4 Temmuz 2019 Perşembe

GAFFAR YAKINCA : 300 ALÇAK




GAFFAR YAKINCA : 300 ALÇAK

Aydınlık Gazetesi 4.7.2019



Arjantinli yazar Jorge Louis Borges'in en ilgi çekici metinlerinden biri 1960'ta yazdığı "Argumentum ornithologicum'dur". Türkçe'ye "kuşlar kıssası" olarak çevirebileceğimiz metin Borges'in Tanrı'nın varlığına dair kurguladığı bir düşünce jimnastiğidir. Borges özetle "Gökyüzünde kısa bir süre gördüğümüz varlığını bildiğimiz ama sayamadığımız kuşların aslında kesin bir sayısı vardır. O kesin sayıyı bilen varlık Tanrı'dır" der.

Felsefi anlamda kesin bir sayıyı bilmenin bir grup "şeyi" kesin bir sayı olarak ifade etmenin getirdiği gücü görüyor musunuz? Tarih boyunca hep böyle oldu kesin sayılarla ifade etmek üç yedi ya da kırk demek varlığı sayı ile çerçeve içine almak ona adeta Tanrı katından bahşedilmiş bir güç verdi.

KESİN SAYILAR GÜÇLÜ ANLATILAR

İncil'de "mahşerin dört atlısı" var mesela. Beyaz Kızıl Siyah ve Soluk. Yedi mühür açıldıktan sonra ortaya çıkacaklar ve kıyamet başlayacak. Sığındıkları mağarada Allah tarafından 309 sene uyutulan Ashab-ı Kehf yedi kişidir. Yahya Kemal'in ilk şiirim dediği Mehlika Sultan'da aşk için yollara düşen gençler de yedi kişidir.

Türk tarihinin efsanevi kahramanı Kürşad Çin sarayını kırk arkadaşı ile basmıştı. Alevi inancında Hz. Muhammed'in Mirac'a çıkarken konuk olduğu meclis de kırk kişidir. Fransız dilini korumak için 1635 senesinde kurulan Fransız Akademisi "ölümsüzler" diye bilinen kırk kişiden oluşur.

Öyle sanıyorum ki son üç yüz yılın en önemli gelişmesi hayatımıza kamuoyu kavramının girmiş olmasıdır. Kamuoyu dediğimizde sadece halktan değil en başta devlet aygıtı olmak üzere kurumlardan da söz ederiz. Dolayısı ile onu etkilemek bize hayatın akışına müdahale etme imkanı verir. Özellikle 20. yüzyıl ile beraber çeşitli gruplar seslerini bu büyük güce duyurabilmek için bildiriler manifestolar yayınlamaya başladılar. Araştırmacı Samuel McCormick bu tür çabalara genel olarak "Güce yazılan mektuplar" diyor.

İMZALAR VE SAYILARI

Prensip olarak mektupların altına ne kadar çok imza atılırsa o kadar kuvvetli olacağı varsayılır. 4 Ekim 1914'te Almanya'nın savaşa girmesine karşı aydınların yayınladığı bildiri "93'ler manifestosu" olarak bilinir. Fransız aydınlarının Cezayir bağımsızlık savaşına destek veren açıklamasına 121 kişi imza atmıştı bu da tarihe "121'lerin manifestosu" olarak geçti. Fransa dışında pek bilinmez ama "121'lerin manifestosuna" karşı yayınlanan bir de "185'ler bildirisi" vardır. Teslimiyete karşı Fransız aydınları manifestosu" diye bilinir.

20. yüzyıl boyunca tüm dünyada küsuratlı destekçi sayıları sık sık böyle bildiriler yayınlandı. Gerçek ötesi (post-truth) samimiyetsizlik çağına girdiğimizden beri ise bu rakamlar yuvarlanıyor. 73 192 388 gibi sayıları göremiyoruz. Bunun yerine manşetleri "200 aydından bildiri" "30 aydından mektup" gibi başlıklar süslüyor. Bu yuvarlama işi bir yanı ile en eski efsanelerdekine benzer bir gücü donanma arzusuna denk geliyor. Ama asıl önemlisi çifte standarda dayalı düşünceler üzerine kurulmuş bir öfkeyi ve 'seçilmiş' olmanın kibrini yansıtıyor olması. İmzanın kendisi değil reklamı önemli çünkü çağdaş aydının da önemli olan kısmı aslında "reklamıdır".

Ergenekon davasında mahkemenin son kararı ile beraber cumhuriyet tarihimizin en organize ihanet hamlesi çırılçıplak ortaya serildi. Ancak bu kumpaslar kurulurken "daha da ileri gidilsin" diye alkış tutanların marifetleri hâlâ orta yerde duruyor.

300 "aydının" Ergenekon derinleştirilsin" bildirisi de böyle bir şeydi. FETÖ savcılarından dışarıda bir tek yurtsever kalmayıncaya dek ileri gitmelerini Türk milletinin beli kırılıncaya dek yüklenmelerini rica ediyorlardı.

Bu 300 rakamı da yukarıda izah ettiğim türde bir yuvarlamadır. Şüphesiz Türkiye'de bundan çok daha fazla alçak bulunabilir. Ancak gördük ki kaç kişi olursa olsunlar rakamı neye yuvarlarsa yuvarlasınlar Türk milletinin bileğini bükemezler. Çünkü millet olmak sadece sayıca büyük olmak değil sayılardan da büyük olmak anlamına gelir.



https://www.aydinlik.com.tr/300-alcak-gaffar-yakinca-kose-yazilari-temmuz-2019

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Iki Mustafa Kemal vardir Biri ben et ve kemik gecici Mustafa Kemal...
Ikinci Mustafa Kemal onu ben kelimesiyle ifade edemem o ben degil bizdir!
O memleketin her kosesinde yeni fikir yeni hayat ve buyuk ulku icin ugrasan aydin ve savasci bir topluluktur.
Ben onlarin ruyasini temsil ediyorum.
Benim tesebbuslerim onlarin ozlemini cektikleri seyleri tatmin icindir.
O Mustafa Kemal sizsiniz hepinizsiniz.
Gecici olmayan yasamasi ve basarili olmasi gereken Mustafa Kemal odur!

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

4. BIR ALLAH'A INANMAK GEREKSIZDIR EN DOGRUSU ONU HIC DUSUNMEMEKTIR

Her dini sistem ancak Allah'in ve insanin dogasi ve bunlarin aralarindaki iliski uzerine kurulabilir. Ancak bu iliskinin gercek varligi hakkinda bir hukum vermek icin tanrisal doga hakkinda bazi fikirlere sahip olmak gerekir. Oysa, butun ilahiyat, Tanrinin icyuzu anlasilmaz diye bize bagirmaktan ve ote yandan bu anlasilmasi mumkun olmayan Allah'a sifatlar tayin etmekten ve insanin anlasilmaz Allah'i onaylamada cekingen olamayacagini soylemekten bir an geri kalmamaktadir.

Insanlar icin en onemli olan sey, anlamanin tam ve kesin bir olanaksizligi icinde bulunmalaridir. Eger Allah, insan icin anlasilmasi mumkun degilse, onu hic dusunmemek en akla uygun yoldur. Ancak din, insanin bir cinayet islemis olmaksizin Allah'i hatirindan cikaramayacagi hukmunu vermektedir.

- - - - - - - - - - - - -
Insanlar yalnizca yasamin amacinin mutluluk olmadigini dusunmeye baslayinca, mutluluga ulasabilir.

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
En az bilinen seye inanildigi kadar baska hicbir seye bu denli sikica inanilmaz.

MONTAIGNE,MICHEL EYQUEM DE (1533-1592) Fransiz yazar.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 





-------------------------------------------------
This free account was provided by VFEmail.net - report spam to abuse@vfemail.net
 
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder