29 Aralık 2010 Çarşamba

Ban Ki-Moon bizi neden öpüyor?..Ban Ki-Moon calls on Turkish youth to take role in world politics

Neden acabaaaaa?
Sakın o da Ilımlı İslam projesinin destekçisi olmasın!?
- ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ -  ~  - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~  - ~ - ~  - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~ - ~
Ban Ki-Moon bizi neden öpüyor?
 
 
BM İstanbul Somali Konferansı'na katılmak üzere Türkiye'de bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Boğaziçi Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada yurtdışındaki Türk okullarını methetti.

Konuşmasında Ahmet Davutoğlu'nun komşularla sıfır problem politikasını göklere çıkardı ve kullandığı "yeni tas yeni hamam" deyişiyle Boğaziçilileri de mest etmeyi bildi.

Türkiye'ye gelmeden önce "eski tas, eski hamam" deyişini öğrendiğini söyleyen Ban Ki-moon, bu deyişin artık Türkiye için sarf edilemeyeceğini ve dünyayla birlikte Türkiye'nin de müthiş bir değişim içinde olduğunu söyledi ve asırlık Türk deyişine nazire yaptı: "Yeni tas, yeni hamam."

Dünyanın hiçbir ülkenin tek başına çözemeyeceği küresel ölçekteki problemlerle uğraşmakta olduğunu ve çözüm için her ülkenin katkısına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Genel Sekreter, "Gurur duyabilirsiniz.

Türkiye örnek bir liderlik sergiliyor." dedi. Türkiye'nin BM barış koruma misyonlarındaki katılımını ve BM bütçesine yaptığı katkıları zikreden Ban Ki-moon özellikle Başbakan Erdoğan'ın Yunanistan'da gösterdiği liderliğin iki ülkenin ilişkilerinde yepyeni fırsatlar doğuracağına inandığını söyledi.

Türkiye ve Brezilya'nın İran'la imzaladıkları uranyum takas anlaşmasını da "İran'ın nükleer programı üzerindeki uluslararası gerilimi bitirecek önemli bir açılım" olarak yorumladı ve ekledi: "Liderlik Türkiye'ye doğal olarak geliyor."

Türkiye'nin bölgesel gayretlerinde başarısının G-20 üyeliği, barış ve güvenlik konusunda daha yüksek sesli konuşması ve Medeniyetler İttifakı projesi sayesinde mümkün olacağını söyleyen Ban Ki-moon Türk sivil toplum gruplarının Afganistan, Pakistan ve Irak gibi ülkelerde kurduğu okulların Türkiye'ye gelecek ay Kanada'da yapılacak olan G-20 zirvesinde net bir aksiyon talep etmek için meşruiyet kazandıran bir etmen olduğunu kaydetti.

"Türkiye artık küresel önemi haiz konularda yüksek sesli konuşma hakkını kazanmıştır." diyen Ban Ki-moon Türkiye'nin Ermenistan ve Kıbrıs konularında da yakalanmış fırsatları kaçırmamasını istedi ve ekledi: "Haydi Dışişleri Bakanı'nızın vizyonunu benimseyelim: Bu bölgede sıfır problem olsun."

Konuşmasının bir bölümünü bir Koreli olarak Türkiye hakkındaki hislerine ayıran Ban Ki-moon Kore Savaşı'nda şehit düşen Türk askerleri kadar sekiz yıl önce Kore'de oynanan Dünya Kupası üçüncülük maçı sonrasında maçı kazanan Türk ve kaybeden Güney Koreli oyuncuların el ele tutuşarak iki ülkenin bayraklarını salladıkları anı hatırlattı.

Konuşmasının sonunda tekrar BM Genel Sekreteri vasfıyla konuşan Ban Ki-moon Yunus Emre'nin iki ayrı şiirinden yaptığı bir kolajı okudu: "Hiç kimseye hor bakma / İncitme, gönül yıkma! / Yetmiş iki millete kurban ol âşık isen..." Ban Ki-moon BM'nin 192 üyesi olduğunu ama bu şiirin BM'nin "amentüsü" olabileceğini söyledi.
 

 
22 Mayıs 2010 14:31 tarihinde Dr.Kayaalp Buyukataman <kb@turkishforum.com.tr> yazdı:

 

 

http://www.turkishforum.com.tr/en/content/2010/05/22/ban-ki-moon-calls-on-turkish-youth-to-take-role-in-world-politics/

 

Ban Ki-Moon calls on Turkish youth to take role in world politics
 
United Nations Secretary-General Ban Ki-Moon called for young people to take an active role in the world of politics in a remarking speech at Boğaziçi University on Friday.

“As young people living in Turkey you should aim beyond here for broader security and prosperity in the world,” said Ban.

Referring to Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan’s visit to Greece last week and Turkey’ efforts to come to an agreement with Iran on the exchange of enriched uranium, Ban said Turkey has a dynamic diplomacy and a solid economy in times of crisis.

He said Turkey’s credibility is increasing more and added that Turkey has three ways to go further in the international arena. First is by increasing its active contribution to the issues in its region and the world. “Turkey has learned the right to speak up, let your voice be heard and clear on the issues of security and peace. You have to become a force of progress in the region,” said Ban.

Secondly, Turkey should do more efforts to give power to women. Thirdly, the alliance of civilizations, an initiative supported by Turkey and many other states, should be an ongoing project. “I feel proud to be part of this process and the United States will join as the hundredth member. Turkey has been second to none in supporting this initiative and as students of this university you have the power to contribute,” said Ban.

As a former diplomat from South Korea, Ban made an emotional speech on Turkey’s deployment of troops to Korea back in the early 1950s. “We are all grateful to your sacrifice; you were one of the first to answer the call from the U.N. back then. Turkish soldiers went to fight for liberty and peace in a place where they didn’t know following their government’s orders. Out of 5,000 Turks who fought, nearly 500 of them died, but in the end they were there celebrating the victory with us,” said Ban, adding that Turks and South Koreans have been friends and brothers since then.

Meanwhile, Ban said the Cyprus issue would definitely be on his agenda on his meeting with Erdoğan on Saturday.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder