Başlık gizemli olsun diye mütevazı konmuş. Ancak, milyar dolarlık bu proje sanılmasın ki, acaba Büyük Patlama olmuş mu, yoksa olmamış mı, bunu araştıracak. İşin bu tarafı daha önce söylediğim gibi, artık tartışılan bir konu değil. Tartışılan, Büyük Patlamanın tam olarak zamanı, ilk andan, dikkat zamanın oluştuğu ilk andan itibaren, mekanın nasıl oluştuğu, aşama aşama evreni idare eden dört temel kuvvetin nasıl ayrıştığı, yeni oluşmakta olan mekan içerisinde enerjinin ne şekilde oluştuğu, bu yüksek yoğunluktaki enerji bulutundan maddenin nasıl kristalleştiği, hızlı büyüme safhası vb. bunlar araştırılacak. Ve emin olun kefere boş oturmuyor, bunun gibi onlarca daha milyar dolarlık projeler var. Radyo spektrumunun en kısa dalga boyundaki ucunda gözlem yapan uzay teleskoplarından oluşan diziler, nötrino kapanları, şimdikilerden çok daha yüksek enerjili çarpıştırma düzenekleri, interferans teleskopları ve daha neler neler. Projelerin 2050'li yıllara kadar gayet güzel oturtulmuş takvimi de var. İspat, deney, yanlışlanabilme, işte bilimin gücü buradadır. Bilimde tabu olmaz, her türlü teori sürekli olarak taşlanır. İşin güzelliği buradadır. Bilimde fikir savaşları olmaz, tartışma olur. Bilim karın doyurur, hayatı kolaylaştırır. Bilim metodolojisi evrenseldir, kişiden kişiye, cemaatten cemaate değişmez. Ve herşeyden en önemli bilim belki de Evreni, ve onun eğer varsa yaradanla ilişkisini, en doğru, en güzel şekilde izah edebilecek tek yöntem budur. Bilim bilmediğini biliyormuş gibi yapmaz, kişisel değildir. |
Evrenin sırlarını çözecek müthiş proje
Dünyaca ünlü bilgisayar firması IBM, Square Kilometer Array (Kilometrekare Düzeni – SKA) adı verilen dünyanın en büyük radyo teleskobu için veri yönetimi ve analiz teknolojileri geliştirmeye başladı.
SKA teleskobunun, 2024 yılında kullanılmaya başlaması planlanıyor.
IBM uzmanları teleskop aracılığıyla elde edilecek bilgilerin, günümüzün sıradan bilgisayarlarıyla analiz edilmesinin imkansız olduğu öngörüsü üzerine kolları sıvadı.
Projedeki IBM uzmanlarından Ton Engbersen, "Bu bir bilgisayar sistemini nasıl inşa edebileceğimiz hakkında bir araştırma projesi" dedi.
Hollanda hükümeti, IBM'e ve Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü'ne (ASTRON) sistemin tasarlanması için beş yıllığına 32.9 milyon euroluk hibede bulundu.
'BÜYÜK PATLAMA'NIN İPUÇLARINI TOPLAYACAK
Toplamda 20 resmi kurumdan oluşan bir konsorsiyumun kaynak sağladığı SKA dünyadaki en büyük ve en hassas radyo teleskobu olacak. SKA, bilim insanlarına bundan 13 milyar yıl önce gerçekleşen "Büyük Patlama"nın nasıl olduğu konusunda sağlam ipuçları sunacak.
SKA, her biri sürekli veri akışı sağlayan 3 bin küçük antenden oluşacak. Teleskobun toplayacağı bu verilerin toplam 1 eksabyte yani 1 milyar gigabyte olması bekleniyor. Bu da IBM'in tahminlerine göre dünyadaki günlük internet trafiğinin iki katına tekabül ediyor.
Verilerin Avustralya ya da Güney Afrika'ya yerleştirilecek antenlerden alınarak özetlenip dünya genelindeki araştırmacılara gönderilmesi planlanıyor.
http://www.hurriyet.com.tr/planet/20255839.asp
-- . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ILK SUC Dag bicaklar Erkenden Guzelligini Gecenin Fazil Husnu DAGLARCA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kurmus oldugum guruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir guruptur. Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz. http://orajpoyraz.blogspot.com/ Dinlerin kitaplar1n1; Okuyup anlayana 'ateist', Okuyup anlamayana 'dindar', Hem okumay1p hem de anlamayana, 'yobaz' denir. Nikola Tesla
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder