28 Aralık 2010 Salı

Seçimde Merkez Üs TÜİK


Seçimde Merkez Üs TÜİK

nevalkavcar@yahoo.com

*

Nüfus müdürlüğüne giderek, bilgi almak istedim. Teknik olarak, bunu yapamıyoruz dedi, anlattı. Bilgileri giriyoruz, istatistik ile ilgili tüm bilgileri TÜİK biliyor. Anlattığına göre nüfus Müdürlüğü, ilçesinde mesela 19 yaşa kadar olan kaç vatandaş var bilemiyor. Nüfus müdürlükleri elindeki sistem, sadece var olan bilgileri girmeye yarıyor. Vatandaş gelirse, kişisel sayfalarını açıp işlem yapabiliyor.

 

Yazdığım dilekçe, cebimde kaldı. Merkez ilçede kaç seçmen var sorusunun cevabı için gittiğim, seçim müdürü ise mahallelerin seçmen sayısını hesap makinesi ile (yardımcı olmak için) toplayarak bana verdi. Ekranı açınca, merkez ilçe seçmen sayısı görünmüyormuş. Onlar da TÜİK’den öğreniyormuş.

 

O halde seçimde merkez üs YSK değil, TÜİK. YSK adeta özelleştirilmiş durumda.  Resmi görevi istatistik olan “Türkiye İstatistik Kurumu”  seçimde ve ekonomide bir numaralı öneme sahip. Ülkenin nüfusunu, kaç seçmen olduğunu belirleyip, gerekli yerlere gönderiyor.

 

Sonra enflasyonu belirliyor ki, iktidar memur zammını ona göre versin. TÜİK ne derse o. “TÜİK kararları, yargıya taşınamaz” diye, yasa çıkarılırsa şaşırmayın. YSK’dan ayrıntılı seçim sonucu istediğiniz zaman, sizi TÜİK’E yönlendiriyor.

 

Yerel yönetimler güçlendirilmeli diyen bir iktidarın, nüfus, seçmen ve seçim bilgilerini tek elde toplaması anlaşılır gibi değil.

 

Aslında muhalefet ve YSK’nın karşı çıkacağı durum, seçmen belirlemenin yürütmenin kontrolüne verilmesi idi. Anayasa’ya göre YSK’nun belirleyeceği seçmen, TÜİK’E geçti.

 

YSK, TÜİK’in belirlediği seçmen ve SEÇSIS hazır programı ile neticeyi ilan eder konumda.  Seçimler yargının denetiminde olacak söylemi, sadece Anayasa’da yazıyor.

 

YSK başkanlarının hakim olması ile şeklen uyum var. Siyasi partilerimize sadece propaganda yapmak ve YSK’nın ilan edeceği sonucu beklemek kalıyor.

 

***

SEÇİMLERİN YÖNETİM VE DENETİMİ KİMDE?

Partilerimiz seçimin hiçbir noktasında yok. Yani denetleyemiyor. Yargı denetliyor da diyemiyoruz, verileri yorumlama, neticelendirme Havelsan kontrolünde.

 

Internet tabanı üzerinde kişisel bilgisayarlardan girilen veriler, Havelsan tarafından, son şekle getiriliyor. Dışarıdan el karışıyor mu sorusu muallakta.

 

Seçimde merkez üs TÜİK, ana komuta merkezi Havelsan. YSK sonucu duyuyor, formalite tamamlanıyor.

 

Bu durumda “seçimler yargı kontrolündedir” denilebilir mi?

 

***

 OYSA ANAYASA DİYOR Kİ..

E. Seçimlerin genel yönetim ve denetimi

MADDE 79- Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır..”

 

Kaynak: http://www.tbmm.gov.tr/anayasa.htm

--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ Edeb, had tanımaktır.   Hz.Ali  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder