Sürü dron saldırısı ya da yüksek sayıda füzeyle gerçekleştirilen salvolar.
Bunlar gerçekte beklenmesi gereken senaryolardır.
Neden mi?
Arleigh Burke sınıfı bir güdümülü füze destroyerinde en farklı kategoride toplam en az 190 füze bulunur.(https://en.wikipedia.org/wiki/Arleigh_Burke-class_destroyer)
Ve daha önce bu türden gemiler Irak harekatında kullanıldı.
Bunlar uçak gemilerinden sonra en ölümcül silahlardır.
Gösteri mahiyetinde birkaç on adet füzenin ateşlendiği durumlar vardır.
Ancak, çoğu zaman gemi neredeyse bütün füzelerini tüketecek şekilde ateşleme yapmaktadır.
Bu şekilde kullanıldığında yarım saatten az bir zamanda orta boy bir ülkenin neredeyse bütünü önemli ve hassas hedefleri tek bir salvoda imha edilmektedir.
Evet, füzeler gerçek amaçlarla kullanıldığında çok sayıda füzenin dar bir zaman aralığında kullanıldığı salvolar tercih edilmektedir.
O halde ülkemizin hava savunma sistemleri de düşmanların böylesi salvolarına karşı hazırlıklı olmalıdır.
Ve halen Akdenizde kara sularımızın hemen dışında Amerikan donanmasına ait en az onbeş güdümülü füze gemisi vardır.
Diğer batılı Amerikan yandaşı ülkelere ait güdümlü füze gemileri bu donanmaya destek vermektedir.
Ayrıca Romanya ile tatbikat yapıyoruz, Ukraynaya destek veriyoruz denilerek benzer nitelikte güçlü bir batılı donanama sürekli olarak Karadenizde harekat halinde bulunmaktadır.
Şu anda Türkiye'yi çevreleyen denizlerde düşman donanmalar öylesine yoğunlaşmıştır ki, neredeyse bu gemiler açık denizde birbirine çarpacak kadar trafik sıkışmıştır.
Bu nedenle Türkiye'nin tıpkı Çİn gibi karasularının hemen dibine kadar girmiş pek çok uçak gemisi, güdümlü füze gemisi ve benzeri donanmayı ucuz, etkin şeklide imha edebilecek türden orta menzilli geleneksel başlıklar taşıyabilen strosferik füzelere ihtiyacı vardır.
Çin gibi diyorum, çünkü Çin ABD'nin deniz hakimiyetine donanma ile karşılık veremeyeceğini hesaplayarak uçak gemisi imha edebilecek böylesi silahlara yatırım yapmaktadır.
Ve akılcı olan da budur.
Doğrusu batılı askeri çevreler de Çinin uçak gemisi katili füzelere yatırım yapmasından son derece rahatsızdır.
(Söz konusu yayında en dikkat çeken silah ise 'uçak gemisi katili' olarak da anılan DF-21 füzesiydi. 3 bin 100 km menzile sahip olan füze tek başına U.S. Nimitz sınıfı uçak gemilerini batıracak kapasiteye sahip. )
- Benim bu konuda her zaman önerim, Türkiye asla tek başına batı ile sıcak çatışmaya girmemeli.
- Girmesi şart olursa savaşı asla kendi ana karasında kabul etmemeli.
- Batılı ordular karşısına vekil savaşçılarla çıkmaya çalışmalı.
- En önemlisi batılıları caydırmaya çok daha fazla çaba harcamalı.
- Caydırıcılık için yüksek teknolojili savaş otomasyon sistemleri ile her türden akıllı silah ve mermi için gayret sarf etmeli.
- Herşeye karşın savaş kaçılınmaz ise, baskını Türk ordusu vermelidir.
- Türk ordusunun ve devletinin baskına uğraması çoğu zaman hezimetle neticelenmiştir.
L2fSIJNoA0xfSNxA
İSRAİL'İN ÇOK ÖVÜLEN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ DÜN GECE ÇARESİZ KALDI
İsrail'in 2011 yılında kullanmaya başladığı Iron Dome (Demir Kubbe) hava savunma sistemi dün gece Filistin'in sınırlı teknolojiye sahip füzelerle yaptığı saldırılarda çaresiz kaldı.
Kullanılmaya başlandığı süreçten bu yana "mühendislik harikası" yakıştırmaları yapılan İsrail'in hava savunma sistemi Iron Dome dün gece Gazze'den İsrail'e yapılan roket saldırılarında çaresiz kaldı. Düşük isabet oranıyla roketleri durduramayan hava savunma sistemi birçok yerleşim yerinin isabet alması karşısında çaresiz kaldı.
İsrail cephesinden yapılan açıklamalarda 200 roketten 60 tanesi Iron Dome ile durduruldu denilse de bu rakam daha önce Iron Dome için bahsedilen başarı yüzdesinden epey uzak. İsrail Iron Dome'u anlatırken en az 10 roketten 8'ini durdurabilecek yetkinlikte ifadelerini kullanmaktan çekinmiyordu. Gece boyu süren roket atışlarında 400'den fazla roketin geldiği ve Iron Dome'un çok büyük bir çoğunluğunu (yaklaşık 100 tanesi durdurabilmiş) durduramayarak sınıfta kaldığı tüm dünyada gözler önüne serildi.
Elbette ki hava savunma sistemlerinin eş zamanlı olarak gerçekleştirilen çoklu roket atışlarında veya sürü drone saldırılarında çok büyük başarılar gösteremeyeceği zaten tahmin edilen bir durumdu ancak Iron Dome için dün geceki sınav önemli bir başarısızlık örneği oldu.
İlk olarak 2011 yılında kullanılmaya başlana Iron Dome 4 ile 70km aralığındaki füzeleri ve topçu mermilerini havada imha edebilen bir sistem. Tehdit yaklaşınca patlayarak imha etme özelliğine sahip olan Iron Dome İsrail'in dört katmanlı rüya hava savunma projesi Davut Sapanı'nın ilk önemli ayağını temsil ediyor.
İsrail Devleti'ne bağlı Rafael Ltd. ve ABD'li Raytheon Co. ortaklığında geliştirilen Davut Sapanı Iron Dome ile aynı radarları kullanıyor ancak tehditleri yok etme konusunda Stunner füzelerinde olduğu gibi manevra kabiliyetleri ile havada çarpışarak tehditleri bertaraf ediyor.
Her bir tehdit için iki füze ateşleyen Iron Dome'un hedefe gönderdiği her bir füzenin İsrail devletine maliyetinin 50 bin dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Buna karşın Hamas'ın kısıtlı imkanlarla attığı füzelerin toplamda 400 bin doların altında bir meblağda olduğu öngörülmüş.
-- a45UyF587661
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder