5 Ağustos 2018 Pazar

EKONOMİK ÇÖKÜŞE BRICS DE ÇARE OLMAZ

Abi umutsuzluk tablosu çizmiş.
Doların pek çok ülke Merkez Bankalarında ne yüksek miktarda tutulan rezerv para olması nedeniyle bütün dünya çaresiz, Amerika Birleşik Devletleri(ABD) hegamonyasını kabul etmek zorunda.
Tercümesi budur.

Oysa halen içinde olduğumuz ekomik dünya mağdurların basit girişimleriyle çok da kolay değişebilir.
Bu yalnızca mağdur olanların artık mağdur olmaya razı olmadıkları bir nokta bulmalarıyla başlar.
Çin, Hindistan, Türkiye, Japonya, İran, Rusya, Venezuella'nın fark ettikleri bir kırılma noktası kesinlikle var.


Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  




EKONOMİK ÇÖKÜŞE BRICS DE ÇARE OLMAZ

ABD'yle gerilim yaşayan AKP alternatif olarak BRICS'e işaret ediyor ancak Türkiye bu ülkelere karşı 40 milyar dolar açık verirken çok az yabancı sermaye çekiyor

04 Ağustos 2018 Cumartesi 22:06

ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın in piyasasına yöneliyiz" açıklaması dikkat çekti. Erdoğan'ın 25-27 Temmuz'da BRICS zirvesine katılması ve Türkiye'nin BRICS'e üye yapılmasını talep etmesi de eklendiğinde Türkiye'nin dünyadaki konumu tekrar tartışma konusu oldu. Brezilya Rusya Hindistan ve Çin'in 2009'da ABD merkezli küresel ekonomik-siyasal sistem içinde kendilerine daha fazla alan açmak amacıyla kurdukları ve 2010'da Güney Afrika'nın dahil olmasıyla BRICS adını alan oluşumun liderleri bu yıl ticaret savaşlarının başladığı bir dönemde toplandı.

Hedefler büyük ama...

Birbirlerinden çok farklı ekonomik-siyasi yapılara sahip olan BRICS ülkelerini bir araya getiren ortak hedef küresel sistemde daha fazla söz sahibi olmak ve birbirleriyle ekonomik-siyasi ilişkileri geliştirmek. Bu hedefin maddi bir temeli de bulunuyor. Dünya nüfusunun yaklaşık 40'ını küresel gelirin yaklaşık yüzde 25'ini ve küresel ticaretin yüzde 16'sını temsil eden BRICS ülkelerinin son 10 yıllık küresel büyümede payı da yaklaşık yüzde 50. Beş ülkenin toplam milli geliri 2017 itibarıyla 18.4 trilyon dolar . Bu rakam ABD'de 19.4 trilyon dolar .

Öte yandan ABD dolarının dünya ticaretindeki hakimiyetine son vermek IMF ve Dünya Bankası destekli ABD merkezli finansal sisteme bir alternatif yaratmak ve Birleşmiş Milletler ile diğer uluslararası kuruluşlarda daha fazla söz sahibi olmak gibi büyük hedefleri gerçekleştirmek yakın vadede pek mümkün görünmüyor.

Alternatif değil

IMF ve Dünya Bankası'na alternatif yaratmak için 2014'te kuruluşu ilan edilen Yeni Kalkınma Bankası BRICS'in batılı ülkelere olan finansal bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Merkezi Çin'in ekonomik başkenti Şanghay'da olan bankanın sermayesi 50 milyar dolar ve Dünya Bankası ve IMF'ye kıyasla daha ucuz finansman sağlamayı taahhüt ediyor. Ancak IMF'nin 1 trilyon dolarlık kredi kapasitesine göre söz konusu bankanın ölçeği henüz mütevazı düzeyde.

Türkiye'nin son dönemde Rusya ve Çin ile siyasi ve ekonomik ilişkileri gelişse de kısa vadede BRICS'in Türkiye için ABD ve AB'nin yerini alması zor. Türkiye BRICS ülkelerine karşı 2017'de 40 milyar dolar ticaret açığı verdi. Bu rakam Türkiye'nin 2017'deki toplam dış ticaret açığının yüzde 51'ine denk.

Çin Türkiye'nin toplam ithalatında birinci sırada ancak ihracatında 15. sırada yer alıyor. Türkiye'de toplam yabancı doğrudan yatırım stoku içinde AB'nin payı yüzde 68 iken Çin'in payı sadece yüzde 0.8. Türkiye'nin ihracatında AB'nin payı yüzde 47 iken Çin'in payı yüzde 1.8 Rusya'nın payı ise yüzde 1.7. Borsa İstanbul'daki yabancı yatırımcılar içinde ABD'nin payı yüzde 32 iken Çin ve Rusya'nın bu alanda ciddi bir yatırımı bulunmuyor.

Doları tahtından indirmek zor

Dünyada merkez bankaları rezervlerinin yüzde 62.48'i dolar cinsinden. Bu oran 2000'deki yüzde 70'lik oranın altında olsa da doların tahtının sallandığını söylemek pek mümkün değil. Bu alanda ikinci sırada yüzde 20.39'luk pay ile Avro (2009'da bu oran yüzde 28 idi). Çin yuanın payı ise sadece yüzde 1.39. İngiliz sterlinin payı yüzde 4.68 iken Japon Yen'inin payı yüzde 4.81. Bankalar arası Uluslararası ödemelerde de yuanın payı sadece yüzde 1.61 iken ABD Doları'nın payı yüzde 38.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1046303/Ekonomik_cokuse_BR ICS_de_care_olmaz.html#

--
Isler yolunda gittigi zaman mutlaka bir terslik vardir.

Murphy Kanunlari

--

MEKTUBAT Risalesi, 19.Mektup .
Mucizat-i Ahmediye sayfa 135

Altinci cocuk: Resul-i Ekrem Aleyhissalatu Vesselam namaz kilarken, hircin bir cocuk namazini kat edip gectiginden, Resul-i Ekrem Aleyhissalatu Vesselam : ( Elleahummeakta eserahu) ( Allahim, onun yerden izini kes ) demis.
Ondan sonra cocuk daha yurumemis, oyle kalmis, hircinliginin cezasini bulmus.

--

Bu ulkede dusunceyi kuduz kopek gibi kovalarlar!

Cemil MERIC

--

Ogretmen bir kandile benzer, kendini tuketerek baskalarina i$ik verir.

Ruffini

a45UyF587661
--


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder