30 Aralık 2010 Perşembe

KRİSTOF KOLOMB'UN KILAVUZU

KRİSTOF KOLOMB’UN KILAVUZU

 

Artık şunu kesinlikle biliyorum ki; Ülkemizin en önemli sorunu ekonomi değildir, terör de değildir… BİLİNÇSİZLİKTİR!

Sosyal refahın, siyasi istikrarın, ekonomik kalkınmanın ve kültürel gelişmenin temelinde eğitim yatar. Eğitimsiz bir toplumda cehalet, yoksulluk ve anarşinin olması kaçınılmazdır.  Şükürler olsun ülkemizde okuma yazma oranı %95 civarlarındadır. Ama okur yazar olmak vatandaşlarımızın her gün araştırıp okuduğunu ve yeterli bir eğitimden geçtiğini mi ifade ediyor? En önemlisi de okuyanların ne okuduğu ve okuyanlara neler öğretildiğidir!

İşte, tarihten bir örnek:

Kristof Kolomb’un kendi el yazısı ile yazılmış, Amerika seyahat notları Paris’te “Bibliotheque Nationale” de, yani Fransız Milli Kütüphanesi’nde muhafaza edilmektedir.

Fransız amirallerden Dr. Charcot, 1928 yılında yayınladığı “Colomb Vu Par Un Marin-Bir denizci tarafından K.Kolomb hakkında görüşler” isimli eserinde, Kolomb’un kitabından şu cümleyi naklediyor:

“Rodrigo sıradan bir tayfa değildi. Osmanlı deniz kuvvetlerine mensuptu. Dinini gizlemek zorundaydı. Onun Müslüman olduğunu benden başka bilen yoktu… Geceleri pek az uyur, devamlı harita üzerinde çalışır ve hesaplar yapardı. Bu haritaların ve tuttuğu notların birer kopyasını çıkardım… Keşfin şerefini bir Müslüman’a kaptırmamak için açıklamadım…”

Dr. Charcot, Kolomb’un bu itirafını kendisi şöyle değerlendiriyor ve bütün dünyanın dikkatine arz ediyor:

“Amerika’nın keşfi şerefi Kolomb’a değil, Müslüman Denizcilere aittir!”

“Rodrigo” adı, Batı tarihlerinde öteden beri “Kolomb’un sağ kolu ve harita uzmanı” diye bilinmekte idi. Fakat Osmanlı Deniz Subayı olduğu ancak 1928 de yukarıda zikredilen yayın ile duyurulmuş oldu.(1)

1929 yılında Milli Müzeler Müdürü Halil Edhem Eldem, Topkapı Sarayı arşivlerinde Piri Reis’in haritasını buldu. Atatürk’ün özel ilgi ve emirleri doğrultusunda haritanın basımları yapıldı. Dünya bilim çevrelerine tanıtıldı ve tartışıldı…

Piri Reis haritasının önemi Amerika’nın doğu kıyılarını, Kolomb’un ayak bastığı toprakları göstermesi ve Piri Reis’in haritanın kenarına düştüğü notlardır. Bu haritanın kenar notlarında (Piri Reis’in el yazısı ile) “Rodrigo” adı aynen geçmekte ve O’nun büyük denizcimiz  Kemal Reis’in “Baş Tayfası” olduğu belirtilmektedir.

” Bunu Kemal Reis’in biraderzadesi diye meşhur, Hacı Mehmet’in oğlu fakir Piri 919 (1513) Muharremülharamında Gelibolu şehrinde yazdı, Allah ikisini de affetsin.”

Piri Reis, Kemal Reis’in yeğeni olup küçük yaştan itibaren denizlere açıldığı için Rodrigo’yu tanımaktadır…

Kristof Kolomb’un bu itirafını, neden okullarımızda öğrencilerimize öğretmezler ki? İspanya’ya karşı ayıp mı olacak?

1490’lı yıllarda İspanya’da Müslüman ve kütüphane katliamı yaşanıyordu… Museviler bile Osmanlı’ya sığınmıştı… İspanyollar, bir medeniyeti yok etmiştir. Şimdi de “Medeniyetler İttifakı” adı altında “insan hakları, demokrasi, kardeşlik” dersi vermeye çalışıyorlar!

Müslüman düşmanı İspanya adına denize açılan Kolomb’un haritacısı ve kılavuzu Rodrigo, Müslüman Türk kimliğini gizlemek zorunda kalmıştı!

Sanki bir güç, gerçek bilgilere ulaşmamızı istemiyor. Sadece kendilerinin sunduğu bilgilerle yetinmemiz gerektiği öğretiliyor…

Okumayan, araştırmayan, sorgulamayan, yorumlamayan ve yazmayanlar kendilerine sunulanlara biat ederek, gizli kölelik yaptıklarının farkına varmadan yaşadıklarını sanırlar.

YILMAZ KARAHAN

(1) Zafer İlim Araştırma Dergisi- Haziran 1990, Sayı: 162

image00211.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder