25 Nisan 2011 Pazartesi

Politik - Suriye'de ordu Dera'ya girdi

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1047305&Date=25.04.2011&CategoryID=81
 

Suriye'de ordu Dera'ya girdi

25/04/2011 10:48


Suriye'nin güneyindeki Dera kentine bu sabah zırhlı araçlar desteğinde güvenlik güçlerinin girdiği ve kentten silah seslerinin gelmeye devam ettiği öğrenildi.

Eylemciler, telefonla yaptıkları açıklamada, tank ve zırhlı araç desteğindeki yüzlerce güvenlik gücünün kente girdiğini, her yöne ateş açtığını ve kendilerini koruyan zırhlıların arkasından ilerlediğini belirtti. Suriye rejimine muhalif hareketin doğduğu ve şimdiye dek çok sayıda kişinin öldüğü kentin sakinleri, Dera'da elektriklerin kesik olduğunu ve telefonla iletişimin pek mümkün olmadığını kaydetti. 

Dera'da dünkü olaylarda ölenlerin cenazelerinin toprağa verildiği törenlere binlerce kişi katıldı. Cenaze töreninden sonraki gösteriye güvenlik güçlerinin müdahale etmediği belirtildi. Eylemde, göstericiler Suriye bayrakları ve “anayasanın 8. maddesinin kaldırılmasıyla” ilgili mesajların yer aldığı pankartlar taşıdı. Yas dolayısıyla esnafın dükkanlarını açmadığı görüldü.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

İnsan hakları eylemcileri telefonla yaptıkları açıklamada, kentte ölü ve yaralılar olduğunu belirterek, ölenlerin sayısını bilemediklerini, cesetlerin sokaklarda yattığını kaydettiler.
Kente bu sabah 3 binden fazla güvenlik görevlisinin girdiğini söyleyen görgü tanıkları, keskin nişancıların çatılarda mevzilendiklerini, tankların sokaklarda dolaştığını anlattılar.
İnsan hakları eylemcileri, Suriye güvenlik güçlerinin ayrıca Şam yakınlarındaki Duma ve El Muademiye'ye de müdahale ettiklerini, Duma'da rastgele ateş açtıklarını bildirdiler.

CEBLE'DE ÖLÜ SAYISI 13'E YÜKSELDİ
Bu arada Suriye güvenlik güçlerinin dün Lazkiye yakınlarındaki Ceble'de açtığı ateşte ölenlerin sayısı 13'e çıktı. Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü, ülkenin kuzeybatısındaki sahil kasabası Ceble'de ölü sayısının yükseldiğini açıkladı. Güvenlik güçleri ve Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı silahlı kişiler yönetim karşıtı protestoların ardından dün kasabanın Sünni kesimine konuşlanmış göstericilere müdahale etmişti.
 
Güvenlik güçlerinin dünkü müdahalesinde çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtilmişti. Suriye'de gösterilerin başladığı 5 haftadır güvenlik güçlerinin açtığı ateşte ölenlerin sayısının 300'ü aştığı bildiriliyor. (AA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder