocak 2004 tarihinde kesin sipariş aşamasında bu rakam ekonomik sebeplerden dolayı 34'e indirilerek revize edilmiştir.

Nitekim Yunanistan ile Fransa arasında, Yunan Hava Kuvvetleri için 15 adet son model Mirage 2000-5 Mk.II jetleri yanında, 200 adet MICA tipi orta menzil hava-hava füzeleri ve nihayet 34 adet SCALP-EG seyir füzelerinin tedariğine yönelik anlaşma kesin karara baglandıktan sonra tüm sistemler teslim edilmişlerdir.

Bazı amatör Yunan kaynaklarında, Yunan Hava Kuvvetleri için sipariş edilen 90 ila 93 sistemin teslim edildiği de şiddetle iddia edilmektedir. Bu bilginin ciddi askeri/savunma sanayii kaynakları ve üreticiler nezdinde gerçeklerle bağdaşmadığı anlaşılmış olup, bu ütopik rakamların kuvvetle muhtemel Yunan milliyetçiliği motifli abartılardan kaynaklandığı aşikardır.

Dolayısıyla kısmen ciddi bile olmak üzere, bazı uluslararası kaynaklarda da telaffuz edilen 90 veya üzeri SCALP-EG füze rakamları gerçeği yansıtmamaktadır ve Yunan Hava Kuvvetleri'ne teslim edilen, teyiti mümkün toplam füze sayısı 34 adetle sabittir.

10 adedi Mirage 2000-5EG Mk.II ve 5 adedi de Mirage 2000-5EB Mk.II konfigürasyonlu yeni üretim uçaklar olmak üzere, toplam 15 adet yeni üretim Mirage 2000-5 Mk.II jet pilotlarının SCALP-EG eğitimleri, geçtiğimiz Ağustos ayının ortasında Yunan Hava Kuvvetleri (EPA) bünyesinde tamamlanmıştı.

Ayrıca Yunanistan'ın eski klasik Mirage 2000EGM uçaklarını modernize ederek aynı seviyeye getirmesiyle (Mirage 2000-5EG Mk.II), SCALP-EG seyir füze kabiliyetli Mirage 2000-5 Mk.II konfigürasyonundaki modern jet miktarı 25'e yükselmişti.

Sızan bilgilere göre, geçtiğimiz günlerde, 7 Eylül 2009 tarihinden itibaren, geçmişte teslim edilen bu SCALP-EG füzelerinin "SEG52" yazılım entegrasyon ve sertifikasyonları da tamamlandı ve şu an itibariyle, Yunan Hava Kuvvetleri (EPA) yeni (15) ve modernize (10) toplam 25 adet modern Mirage 2000-5 Mk.II uçakları ile, çok uzak menzillerden yer hedeflerine hitaben taarruz kabiliyetini kazanmış oldu.

Adı geçen Mirage 2000-5 Mk.II uçakları ve seyir füzeleri artık Tanagra Hava Üssü'ndeki 331 'Theseus' filosunda aktif görev kapsamında hizmettedir.

Yine söz konusu Yunan seyir füzelerinin menzili bir çok kaynakta da dile getirildiği gibi 250+ km olarak geçsede, reel menzil, füzenin yüksek uçuş irtifasıdan ateşlenmesi ve meteoroloji şartları.. gibi faktörlerle de bağlantılı olarak pratikte 350+ km'ye kadar artabilmektedir.

SCALP-EG tipi seyir füzelerinin 25 adet (15+10) Mirage 2000-5 Mk.II av-bombardıman maksatlı jet uçakları üzerindeki sertikasyonla, şu an itibariyle Yunan Hava Kuvvetleri (EPA) bu jetlerle Türk hava sahanlığına yaklaşmadan, başta Marmara-, Ege- ve Batı Akdeniz Bölgeleri olmak üzere, K.K.T.C.'ye de rahatlıkla erişebilme imkanını elde etmiş bulunmaktadır.

SCALP-EG füzeleri sayesinde Yunanistan'ın maksimum 350+ km gibi bir menzilden yer hedeflerini imha etme kabiliyeti kazanması, Ege'deki Türk-Yunan askeri dengesi açısından göz ardı edilmemesi gereken stratejik bir husustur.

Seyir füze teknolojisinin yayılmasının önlenmesi anlaşmasına imza atan ülkelerden Fransa ve İngiltere, Yunanistan'a satılan SCALP-EG füzelerinin bu anlaşma çerçevesinde menzilinin maksimum 350+ km civarında olacağını belirtseler de, bu füzelerin teorik olarak gerektiğinde 600+ km gibi bir menzil potansiyelnin olduğu, uzman çevreler tarafından sürekli doğrulanarak vurgulanan ayrı ciddi bir husustur.

Türkiye'nin, Yunanistan'ın SCALP-EG seyir füzesi kullanma kabiliyetine ilişkin aldığı aktif önlemlerinin yeterli olduğunu söylemek, sonuç itibariyle ne yazık ki mümkün değildir. Türkiye'nin stratejik güvenliği, caydırıcılığı ve herşeyden önce prestiji açısından, bu stratejik konunun üzerinde durulması ve kamuoyunda irdelenmesi son derece önemli ve gereklidir.

SCALP-EG gelişmeşi ile ilgili bazı kayda değer genel ve teknik bilgiler, aşağıda sıralanmış olup, ayrıca Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde öteden beri mevcut olan SCALP-EG füze resimlerinin yer aldığı bölümde de bazı tamamlayıcı bilgiler dile getirilmiştir.

SCALP-EG seyir füzesi hakkında tarihi ve teknik bilgiler:

SCALP-EG seyir füzesi uluslararası spesifik literatürde STORM SHADOW adı altında daha çok tanınmaktadır.

STORM SHADOW füzesinin orijinal üreticisi, Fransız Matra ile İngiliz BAE Dynamics firmaları tarafından oluşturulan MBDA Avrupa konsorsiyumudur.

SCALP-EG, füzenin Fransız açılmının kısaltmasıdır (Systeme de Croisiere conventional Autonome a Longue Portee de recision – Emploi General).

Gecmişi 80'li yılların başına kadar uzanan gelişim sürecinde, 1983 yılında APACHE tipi parça tesirli mühimmat sistemininin geliştirilmesine yönelik Alman-Fransız projesinden 1988 yılında Almanya çekilince, Fransa yoluna önce yalnız devam etmek zorunda kalmıştır.

APACHE füzesinin bir kaç versiyonunun geliştirilmesini takiben, Fransız Matra firması İngiliz British Aerospace ile birleşince 600 km menzilli bir seyir füzesinin İngiliz (1997) ve Fransız (1998) muharip hava unsurlarının ihtiyaçlarına yönelik geliştirilmesine karar verildi.

SCALP-EG ile STORM SHADOW prensipte aynı seyir füzeleridir. STORM SHADOW konfigürasyonunun SCALP-EG sistemine göre küçük çaplı farkı, bazı komponent ve alt sistemlerinin İngiliz ihtiyaçlarına yönelik optimize edilmiş olmasıdır.

SCALP-EG, bir defa ateşlendikten sonra radar sistemleriyle tespit, teşhis, takip ve tahribi çok zor, hatta günümüzdeki yerleşmiş mevcut hava savunma sistemleri ile imkansıza yakın bir seyir füzesidir ve ateşlendikten sonra pike yaparak veya çok alçak irtifaya inerek bu irtifadan ilerlemesinden ve kismen konstrüksiyon dizaynından dolayı, sinsi/hayalet anlamına gelen "stealth" özellikli oldugu iddia edilmektedir.

Bir adet turbo-jet motoru ile subsonik, dolayısıyla ses altı hızında, 0,8+ Mach süratle hedefine alçak irtifadan yönelen bu at-unut prensibine uygun seyir füzesinin güdüm kontrol sistemi, ataletsel seyrüsefer (INS), uydu navigasyon (GPS), yüzey tarayıcı (TERPROM) ve son terminal fazı için gelişmiş pasif kızılötesi alıcı (IIR) tabanlıdır.

Füze yüzey tarama sistemi (TERPROM) yardımıyla alçak irtifadan yaklaşık 1000 km/h süratle hedefine yönelerek, yaklaşma fazında füzenin son derece gelişmiş pasif kızılötesi (IIR) alıcısı devreye girer.

Öncelikli olarak stratejik ve/veya zırhlı sabit yer hedeflerine karşı kullanılan bu füze, gerektiğinde uzaktan radyo dalgaları ile eşzamanlı olarak yeniden programlanarak son anda başka hedeflere de yönlendirilebilmektedir.

STORM SHADOW/SCALP-EG füzesinin tahrip gücü yüksek harp başlığı da oldukça etkilidir, zira iki konvansiyonel patlayıcı ünitesinden oluşan BROACH prensipli (Bomb Royal Ordnance Augmented CHarge) katmerli bir harp başlığına sahiptir.

Füze hedefine ulaştıktan sonra, hedefle fiziki temas sonrası kademeli olarak önce birinci harp başlığı devreye girerek varsa hedefin zırhını delmekte ve sonrasında örneğin sığınak gibi hedeflerin derinliklerinde ana harp başlığı infilak etmektedir.

Bu sayede zırhlı ve/veya sığınak tipi hedefler etkili bir şekilde imha edilebilmektedir.

Füzede ayrıca ihtiyaca göre parça tesirli harp başlığı da kullanılabilmektedir.

Hassas güdümlü bu füzenin hedefini saşırma payı (CEP) yaklaşık 1 metredir ki füzenin harp başlığının yarım tona yakın olduğu ve 350 km kadar uzaklıktan atılabildiği göz önünde bulundurulursa pratikteki tehditin boyutu gözler önünde biraz daha somutlaşacaktır.

STORM SHADOW reel savaş şartlarında ateş imtihanını da vermiştir.

Nitekim 2003 yılında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF)'ne ait Tornado GR.4 tipi taarruz uçakları tarafından 27 adet STORM SHADOW seyir füzesi, Irak 'ta çeşitli sabit yer hedeflerine yönelik ateşlenmiş ve İngiliz kaynaklarına göre tüm hedefler başarıyla imha edilmiştir.

Teknik özellikler:

Ebat:

5,10 metre uzunluk; 98 cm çap; yaklaşık 3 metre genişlik (kanatçıklarla birlikte)

Uçuş sürati:

0,8+ Mach (yaklaşık 1000 km/h)

Motor:

Microturbo TRI 60-30 tipi turbo-jet

Maksimum menzil:

350 km+ (600+ km potansiyel)

Harp başlığı:

450 kg ağırlığında çift üniteli katmerli delici/imha edici BROACH tipi konvansiyonel mühimmat

Güdüm kontrol sistemi:

Ataletsel seyrüsefer (INS), uydu navigasyon (GPS), yüzey tarayıcı sistemi (TERPROM) ve terminal fazında gelişmiş pasif kızılötesi alıcı (IIR)

Muharebe ağırlığı:

1,3 ton

Kullanıcı ülkeler ve sertifiye edilen uçaklar:

İngiltere (Tornado GR4, AV-8B Harrier II GR7/GR9 ve Eurofighter/Typhoon)

Fransa (Mirage 2000D, Mirage 2000-5 Mk.II, Rafale)

İtalya (Tornado IDS, Eurofighter/Typhoon)

Yunanistan (Mirage 2000-5 Mk.II)

Birleşik Arap Emirlikleri (Mirage 2000-5 Mk.II ve gelecekte alınması muhtemel Rafale uçakları için BLACK SHAHEEN tipi STORM SHADOW türevi)

Söz konusu mühimmatın yakın gelecekte F-35 Lighting II için (harici mühimmat) sertifikasyonu da planlanmıştır.

Özge Kılınç

Yayın Danışmanı ve Kurul Başkanı

Yunan askeri personeli tarafından muhtemelen çok kısa bir süre önce 311. 'Theseus' Filosu'nun Mirage 2000-5 Mk.II hangarında çekilen Yunan Hava Kuvvetleri (EPA)'ne ait SCALP-EG resimleri

SCALP-EG seyir füzeleri ve 25 adet Mirage 2000-5 Mk.II jetlerinin 331 "Theseus" Filosu bünyesinde konuşlandırıldığı Tanagra Hava Üssü'nün uydu görüntüsü aşağıdadır.

Tanagra Havaalanı Atina'nın 45 km kuzeyinde Atina-Selanik Karayolu (E75) üzerinde bulunan bir üs olup, Yunan Hava Kuvvetleri (EPA)'nin yoğun olarak kullandığı askeri havacılık üsleriden biridir.

http://www.savunmasanayi.net/yunan-jetlerinin-scalp-eg-seyir-fuzeleri-atese-hazir/yunan-jetlerinin-scalp-eg-seyir-fuzeleri-atese-hazir/  
a45UyF587661-160620114802 Oraj Poyraz cimcime@neomailbox.net
2016/06/20  13:00 1  39  1923atamizindeyiz@googlegroups.com


 



--

Bir ogretmen ebediyete hukmeden insandir.
Tesirlerinin nerede bitecegi asla bilinemez.

Henry adams

Enam-62 de ... Sonra her isi dogru olan kudret ve tasarrufun sahibi Allah larinin huzuruna gotururler. Bilin ki hukum onundur. O hesap gorenlerin en suratlisidir. derken;

Hacc-47 Senden baslarina acele azap getirmeni istiyorlar, Allah sozunden asla caymayacaktir. Rabbinin katinda bir gun, sizin saydiklarinizdan bin yil gibidir. denmektedir.

Ayrica Hacc-47 de, rabbinin katinda bir gun sizin saydiklarinizdan bin yil gibidir hukmu, Secde-5 de de vardir. Secde-5 Gokten yere kadar her isi Allah duzenler. Sonra isler sizin sayisiniza gore bin yil tutan bir gunde icinde O na yukselir. Yani bu iki Ayet e gore, Allah katinda bir gun Dunya gunu ile bin yildir. Meraic-4 Melekler ve ruh oraya miktari ellibin yil olan bir gunde cikarlar. gun hesabi bu sefer ellibin yil olmustur.

PEZEVENK
. . . . . .
Dunya ahvalinden haberi yoktur
Sohbeti din ile acar pezevenk
Komsusu ac iken kendisi toktur
Sanki melek olmus ucar pezevenk
. . . . . .
Karanlik islerde ziplama ister
Evine granit * kaplama ister
Dunya mektebinden diploma * ister
Insanlik dersinden kacar pezevenk
. . . . . .
Herkesin kabina cesmesi akmaz
Erkek sinekleri hareme sokmaz
Fakir komsusunun yuzune bakmaz
Selamsiz sabahsiz gecer pezevenk
. . . . . .
Sanirsin Allah la akde oturmus
Cennete giderken macun goturmus
Huriler i dizip isi bitirmis
Simdi gilmanlari secer pezevenk
. . . . . .
Aydinliga dusman yobazin dolu
Hu cekerken sismis agzinda dili
Erbabi, ulkede bunlardan dolu
Durmadan zehrini sacar pezevenk

A$ik ERBABI


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder