26 Ekim 2010 Salı

13.1 milyar liralık sır!-Manşetler-Yeniçağ gazetesi

13.1 milyar liralık sır!

http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/resimler/1287951917.jpg

Standart dışı işlem uyarısı...
SayIŞtay’ın “2009 Hazine İşlemleri Raporu”, 13.1 milyarlık iç borcun, Hazine’nin hesapları içinde gözükmediğini ortaya çıkardı. Raporda ’muhasebeleştirme standardı’ uyarısı yapıldı.
Eksik muhasebeleştirme var
İç borç stokunun da 330 değil 343.1 milyar lira olduğu kaydedilen raporda, “Vadesi dolacak kuponlara ait yükümlülük tutarları, tam olarak muhasebeleştirilmemektedir” ifadesi dikkat çekti.
Sayıştay’ın 2009 raporu, iç borç stokunun 343.1 milyar TL olduğunu ve gelecek yıllarda vadesi dolacak borçların hesaplara yansıtılmadığını ortaya çıkardı. Sayıştay, 13.1 milyar TL’lik iç borcun, Hazine Müsteşarlığı’nın toplam borç hesapları içinde gözükmediğini bildirdi. Senetlerin iskontolu kısmının hesaplara eklenmemesi nedeniyle ortaya çıkan durumun AB standartlarına ve Türk mevzuatına uygun olmadığını vurgulayan Sayıştay, gelecek yıllarda vadesi dolacak borçların da tam olarak hesaplara yansıtılmadığını kaydetti. Raporda şu tespitler yapıldı: “2009 Yılı Devlet Borçları Muhasebe Birimi kayıtları incelendiğinde, iç borç stoku içerisinde muhasebeleştirilmeyen iskonto giderleri toplamı 13.105.690.000.2 TL’dir. İskonto giderlerinin muhasebeleştirilememesi, yükümlülük tutarının kayıtlarda tam olarak gösterilememesine neden olmaktadır. ESA 95 standardına ve Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’ne de aykırı olan bu durum sebebiyle bono ve tahvil biçiminde tutulan tutar, kayıtlarda iskonto tutarı kadar eksik gözükmektedir.” Buna göre kayıtlarda 330 milyar TL olarak gözüken içborç stokunun aslında 343.1 milyar TL olduğu ortaya çıktı. Sayıştay “Vadesi dolacak kuponlara ait yükümlülük tutarları, tam olarak muhasebeleştirilmemektedir” uyarısı da yaptı. Raporda “İşlemiş faiz tutarlarının dönem sonlarında muhasebeleştirilmesinde, vadesi gelecekler için işlemiş faiz tutarı hesaplanmakta ancak senede ait müteakip kuponlar ile ilgili doğacak faiz tutarı tahakkuk ettirilmemektedir” denildi.

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder