Abbas Güçlü
ÖSYM Başkanı Ali Demir’in İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü’yken, onun kontrolünde gerçekleşen doktora sınavına yönelik çarpıcı iddialar çok önemli
Milyonlarca gencin gözü kulağı ÖSYM’de. Aileleriyle birlikte YGS’ye yönelik kararı bekliyorlar. Son sözü ise ne YÖK ne iktidar ne de savcılık söyleyecek. Geçen ay çıkan yeni ÖSYM yasasına göre, son söz hakkı, ÖSYM’de yani Ali Demir’de bulunuyor. Peki Demir, bu kararı alır mı? Görünen o ki zor alır. Niye mi? İşte size çok çarpıcı bir örnek.
Yıl 2010. Yani geçen yıl. Prof. Demir, ÖSYM Başkanı olmadan önce İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü olarak görev yapıyordu. İşte o dönemde üniversitede araştırma görevlisi olarak görevlendirilmek amacıyla doktora öğrencisi seçmek için başvurular alındı, sınav yapıldı. Peki ne oldu? ALES ve diploma notu en yüksek puanlı öğrenciler, yazılı sınavda çok düşük puan aldıkları gerekçesiyle elendi, en düşük puanlı öğrenciler ise sınavda çok yüksek puan alarak İTÜ’ye girmeye hak kazandı. Sınava itiraz edildi, İTÜ rektörlüğü komisyon kurdu, sınav sonuçları yeniden değerlendirildi ve sınav iptal edildi. Yeni sınav yapıldı. Sonuçta ne mi oldu? Daha önce kazananların hiçbiri kazanamadı!..
Bu konuda ÖSYM Başkanı Demir’e ulaşmak için çok yoğun çaba harcadık ama her zaman olduğu gibi yine mümkün olmadı. Bu konuda vereceği bilgiler olursa, onları da elbette yine sizlerle paylaşırız.
İTÜ ise bu konuda bilgi vermek istemiyor.
Görünen o ki İTÜ, ÖSYM Başkanı Demir ve onun açıklamalarından hızla “tatmin olanlarla” yüz yüze gelmek istemiyor.
Ama ortada onca iddia ve bunu doğrulayan isimler var. ÖSYM Başkanı Demir, umarız, İTÜ’de görev yaptığı döneme yönelik aşağıdaki iddialara, bir an önce cevap verir.
Kimilerine göre bu iddialar, dünkü gazetelerde manşete çıkan intihal iddialarından çok daha önemli.
Sınav neden iptal edildi?
ÖSYM Başkanı Demir’in İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü’yken, onun kontrolünde gerçekleşen doktora sınavına yönelik o çok çarpıcı iddialardan bazıları şöyle:
* 2010’da sizin kontrolünüzde gerçekleşen doktora sınavı, size rağmen, iptal edildi mi? Edildiyse neden edildi?
* Bu sınavda, yüksek puanla başvuran adayların elenip, daha düşük puanla başvuranların kazandırıldığı doğru mu?
* Bu sınava kimler niye itiraz etti?
* Daha sonra sizin itirazınıza rağmen yeni bir sınav yapıldı mı?
* Yapıldıysa, sizin yaptığınız sınavla, yeni yapılan sınav sonuçları arasında bir farklılık söz konusu oldu mu? Bu konuda sizden rapor istendi mi? Hakkınızda soruşturma açıldı mı? Açıldıysa neden açıldı? Açılmadıysa niye açılmadı?
* Sizin yaptığınız sınavda kazananlar, daha sonraki sınavda da başarılı oldu mu? Olamadılarsa neden?
* Sübjektif ve yoruma açık olduğu için iptal edildiği iddia edilen sınavın sorularını kimler hazırladı? O sınavın yerine yapılan sınavın sorularını kimler hazırladı?
* YÖK ya da üniversite yönetimi bu konuda sizden bilgi istedi mi? Sınavın iptal edilmesine tepki verdiniz mi? Vermediyseniz neden?
* Bu konu kapatıldı mı? Kapatılması istendi mi? Kapatılması için üst makamların devreye girdiği iddiası doğru mu?
* YÖK bu konuda ne düşünüyor?
İTÜ neden sessiz?
Yukarıdaki söz konusu iddialar, Demir’in ÖSYM Başkanlığı’na atandığı günden itibaren ısrarla gönderiliyor. Tam da rektörlük seçimi öncesi gelen iddialar gibi, zamanlamasını doğru bulmadığımız için yayımlamayı hiç düşünmedik. Ama çok farklı noktalara çekilmeye başlandı. Bu yüzden olayla ilgili gerçeklerin ortaya çıkması açısından, kimilerine göre çok kesin bu gelişmeyi, yine de iddia şeklinde kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Belki o zaman Sayın Rektör ve Sayın Başkan çok daha net bilgiler verirler ve olay da her yönüyle açıklığa kavuşmuş olur.
Ya da belki de YÖK bu konuda süratle bir soruşturma açarak kamuoyunu bilgilendirir.
Ali Demir’e sabır diliyoruz. Böylesi bir dönemde üzerindeki baskılara bir yenisini daha eklemek istemezdik. Ama yazılmayan, konuşulmayan konular, ileride çok daha farklı boyutlarda karşısına çıkabiliyor ya da çok farklı şehir efsanelerine dönüşebiliyor. Umarız başta YGS ve kendisine yönelik intihal iddiaları gibi bu konuya da en kısa sürede açıklık getirir.
Özetin özeti: Siyaset zor diyorlar ama ÖSYM gibi bir kuruma başkan olmak sanki çok daha zor!..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder