16 Kasım 2018 Cuma

ALMAN MEDYASI: EN PAHALI SAVAŞ UÇAĞIMIZ BİLE S-400 KARŞISINDA ACİZ

Aynı durum bizim için de geçerli.
Elimizdeki silahlar S-400'lerin radar kapsama alanı dışından rampalara ve radarlara ulaşamıyor.
Velev ki, ciddi kayıpları göze alıp, çok sayıda uçak ve füze ile saldırı yapsanız dahi, radarlardan ve rampalardan birkaçını imha etmeniz sistemi tam olarak durdurmuyor.

Bu durumda bize düşen iki ibret var.
İlk olarak biz hava sahamızı nasıl savunuyoruz, ve savunmalıyız?

İki bize düşman komşu topraklarda bulunan S-400'lerle nasıl baş edeceğiz?

İlk sorunun cevabı bizim de S-400'ler gibi pek çok radar, değişik özelliklerde füzeler ve silahlar ile fırlatma aracının bir ağ oluşturduğu hava savunma sistemi kurmamız oluyor.
Bunun için ülkemizde zaten Stingerler, Korkut uçaksavar sistemi, Hisar -A ve Hisar -O projeleri yürütülmekte.
Bizde eksik olanlar; bu silahlardan yüksek irtifa hava savunma sistemi bizde yoktur, bunların entegre bir ağ olarak çalışması imkanı yoktur.

Ve en önemlisi, bizde bu silahların tamamının prototipleri vardır. TSK envanterine henüz bu  silahlardan etkili miktarlarda teslim yapılmamıştır.
Yani halen gelecekte sahip olmayı hayal ettiğimiz silahların düşünceleriyle zihinsel mastürbasyon yapıyor ve daha acı olanı düşmanlarımızı bununla tehdit ediyoruz.

İkinci sorunun cevabı ise uzaktan hassas hedefleme imkanı sağlayan Stand-Off silahlardır.
Bunlarda değişik özelliklerde başlıkların geliştirilmesi, halen 200+km olarak belirtilen menzilin artırılması, ve en önemlisi süperesonik çesitlerinin de tasarlanması önem kazanmaktadır.
Bu silahlarda da TSK envanderine yeterli sayıda teslimat yapılmamıştır.
Yine aynı yere geliyoruz, gelecekte sahip olacağımız silahlarda düşmanlarımızı bugün tehdit ediyoruz.

Aslında bunca tumturaklı lafa, milli silah, milli postal, milli tüfek tantanalarına rağmen düşman ülkelerden gerideyiz.
Halen TSK ancak PKK gibi, PYD gibi güçlerle ezici şekilde mücadele edebilir.
Ancak, bilmek gerekir ki, üst segmentteki uçaklar ve gemiler söz konusu olduğunda Yunanistan bile tek başına başat bir rakiptir..
Ve bizim gerçek rakiplerimiz ABD ve Rusya söz konusu olduğunda ülkemizi savunamaz durumda olduğumuz, caydırıcılık yeteneğimizin son derece az olduğunu görmek gerekir.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  




ALMAN MEDYASI: EN PAHALI SAVAŞ UÇAĞIMIZ BİLE S-400 KARŞISINDA ACİZ

21:13 15.11.2018

Almanya'nın popüler gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Alman ordusunun elindeki yeni nesil Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının Rus hava savunma sistemlerine karşı çaresiz olduğunu belirtti.

The crew of a 'Buffalo' wrecker tank right of the German Army lifts the engine of a Leopard 2 battle tank left for repair during a demonstration at the Bayern Barracks in Munich southern Germany on Wednesday Feb. 20 2008

© AP Photo / Diether Endlicher

Almanya'daki askeri araçların büyük bir kısmı kullanılamaz halde

Marco Seliger imzalı yazıda Alman Hava Kuvvetleri'nin S-400'e karşı mücadele için yeterince gelişmiş füzelere sahip olmadığı belirtilirken S-400'ü kayıp vermeden imha etmenin prensipte çok zor olduğu kaydedildi.

NATO'nun Norveç'te gerçekleştirdiği Trident Juncture 2018 tatbikatında olası düşmanın saldırısını püskürtme üzerinde de çalışıldığını aktaran Alman gazete resmi olarak bir ülkenin ismi verilmese de kulislerde 'olası düşmanın' Rusya olduğu konuşulduğunu yazdı. NATO ülkeleri arasında Rusya'nın potansiyel saldırısından en çok Polonya ve Baltık ülkelerin korktuğu ifade edildi.

'OLASI BİR SAVAŞTA NATO ALMAN DESTEĞİNİ UNUTSUN'

Baltık ülkelerine gerçekten saldırılması durumunda NATO'nun güçlerinin hızla bölgeye transferini sağlamak için önce Rus hava savunma sistemlerini imha etmesi gerekeceğini yazan Seliger "Ancak bu durumda ittifak Alman ordusunun yardımını unutmalı halihazırda Alman ordusu Rusya'nın yeni hava savunma sistemlerine karşı etkili mücadele etme yeteneğinde değil. Sebep Rus ordusunun son modernizasyonu ve bu modernizasyon çerçevesinde dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olan S-400 Triumf'u envanterine katması" yorumunda bulundu.

'EUROFIGHTER HAVADAN KARAYA TİPİ FÜZELER İÇİN UYGUN DEĞİL'

Kaliningrad'da yerleşen S-400'lerin Baltık Denizi ve Polonya üzerindeki hava sahasının büyük kısmını kontrol ettiğini hatırlatan Seliger Alman Hava Kuvvetleri'nin elindeki Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının bu tür kara hedeflerine karşı mücadele edecek güçte olmadığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

S-400

© Sputnik / Mikhail Mokrushin

Rosoboronexport: S-400 konuşlandırma ve hedef imha menzili açısından muadillerinden 2-3 kat üstün

"Mesele şu ki Alman savaş havacılığı tarihinin en pahalı uçağı olan Eurofighter başta düşman uçaklarını avlamak için tasarlandı. Daha sonra kara hedeflerine karşı korunması için ek silaha ihtiyacı olduğu ve bunun sadece bombalar değil füzeler olduğu da ortaya çıktı. Ancak Eurofighter'in sistemleri havadan karaya tipi füzeler için uygun olmadığı anlaşıldı. Böylelikle S-400 gibi hava savunma sistemlerine karşı korunmak için Eurofighter'lerin çok maksatlı Tornado savaş uçakları eşliğinde uçması gerekiyor. Ancak bu noktada da sorunlar var çünkü Alman ordusunun elindeki Tornado'lar sadece 150 km menzile sahip füzelerle donatılıyor bu da menzili en az 250 km olan S-400'e karşı hiç şansı yok demek. Keşif uçakları ve uydular sayesinde Rus sistemlerin yeri net bir şekilde belirlense de tamamen imha edilmesi mümkün değil çünkü S-400 birkaç radarla ve birbirinden mesafede duran rampalarla donatıldı yani bir sistemin tek vuruşla imha edilmesi imkansız. S-400 gibi karmaşık ve modern sistemi büyük harcamalarda bulunmadan ve kayıplar vermeden imha etmek mümkün değil".

'SURİYE'YE VERİLEN S-300'LER İSRAİL'İ ZORA SOKACAKTIR'

Rus hava savunmalarının sadece Alman ordusunun sorunu olmadığını kaydeden Frankfurter Allgemeine Rusya'nın Suriye'ye S-300 sistemlerini sağladığını hatırlatarak bu durumun İsrail'in bölgedeki hava operasyonlarını zora soktuğunu belirtti

https://tr.sputniknews.com/savunma/201811151036171191-almanya-eurofighter-s-400-karsisinda-aciz/?fbclid= IwAR3KnftyvJJn0up6B6Oy0rp-f3jW9-JOAaXg8G0_qDPlO_4L_MtWT7h29YI

--   a45UyF587661

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder