30 Aralık 2010 Perşembe

Ağzı bozuk bir medya kabadayısı CNN Türk'te Atatürk'ü neredeyse Yahudi soykırımcısı ilan edecekti.

Ağzı bozuk bir medya kabadayısı CNN Türk'te Atatürk'ü neredeyse Yahudi soykırımcısı ilan edecekti.

Dün yazdım: Ağzı bozuk bir medya kabadayısı CNN Türk'te Atatürk'ü neredeyse Yahudi soykırımcısı ilan edecekti. Bu müfteriler merak edip dönemin gazetelerini inceleseler gerçeğin tam aksi yönde olduğunu göreceklerdi ama bunlara gerçek değil iftira lazım.
Şimdi 6 Temmuz 1934 tarihli Akşam Gazetesi'nde bu olayla ilgili haberi aktarıyorum:
Üst başlık ve başlık şöyle: Trakya'dan gelen Museviler/'Antisemitizm Türkiye Mataı (malı) Değildir'
'İsmet Paşa Meclis'te 'Böyle cereyanlara katiyen müsaade etmeyeceğiz'
dedi.'
Haberde özetle şunlar var:
'Son günler zarfında Trakya'dan şehrimize bazı Musevi aileleri gelmiştir. Bunların ekserisi Çanakkale ve Edirne'den bir kısmı da Gelibolu, Uzunköprü ve Lüleburgaz'dan gelmişlerdir (...) Gelen Museviler eşyalarını da birlikte getirmektedirler. (...) Şehrimize gelen Museviler bazı tazyikata (baskılara) maruz kaldıklarını ve bunun üzerine İstanbul'a gelmeğe mecbur olduklarını söylemektedirler. (...) Başvekil İsmet Paşa'nın beyan ettikleri veçhile bu hususta tahkikata başlanmıştır. Ayrıca Dahiliye Vekili Şükrü Kaya bey de mahallinde tahkikat ve tetkikat icrasına memur edilmiştir. Şükrü Kaya bey refakatinde Trakya Umumi Müfettişi İbrahim tali bey bulunduğu halde (...) yarın Trakya'ya hareket edeceklerdir.

İŞTE İSMET PAŞANIN KONUŞMASI

Başbakan İsmet Paşa, 5 Temmuz 1934'te TBMM'de yaptığı konuşmada Trakya'da Yahudilere karşı yürütülen çapulculuk olayları hakkında şunları söylemiştir:
'Arkadaşlar size bu günün fena bir hadisesini ara yerde arz etmek mecburiyetindeyim.
Trakya'da bazı Yahudi vatandaşların, kendi şikayetlerine göre mahalli tertipler yüzünden hicrete (göçe) mecbur olduklarını ve bazılarının da İstanbul'a hicret ettiklerini haber almıştım.
Türkiye'de her fert cumhuriyet kanunlarının emniyet ve muhafazası altındadır. Antisemitizm Türkiye metaı ve zihniyeti değildir. Vakit vakit hariçten bizim memleketimize girer ve derhal önüne geçilir. Bu fevarının (öfke kabarmasının) da böyle bir salgın olması muhtemeldir.
Böyle cereyanlara (akımlara) katiyyen müsaade etmeyeceğiz. (Alkışlar)
Hadiseyi, Ankara'ya gelir gelmez haber aldım. Verdiğim kati emirler üzerine bu cereyan tamamile durdurulmuştur. İstanbul'a gelen vatandaşlar yerlerine dönmekte serbesttirler. Mesuller mahkemeye teslim edilmiştir ve edilecektir.
Bugün Dahiliye Vekili'ni oraya gönderiyorum. Mütecasirler (saldırganlar) şiddetle tecziye edilecektir. (cezalandırılacaktır.)'

YA BUGÜNKÜ ANTİSEMİTİKLER?

Atatürk'ün başında bulunduğu devlet; Yahudilere açıkça arka çıkıyor; çapulcu takımına karşı şiddetli önlemler alıyor ve antisemitizmi (Yahudi karşıtlığını) açıkça kınıyor.
Daha da güzeli; o konuşmayı dinleyen milletvekilleri; antisemitizmi kınayan cümleleri alkışlıyorlar.
Böylece Atatürk dönemi Meclisi; ırkçı ve antisemitist olmadığını gösteriyor.
- - -
Bir de bugüne bakın...
Van münit çıkışı hangi kesimlere göz kırpmak içindi?
Mavi Marmara gemisiyle yapılan fetih seferi antisemitik kesimlerin işi değil mi?
Bugün İstanbul'da bile Yahudi yurttaşlarımız korku içinde yaşamıyorlar mı?
İsrail yurttaşları neden Türkiye'ye gelmekten vazgeçtiler?
Yahudiler, bugün CHP'lilerden mi yoksa AKP'lilerden mi korkuyorlar?
İktidarın yanaşmaları bir de buna baksınlar...

RIZA ZELYUT GÜNEŞ
Oraj POYRAZ

http://2023istanbul.com/haber/451/1934-trakya-olaylari-ve-gercek.html

--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ Hiçbir komutan kendi hırsı için savaşa kalkmamalı.  Sun Tzu’dan Savaş Sanatı  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder