26 Nisan 2011 Salı

Politik - Tiyarolar Birliginin aciklamasi.... HERKES HADDİNİ BİLECEK !!!


TÜRKİYE TİYATROLAR BİRLİĞİ....BASIN AÇIKLAMASI....

Herkes haddini bilmelidir…

Türkiye Tiyatrolar Birliği Yönetim Kurulu "Tiyatroda Sümeyye Erdoğan" kriziyle ilgili olarak bir bildiri yayımladı. Bildiri metni aynen şöyle:
Herkes haddini bilmelidir…
Sanat kamuoyu, geçtiğimiz günlerde Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından üç sezondur oynanan Genç Osman oyununda olup bitenleri, Başbakan’ın kerimesi Sümeyye Erdoğan’ın açıklamalarını ve Bakan Ertuğrul Günay’ın tiyatroculara ‘haddini bildiren’ tavrını konuşuyor.
Yaşananlar ortadadır.
Sümeyye Erdoğan, “ağzında sakızıyla oyun izlemeye gitmiş, yer bulunmayan salonda birinci sıraya oturmuş(!) ve oyun sırasında, sahnedeki oyuncu tarafından başörtüsü hedef alınarak hakarete uğradığını” söyleyerek salonu terk etmiştir.
Yaptığı açıklamada, ‘sanatçıları ve sanat camiasını geri kafalılıkla suçlayıp, faşist ilan etmiş’ ve yine haddi olmayan işlere burnunu sokarak, kendisi gibi düşünmeyenlere ve tüm sanatçılara sözüm ona, ‘başörtüsü üzerinden ders’ vermeye kalkışmıştır!
Kerime tarafından basına yansıyan mektup, densizlik ve seviyesizlik örneği olarak tiyatromuz için bir ilktir.
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise, söz konusu olayı genelleyip tiyatro sanatına ve sanatçısına saldırmayı adeta bir görev bilmiştir!
Huzuruna kabul ettiği genel müdüre, oyuncu arkadaşımıza ve sahne amirine hakaret etmiştir.
Bakan Beyin basına yansıyan ifadeleri de tiyatro sanatı adına, akıl almazdır!
“Bu tür olaylar aynı oyunda daha önce de yaşanmış; değişik şikâyetler aldık ama bu densizliktir”
Bakan bu açıklamayla, Sümeyye Erdoğan’ın hamisi olduğunu açıkça dile getirmiştir!
Oysa sahne üstünde disiplinsiz davranan, oyun rejisinin dışına çıkan yaratıcılar için yaptırımların ne olduğu bellidir.
Kaldı ki ‘açık oyun’ biçiminde sahnelenen ve ‘doğaçlamaya’ uygun sahnelerin olduğu bir oyunda oyuncunun özgürlüğü, oyunun yönetmenin saptayacakları ile sınırlıdır.
Sümeyye Erdoğan ve Ertuğrul Günay’ın ortaklaşıp, oyunculuk mesleğine ve sanat alanlarına vermeye çalıştıkları ‘gözdağını’ şiddetle protesto ediyor, bu durumun 21.yüzyıl Türkiye’si için, ‘faşist-gerici’ bir dayatma olduğunu kamuoyu ile saygıyla paylaşıyoruz.
Türkiye Tiyatrolar Birliği Yürütme Kurulu
Alıntı: Solhaber




--  Amantes sunt amentes.  *  *  * Aşıklar çılgındır.  Latin Atasözü oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder