23 Haziran 2016 Perşembe

Bülent ESİNOĞLU : Dünya dengesi ve Kanalizasyon Kapitalizmi!

 


Bülent ESİNOĞLU : Dünya dengesi ve Kanalizasyon Kapitalizmi!

Kapitalizm gelir hep bir yerde tıkanır. Eski model kapitalizm, yeni model kapitalizme geçmek mecburiyetindedir.

Bir önceki modelin tıkanması demek; gelir dağılımının iyice bozulması, ücretlerin düşmesi, sosyal hakların tırpanlanması gibi durumlarda, çalışanlardan yeni fedakârlıklar istenmesidir.

Bir önceki modelde, kazançlar özelleştirilmiş, zararların çalışanlara (halka) bölüştürülmesine sıra gelmiştir.

Çalışanlar dediğimizde tüm halkı anlamalıyız. Çoğu zaman bu eşdeğerlik gözden kaçar. Çalışanlar huzursuz ise halk huzursuzdur. Halk ile çalışanlar ayrı ayrı sınıflar değildir.

Kapitalizmin tıkanması demek; çokuluslu şirketlerin büyüyememesi demektir. Büyüyemeyen şirketler, çalışanlardan ilave fedakârlıklar ister.

Ulus devlet yöneticileri böyle durumlarda bir yere kadar çok uluslu şirketlerin isteklerine cevap verir. Bir noktadan sonra, gerek oy kaygısı, gerek iktidarda kalma kaygısı, çokuluslu şirketlerin tüm taleplerinin karşılanamama durumunu yaratır.

Ulus devlet yöneticisi halkın yanında yer alsa, çokuluslu şirketin karşısında olması gerekir. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık.

Ulus devlet, bir düzeyden sonra, fedakârlığın çokuluslu şirketler ve onların yerli ortaklarından gelmesini ister. Böyle durumlarda, ulus devlet yöneticileriyle, çok uluslu şirketler karşı karşıya gelir.

Çokuluslu şirketler, ulus devletten istediğini alamayınca, çokuluslu şirketlerin Çatı Örgütü Amerika devreye girer. Amerikan savaş makinası (medya) devreye girer.

Ulus devlet ile Amerika savaşı, önce, medyada devam eder. Daha sonra, Yugoslavya, Suriye, Irak örneklerinde olduğu gibi, şehir devletler kurma, silahlı planı işler.

Gerek Amerikan siyaset felsefecileri, gerekse Avrupalı düşünürler, mevcut sistemin tıkandığını, eskiden yaptıklarımızı yapmaya devam edersek, gidilecek yolun kalmadığını ifade ediyorlar.

Hatta daha ileri giderek mevcut işleyen kapitalizmin bir kanalizasyon kapitalizmi olduğunu söylüyorlar.

Kanalizasyon yaklaşımı; kullanılan kapitalizm modelinde, ahlaki kaygıların hepten bir tarafa bırakıldığını ifade etme amaçlıdır.

Faşizm şu veya bu şekilde kapitalizm ile birlikte vardır. Kapitalizm tıkandığında, yolu açmak için, zor ihtiyacı yükselir. Ve faşizm derinleşir.

Çokuluslu şirketlerin çatı örgütü Amerika, böyle bir dönemece girmiştir.

Çokuluslu şirketler 2008'den beri büyüyemiyor. Ya birikim modelini değiştirecek ve tüm zararları dünya halklarına bölüştürecek- ki buradan savaş ihtiyacı çıkıyor. Ya da kabuğuna çekilip, zararları çokuluslu şirketlere pay edecektir.

Amerikan şirketleri önlerindeki en büyük engel olarak, Rusya ulus devletini görüyorlar. Amerika'nın Rusya devletine uyguladığı baskı siyasetinin başka açıklaması olamaz.

Askeri diplomasi ve kamu diplomasisi denilen tüm zorlamaları, Rusya üzerinde uyguluyor. Doğu Akdeniz'de uçak gemileri, Baltık denizine yapılan yığınak…

Eğer Rusya ve Çin engelini aşarsa, ulus devletleri birer ikişer hal edeceğini hesaplıyor.

Küresel kapitalizmin (kapitalist emperyalizmin) geldiği yer savaştır. Eğer baskılarla yolunu açabilirse, bir süreliğine rahatlayacaktır.

Karşı tarafın kararlı direnci devam ederse, savaşı kendi toprakları dâhil, tüm dünyaya yayacaktır.

Suriye, Ukrayna ve Büyük Kürdistan kurma çabalarının arkasındaki asıl sebep; kanalizasyon kapitalizmidir.

22.6.2016, bulentesinoglu@gmail.com



 
a45UyF587661-160623112903 Oraj Poyraz At Neomailbox.net cimcime@neomailbox.ch
2016/06/23  13:00 1  39  1923atamizindeyiz@googlegroups.com


 


Siz duygularinizin kolesisiniz herkes gibi.
Ama size hukmeden bu duygulari taniyamaz, ne zaman, nerede, nasil ortaya cikacagini bilemezsiniz.
Bir ask, bir ofke, cildirici bir kiskanclik, dayanilmaz bir ozlem, bazen karanliklarin icinden cikip sizi esir alabilir.
Bazen bir baska insan icin kendinizden vazgecebilirsiniz.
bazen ofkeyle kamasir iciniz.
Yitirmenin ne oldugunu biliyorum.
Yasadigimiz asklar hayatimizi degistiriyor.
Yapilan hatalarda degisen hayati bir kez daha degistiriyor.
Savruluyoruz...
Hayata ne ile baslarsan basla elinde cok az sey kaliyor.
Gurur ve aptallik.
Kac kez yasadigimiz anin degerini bilmedigimiz icin gelecegi reddetmisizdir, kac kez kiymetini anlayamadigimiz bir anda yasadigimizdan cok parlak olabilecek bir gelecegi elimizden kacirmisiz.
Hayata neyle baslarsan basla elinde cok az sey kaliyor.
Gurur ve aptallik halbuki her seyi istemistik di mi?

Virginia Woolf

Ankara Serv antlasmasini kabul etmelidir.

04.11.1920, A.Izzet Pasa kuruluna verdigi talimattan.

Levent ERTURK : BIR AFRIKA YARATILIS OYKUSU - TANRI BUMBA

levbaba@yahoo.com

Bir Orta Afrika halki olan Boshongo kabilesinin yaratilis miti. Boshongolar, Tanri ya Bumba derler.

***

Baslangicta, karanliklar icinde, sudan baska hicbir sey yoktu. Ve Bumba yalnizdi.

Bir gun Bumba, karninda cok siddetli bir aci hissetti. Ogurdu, zorlandi, kasildi ve sonra Gunes i kustu. Boylece her yeri i$ik kapladi. Gunes in isinlari suyu kurutmaya basladi, ta ki Dunya nin kara uclari gorunene kadar. Siyah kumsallar ve kayaliklar gorulebiliyordu. Fakat yasayan hicbir sey yoktu.

Bumba, Ay i ve yildizlari kustu, simdi gecenin de kendi isigi vardi.

Fakat Bumba nin hala karni agriyordu. Bir kere daha ogurdu ve ortaya dokuz tane canli cikti: Koy Bumba isimli bir leopar, sorguclu kartal Pongo Bumba, timsah Ganda Bumba, ve Yo isimli kucuk bir balik, sonra, yasli kaplumbaga Kono Bumba; ve leopar kadar hizli hareket eden, olumcul, guzel Simsek Tsetse; sonra beyaz balikcil Nyanyi Bumba, ayrica bir bocek, ve Budi isminde bir keci.

Bunlarin hepsinden sonra insanlar geldi. Bir suru insan vardi, fakat sadece bir tanesi Bumba gibi beyazdi. Onun adi Yoko Lima idi.

Ortaya cikan yaratiklar diger yaratiklari dogurmaya basladi. Balikcil butun kuslari yaratti, caylak haric. Timsah ise yilan ve iguanayi yaratti. Keci, butun boynuzlu yaratiklari olusturdu. Kucuk balik Yo, tum denizler ve sulardaki baliklari yaratti. Bocekten diger bocekler cikti. Yilanlar kivrilarak cekirgeleri ortaya cikardilar ve iguana boynuzu olmayan tum hayvanlari cikardi.

Sonra, Bumba nin uc oglu dunyanin geri kalanini bitireceklerini soylediler. Ilk oglu Nyonye Ngana beyaz karincalari yaratti fakat gorevini bitirebilecek kadar guclu degildi, bu yuzden oldu. Yine de karincalar hayattan ve varolmaktan mutlu olarak topragin derinliklerine indiler, corak topraklari kapladilar ve yaraticilarini onurlandirdilar.

Ikinci ogul, Chonganda, muhtesem agaclarin, otlarin, ciceklerin, bitkilerin fiskirdigi yesil bir alan yaratti. Ucuncu ogul, Chedi Bumba, farkli bir seyler yapmak istedi, fakat tum cabalarina ragmen Kite isimli bir kustan baska sey yaratamadi.

Butun bu yaratiklar icinde sadece Simsek Tsetse sorun cikariyordu. Basa o kadar cok bela olmaya basladi ki sonunda Bumba onu gokyuzune kovaladi. Insanlar atesi bilmiyorlardi, Bumba onlara agaclardan nasil ates cikarilacagini ogretti. Onlara, her agacin icinde ates bulunur dedi ve sonra agaci delip atesi nasil ozgurluge kavusturacaklarini anlatti. Bugun bile, bazen Simsek Tsetse yeryuzune sicrar ve etrafa zarar verir.

Sonunda, butun yaratma isleri bittiginde, Bumba baris icindeki koylere yurudu ve insanlara dedi ki: Bu mucizelere sahip cikin. Onlar size aittir.

Boylece Bumba, yaraticimiz ve ilk atamiz, her gun gorup kullandigimiz tum mucizeleri yaratti ve insanlarla diger yaratiklar arasindaki barisi sagladi.

***

Kaynak:

Maria Leach, Baslangic, dunyanin her yerinden yaratilis mitleri, Boshongo kabilesi bolumu (The Beginning, New York, 1956, pp.145-6; translated and adapted from E. Torday and J. A Joyce, Les Boshongo, pp.2)

Tercume: Levent Erturk
https://leventerturk1961.wordpress.com/2015/08/26/bir-afrika-yaratilis-oykusu-tanri-bumba/

- - - - - -

Saygi deger insanlar;

Afrika halklarindan Boshongo kabilesinin yaratilis inancini anlattigim yazima dileyenler blogumdan ulasabilirler.

Not:Bu tur mitlerdeki tanrilara tapmiyorum.
Sadece okumayi ve farkli seyler ogrenmeyi seven bir insanim.
Lutfen kimse,sen bunlara mi tapiyorsun seklinde sorular sormasin.
Aslinda bunubelirtmem gereksiz, fakat ne yazik ki bazi gruplarda okuduklarini anlamaktan aciz insanlar bulunuyor.
Boyle bir hatirlatmada bulundugum icin hepinizden ozur dilerim.

Levent Erturk.

- - - - - -

Ayni uyariyi ben de tekrar edeyim.
Idrak yollari tikanmis cok insan var maalesef

Oraj POYRAZ


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder