9 Ağustos 2018 Perşembe

Dolara altı acil önlem!

Bu makalenin üstünde bir yorum var.
Benim değil.
Ancak, eklemek isterim.
Bunlar da sebeptir.
Ancak ilk ve öncelikli sebep Türkiye'nin ABD'nin Türkiye'nin Güney Doğusu, Irak, Suriye ve İran'ın kuzeyindeki bölgeler için uygulamaya çalıştığı politikaların uyumsuz olmasıdır.
Bu konularda Türkiye'nin taviz vererek sorunu geçiştirmesi, zaman kazanması imkanı da kalmamıştır.

Daha başka pek çok sorun vardır.
Ancak, Kürt meselesinde ABD ve onun Kürt meselesinde himaye etmeye çalıştığı İSRAİL işi çıkmaza sokmuştur.

Osmanlı bakiyesi ve komşu bütün ülkelerle sınırlar ve hükümranlık alanlarıyla ilgili pek çok zorun vardır.

ABD bütün bu sorunlarda karşımızda yer almıştır.
Ancak şimdi sıcak ve ön planda olan konu İsrail ile bağlantılı olarak Kürt sorunudur.


Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  


Papaz bahaneli (Dolarlı) ABD kuşatması dayatmaları nedenleri:

1. Türkiye'nin İran ambargosuna katılması

2. Çin'le ilişkilerini azaltması

3. Rusya'dan S-400 alımını durdurması.

********

Dolara altı acil önlem!

8.8.2018

ABD Türkiye'ye dayatmalarını kabul ettirmek için dolar kuşatmasını başlattı. Döviz kurları üzerinde oynamaya başlayan ABD'nin hedefi Türkiye'nin İran ambargosuna katılması Çin'le ilişkilerini azaltması ve S-400 alımını durdurması.



ABD Türkiye'ye dayatmalarını kabul ettirmek için dolar kuşatmasını başlattı. AKP kurucularından eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır tüm Türkiye'nin dayanışma içinde olmasını AKP'nin de ülkeyi buna uygun olarak yönetmesini istedi. Eski Birleşmiş Milletler Kalkınma Program Müdürü Bartu Soral AKP'nin Türkiye'nin sorunlarının altından tek başına kalkamayacağını vurguladı.

Türkiye'nin ABD'nin isteklerine direnmesi sonrasında Türkiye'yi ekonomik ablukaya almak isteyen ABD döviz kurları üzerinde oynuyor. Türk ekonomisinin içinde bulunduğu krizi fırsata çevirmeye çalışan ABD Türkiye'yi İran'a yönelik yaptırımlara uymaya Rusya'dan S-400 alımlarını durdurmaya ve Çin'in 'Bir Yol Bir Kuşak' projesine destek vermemeye zorluyor.

PAPAZ BAHANE

Uluslararası ilişkiler uzmanları önce tutuklanan sonra da ev hapsinde tutulan ABD vatandaşı Papaz Andrew Craig Brunson'la ilgili tartışmanın ABD ile yaşanan krizin görünen yüzü olduğunu belirtiyor. Uzmanlar asıl sorunun Türkiye'nin İran'da Irak'ta Suriye'de ABD planlarına karşı çıkması ve ABD'nin itirazlarına rağmen Rusya ve Çin'le özel ilişki kurması olduğunu söyledi.

KARA GECE

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Pompeo arasında Singapur'da yapılan görüşme sonrasında piyasaların açıldığı pazartesi gününün akşamı dolar hızla yükselişe geçti. Gece saatlerinde dolar 5 lira 42 kuruşa kadar yükseldi. Sonra "ön anlaşma sağlandı" haberlerinin yayılmasıyla inişe geçti. Salı günüyse "anlaşma yalan" iddiasıyla yeniden yükseldi.

Gelişmeleri Aydınlık'a değerlendiren ABD'de de görev yapmış bir diplomat "ABD uzun süredir Türkiye'yi test ediyor. Türkiye'yi teslim almaya zorluyorlar. Müzakereye elleri havada oturtmaya çalışıyorlar" dedi.

TEK BAŞINA ÇÖZÜLMEZ

AKP kurucularından ve eski Başbakan Yardımcılarından Ertuğrul Yalçınbayır Türkiye'nin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak "AKP'nin tek başına bu sorunların altından kalkması mümkün değil. Her alanda toplumsal dayanışmaya ihtiyaç var" dedi. Türkiye'nin tek merkezden işaretle yönetilemeyeceğinin açıkça görüldüğünü kaydeden Yalçınbayır şunları söyledi:

"İktidar toplumsal barışı sağlamalıdır. Aksi halde sorunların altından kalkamaz. Bunu yapmazsa ekonomiyi düzeltemez. Dış saldırılara karşı direnemez. Bayramlarda oluşan ruh bütün yıla yayılmalıdır. Bunu gerçekleştirmezse Türkiye'nin sonu iyi olmaz. "

SORAL: OYUNUN SONUNA GELİNDİ

Ekonomist Bartu Soral da AKP'nin yanlış ekonomi politikalarının Türkiye'yi dış müdahale ve operasyonlara açık hale getirdiğini belirtti. AKP'nin tek başına Türkiye'nin ve ekonominin sorunlarının altından kalkamayacağının net olarak görüldüğünü vurgulayan Soral şu görüşleri savundu: "Yaşadığımız krizin üstesinden gelebilmek için ehil ve iş bilen kişilerle çalışılması lazım. Ama AKP bir türlü buna yanaşmıyor. Yaşananların papazla ilişkisi yok. Papazı bıraksan başka konu gelir. Türkiye 16 yıldır borçla idare edildi. Borçla afyonlandı. Batı seni esir almak isterken bir taşla üç kuş vurdu. Ama artık oyunun sonuna gelindi. AKP şu ana kadar toplumsal dayanışma politikasını reddetti. Ama Türkiye batarsa içinde AKP de olacak. "

DÖVİZ KITLIĞININ NEDENLERİ VE SERT HAREKET!

Dolar ve avronun önceki gece üst üste rekor kırması sonrası piyasa uzmanları ile konuştuk. Edindiğimiz bilgilere göre özellikle Türk piyasalarının kapandığı ve ABD piyasalarının açıldığı saatlerde görülen dövizdeki oynaklık dikkat çekti. Türkiye saatiyle gece yarısı Asya piyasalarının açılması sonrası talep kesilince dövizdeki hareketlilik durdu. ABD ile diplomatik adımların atılacağına ilişkin olumlu haber akışı da dövizin ateşini alan etken oldu. Dün 10 yıllık tahvil faizi yüzde 20.09 ile 2 yıllık tahvil faizi de yüzde 22.76 ile rekor kırdı.

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan yaşanan kur hareketinin doların artmasından çok TL üzerindeki stresten kaynaklandığını belirtti. Alnus Yatırım'dan dün üyelerine geçilen açık notta ise yaşanan durum "Dolar kıtlığı krizi" olarak adlandırıldı. Şu değerlendirmeler yer aldı: Ekonomideki arz-talep ilişkisinde talep fazlalığının söz konusu olduğu kıtlık durumunu yaşıyoruz. Dolar kıtlığı öyle bir hale geldi ki BDDK verilerinden yapılan bir çalışmaya göre son 3 ayda 1.8 milyar dolar mevduat bankalardan çekilip tabiri caizse yastık altına alınmış. Türkiye en kötü gününde bile böyle yapmamıştır.

SICAK PARA CENNETİNİN SONU

2008 öncesinde sıfır faizli Japon yenine endeksli konut kredisi alan tüketiciler krizle beraber feryat edince ekonomi yönetimi 16 Haziran 2009'da vatandaşa dövize endeksli krediyi de yasaklarken döviz geliri olmayan firmalara yurtiçi bankalardan döviz kredisi kullanma yasağını kaldırdı. Türkiye böylelikle tam bir sıcak para cennetine dönüşürken 2008 krizinin teğet geçmesinde bu kararında etkisi oldu. İşte bu noktada Türkiye hazırlıksız yakalanmış görünüyor.

- Merkez Bankası'nın altın hariç rezervleri; 2016 Kasım ayında 106 milyar dolar iken temmuz sonunda 78 milyar dolara geriledi. Bankanın kredibilitesi zayıfladı.

- 2018 Mayıs ayı itibarıyla Uluslararası Yatırım Pozisyonu verilerine göre Türkiye'nin net yurtdışı yükümlülükleri 401 milyar dolar. Reel sektörün net döviz yükümlülüğü 217 milyar dolar. Şirketlerin dış borç geri ödemeleri; bu ay 4 milyar eylülde 6 milyar ve ekimde 8 milyar dolar.

- Reel sektörün 292 milyar dolar kredi borcunun; 173 milyar doları bankalarımıza 10 milyar doları leasing şirketlerimize iken 107 milyar doları yurtdışından sağlanmıştır. Bankalar yurtdışından kredi alıp içeriye kullandırmışlar. Şimdi geri ödenemeyecek krediler artıyor. Banka hisseleri düşüyor.

- 2018 Mayıs itibarıyla son 1 yılın cari işlemler açığı 57.6 milyar dolar oldu. Finansman yetmediği için rezervlerden karşılanmaya başlandı.

- Erdoğan'ın artık en önemli görevi dolar kıtlığı algısını ortadan kaldırmak ve böylece enflasyonu da dizginlemek olmalıdır. "Dış borçlanmada şimdi biz Çin piyasasına yöneliyoruz" açıklaması bu yönde atılmış bir adım olarak görülebilir. Ama daha yapacak çok iş var.

ALTI MADDELİK ÇÖZÜM

Hükümet yaşanan dolar krizine karşı sessiz. Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından Cemil Ertem ise dün Milliyet'te kaleme aldığı köşe yazısında "Bağımsız olamayan bir ülke hiç bir zaman dışa tam açık ve serbest piyasa ekonomisinin işlediği bir ülke de olamaz. Sancılı da olsa tam dışa açık sermaye giriş çıkışlarının sonsuz serbest olduğu ve bağımsız para politikasının uygulandığı ekonomiyi inşa ediyoruz. Burada tabii ki kur teknik olarak da siyasi olarak da bir hedef olamaz" ifadelerini kullandı.

Kurun hedef olmadığı bir politikada yükselen enflasyon yükselen faizler ve kur maliyeti fiyatlama davranışlarını bozarak finansal istikrarı tehdit ediyor. Uzmanlara göre Hükümet'in şu aşamada yapması gerekenler bir program dahilinde ilan edilmeli. Bunlardan bazıları ise şu şekilde sıralanıyor;

- Gereksiz kamu harcamalarında kesintiye gidilerek bütçenin dengelenmesi

- Hazine borçlanmalarını artıracak adımlardan kaçınılması

- Cari açığı azaltmak için ivedilikle keyfi ithalatın önüne geçecek sert tedbirler alınması

- Yüksek döviz ihtiyacı olan şirketlerle görüşülerek bunun direk Merkez Bankası kanalıyla sağlanması

- Enflasyonu düşürecek tedbirlerin açıklanması ve piyasanın buna ikna edilmesi

- Çin'den ivedilikle kaynak akımını sağlayacak adımların atılması.

https://www.aydinlik.com.tr/dolara-alti-acil-onlem-piyasa-gunlugu-agustos-2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder