26 Ekim 2010 Salı

Amerika'nın Yeni Savaşı: Taliban'ın Önlenemez Yükselişi ve Afganistan'da Devlet İnşasının Sınırları



Irak'ta Nüfus Sayımı ve Kerkük Şehrine Etkileri


Mevcut şartlar altında Kerkük'te sayımın gerçekleşmesi sadece siyasi amaçlara hizmet etmiş olacaktır. Zira şehrin demografik yapısının zorla değiştirilmiş olması açık bir gerçektir. Bu tecavüzlerin varlığı kanunla da teyit edilmiştir. Adı geçen 23. Madde ABD işgalinden önce ve sonra gerçekleşen göç ve demografik değişikliklerin düzeltilmesi konusunda amir hükümler belirleyerek konunun parlamentoya arz edilmesini kararlaştırmıştır. Bütün bunlar, hem Kerkük'ün özel bir durumu olduğunu hem de şehirde düzeltilmesi gereken bir çarpıklığın olduğunun kanıtlarıdır.

devamı »»
Amerika'nın Yeni Savaşı: Taliban'ın Önlenemez Yükselişi ve Afganistan'da Devlet İnşasının Sınırları


Bu yazıda Afganistan'daki mevcut durumun özeti verildikten sonra ABD yönetiminin kısa ve uzun vadeli stratejileri tartışılacak. Daha sonra bu stratejilerin neler olduğu ve nasıl uygulanması gerektiği konusunda ABD yönetiminin henüz net bir tavır geliştiremediği ve Afganistan'da güvenlik ve devlet inşasının birbirinden ayrılmaz iki süreç olduğu ortaya konacak. Yazı, Amerikan yönetiminin çıkmazları ve bölgenin geleceğine yönelik genel bir değerlendirme ile son bulacak.

devamı »»
Almanya'daki Türkiye Algısı: Türk Dış Politikası ve AB'ye Tam Üyelik Süreci Bağlamında Bir Analiz


Türkiye'nin elli yılı aşkın bir sürede AB ile bütünleşmeyi sağlamak için gösterdiği çabalar henüz sonuç vermiş değildir. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda gerek hükümetler gerekse kamuoyu ortak, tutarlı ve kesin bir platform oluşturdukları söylenemez. Genel olarak Almanya özelinde düşünülürse AB'deki kamuoyunun Türkiye algılaması olumsuzdur. Bunda Türkiye'nin farklı kültürel ve siyasal özelliğinin payı olduğu kadar, çalışmak için Almanya'ya göç eden ve orda yaşayan Türklerin Alman toplumuyla istenildiği gibi entegre olmamasının payının olduğu yönünde yaygın kanaatler vardır.

devamı »»
orsam.org.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder