7 Aralık 2010 Salı

NOEL BABANIN KEMİKLERİ SIZLAYACAK


Pataranın bir Altınkum Plajı vardır ki, akıllara seza.
Bu güne kadar yapılaşmaya müsade edilmemiş, belki 40 km boyunda, yeryer birkaç yüzmetre derinliğe sahip, doğal altın rengi kum plaj.
Ben bu plajda kumların üzerinde bir kaç gece yatmıştım.
Filimlerde görebileceğiniz güzellikte, cennet gibidir.



↓ ↓ ↓

NOEL BABANIN KEMİKLERİ SIZLAYACAK

Dünyanın en değerli kumsallarından birini barındıran ve üç ayrı koruma statüsü bulunan Kaş'a bağlı antik Patara kentine 400 villa yapılacak. Koruma imar planı çerçevesinde yapılacak olan villaların bir kısmının inşaatına başlanması bölgede tartışma yarattı. Uzmanlar, Patara'nın ikinci bir Side olacağını öne sürüyor.

Antalya'nın Kaş ilçesi sınırlarında yer alan antik Patara kenti, 18 kilometre uzunluğundaki kumsalıyla dünyanın en iyi plajlarından birini barındırıyor. Bölge hem doğal hem de arkeolojik sit alanı olmasının yanında Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak da üç ayrı koruma şemsiyesiyle korunmaya çalışılıyor. Ayrıca geçtiğimiz aylarda 34 Akdeniz ülkesini kapsayan uluslararası bir çalışmayla Patara sahip olduğu biyolojik çeşitliliğinden dolayı Önemli Doğa Alanı (ÖDA) olarak seçildi. Likya uygarlığına başkentlik yapan kent, Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicolaus'un da doğum yeri. Patara'da yürütülen arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan ve 'dünyanın ilk demokratik meclisi' olduğu öne sürülen Likya Birliği Meclisi'nin (Bulevterion) restorasyon çalışmaları sürüyor. Bir süre önce Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredilen antik yapı, TBBM'nin himayesinde 2011'de yapılacak 23 Nisan kutlamaları çerçevesinde dünya parlemento başkanlarının ağırlanacağı uluslararası bir toplantıya hazırlanıyor. Bölgede bu toplantı için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Son beş yıldır Meclis Başkanları ve Kültür Bakanları sık sık bölgeyi ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alıp inceleme yapıyorlar.

Kısacası Patara, barındırdığı tarihi miras ve doğal değerleriyle bir dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir bölge. 1980'lerden buyana da rant ve yapılaşma baskısıyla karşı karşıya bulunan bölgenin koruma amaçlı imar planı uzun süren çalışmalar ve tartışmaların ardından iki yıl önce onaylanarak uygulamaya konuldu.

Patara bölgesi önemli doğa alanı olarak seçilmişti

Ancak 2008 yılında hazırlanan Patara Koruma Amaçlı İmar Planı'nda yapımına izin verilen kooperatif villaları bölgede tartışma yarattı. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, uluslararası bir toplantı için Likya meclisinin restorasyonunun sürdüğü bölgeye ikinci konut yapımının yanlış olduğunu söylerken, Patara Muhtarı Arif Otlu, "Patara henüz bakir bir yer, bu kadarlık yapılaşmayı kaldırır" dedi. Patara'da sekiz yıl planlama çalışmaları yapan Prof. Dr. Tunçer ise Patara'nın Side olma yolunda ilerlediğini söylüyor.

PATARA İÇİN KİM NE DEDİ

Prof. Dr. Mehmet Tunçer ( Şehir Yüksek Plancısı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı): 

'KOOPERATİFLER BAŞKA ALANA NAKLEDİLMELİYDİ'

Patara'nın bir önceki koruma amaçlı imar planını Kamutay Türkoğlu ile birlikte hazırlayan Şehir Yüksek Plancısı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tunçer, Patara'daki kooperatiflere yapılaşma izni verilmesinin yanlış olduğunu belirterek, kazanılmış hak kavramının bu tür özel alanlarda geçerli olmadığını söylüyor. İnşaat izni verilen bölgede nekropol bulunduğunu ve 1. Derece Arekeolojik Sit Alanı olması gerektiğini söyleyen Tunçer, kooperatiflerin takas ya da kamulaştırma yoluyla başka alanlara nakledilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

'PATARA, SİDE OLMA YOLUNDA'

Sekiz yıl Patara'nın korunması için planlama çalışması yaptıklarını belirten Tunçer, 1997'de hazırladıkları plan raporları ve analizlerin, 1998 sonunda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne sunulduğunu ancak Kültür Bakanlığı'nın altı yıl süren uzun inceleme sürecinden sonra planı uygun bulduğunu anlattı. Tunçer, "bu dönem içinde Patara'da kaçak yapılaşmalar, yangınlar ve tahribatlar yaşandı. Plan biter bitmez de kooperatifler tarafından iptal davası açıldı" diye konuştu. 1996 ve 1997 yıllarında hazırlanan Patara Yönetim Planı'na da değinen Tunçer, bu planın uluslararası krediyle yapıldığını belirterek, "Patara'da halkın katılım toplantılarında bütün katılımcılar büyük bir coşku ile 'Pataranın bir Side olmaması için elimizden geleni yapacağımızı' söylemiştik. Ancak şimdi Patara'nın yeni bir Side olma yolunda büyük bir hızla ilerlediğini görüyor ve üzüntü duyuyorum. Türkiye tüm değerlerini yokederek kendini de yokediyor!" ifadelerini kullandı.


http://www.odatv.com/n.php?n=noel-babanin-kemikleri-sizlayacak-0612101200
↑ ↑ ↑
--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ Kimsenin zenginliği seni değerlendirmez.  Anonim  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder