28 Aralık 2010 Salı

Emek sömürücüsü hastaneleri bilelim...

Hekimler bazı özel hastaneleri kınadı

Bazı özel hastanelerde hekim ve diğer sağlık çalışanlarının ücretlerinin geç ödenmesi ve kısıtlanması İstanbul Tabip Odası tarafından düzenlenen bir toplantıyla protesto edildi.

Universal Hastaneler Grubu,
Hospitalium Hastaneler Grubu,
Gelişim Hastanesi
ve Medical Park Grubu,

nitelikli-sistematik ücret gaspı uygulayan hastaneler

olarak tanımlandı.

İTO ve İTO Özel Hekimlik Komisyonunun organize ettiği toplantı çalışanların ödemelerinin en çok geciktirildiği öne sürülen Universal Hastaneler Grubuna ait Taksim’deki Alman Hastanesi önünde yapıldı. Toplantıya katılan hekimler ellerinde özel hastaneleri eleştiren pankartlar taşıdı.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu hekimlere hitaben yaptığı konuşmada hekimlerin ücretlerini alamadıkları bir ülkede diğer çalışanların hak ettikleri ücreti almalarının garanti altında olamayacağını belirtti. Hekimler ve sağlık çalışanları daha sonra Taksim Meydanına yürüdüler. İstanbul Tabip Odası adına İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu Koordinatörü Dr. Pelin Taşkıran basın bildirisini okudu.

"Ücretler gasp ediliyor"

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

- Çalışanların ödenmeyen ücretleri sermaye yapılıp bunlarla hastane zincirleri oluşturuluyor.

- Kriz ve maliyet gibi yapay sorunlarla hekimlerin aldıkları ücretler azaltılıyor; ödemeler aylarca geciktiriliyor, bazen kısmen ödeniyor, bazen hiç ödenmeyip gasp ediliyor.

- Yöntem açık ve basit; ilk bir kaç ay ödenen ücret daha sonra basit gerekçelerle ödenmiyor, daha sonra da ödemeler 4- 8 (hatta 10) aylık sürelere kadar uzatılıyor. Bu süreçte hekimin kendiliğinden, haklarını almadan işten ayrılması sağlanmak isteniyor.

- Uygulanmasında temel iki neden var:

Birincisi ve en temel olanı, emek üzerinden sermaye oluşturmak; diğeri, çalışanların ekonomik dirençlerini kırarak bağımlı hale getirmek ve çalışanlar üzerinde güç oluşturmak.

- Sömürünün kabul edilmediği, rıza gösterilmediği durumlarda çalışan;

- Kötü davranış,

- Soyutlanma,

- Hak ettiklerini tamamen kaybetme tehdidi,

- İşsiz bırakılma,

- Diğer sağlık çalışma birimlerinde iş bulmasına engel olma (kara liste) gibi dolaylı biçimlerde tehdit unsurları ile karşı karşıya kalabiliyor.

Hastalar da zarar görüyor

Bu yöntem nitelikli sömürü, yani nitelikli suç haline gelmiştir denilen bildiride bu durumun hastalar açısından da zararlı olduğuna işaret edilerek şu değerlendirme yapıldı:

Sağlık hizmeti ekip hizmetidir. Bilimsel bir takip ve süreklilik gerektirir. Hastalardan milyonlarca TL kazanan ve SGK’dan ödemelerini düzenli alan bu hastanelerde hak kayıpları nedeniyle sürekli değişen kadrolar ile nitelikli sağlık takibi ve hizmeti yapılması mümkün değildir. İçinde huzurlu hekim olmayan binalar ancak göz boyayan otelcilik hizmeti vermektedir. Hekim ve sağlık çalışanlarının mağduriyeti aynı zamanda hasta ve hasta yakınlarının mağduriyeti olarak da görülmelidir.

Kurumlara uyarı

Bildirinin son bölümünde ücret gaspı yapılan kurumlar açıklanarak, şöyle denildi:

Bugün burada nitelikli-sistematik ücret gaspını uygulayan Universal Hastaneler Grubu, Hospitalium Hastaneler Grubu, Gelişim Hastanesi ve Medical Park Grubu hastanelerini son kez uyarıyor, diğer özel kurumlara bu yanlış uygulamayı örnek almamalarını tavsiye ediyor ve bundan sonraki süreçte biz hekimler ve İstanbul Tabip Odası olarak buna izin vermeyeceğimizi yineliyoruz.

http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/16625368.asp?mnID=16625368

-- 
-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~
Cömertlikte yardım etmede akar su gibi ol,

MEVLANA

oO-------------------------------------------------------------------Oo

http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder