9 Aralık 2018 Pazar

BERLİN KONGRESİ (1878)

İttihat ve Terarki neden kuruldu?
İşte bunun için.
Ülke dağılıyor, koca koca ülkeler kopuyor ve henüz İttihat ve Terakki ortada yok.
Ama Osmanlı askerinde, bürokrasisinde büyük bir endişe var.
Devlet yıkılıyor, Türkler Osmanlı topraklarında her yerden sürülüyor ve bunun sonu nereye varacak?
Bu nasıl durdurulacak?

İşte İttihat ve Terakkinin ortaya çıkış sebebi budur.

Bir de Hürriye ve İhtilaf Cephesi neden kurulyor?
Onun devletin yıkılması, Türklerin bütün bölgelerden sürülmesiyle ilgili bir kaygı sorunu yok.
Hatta tam tersine İttihat ve Terakkinin yarattığı toparlanma havasına karşı azınlıkların, mürtecilerin, monarşistlerin, liboşların endişelerinden kaynaklanır.

Özetle bir tarafta vatanseverler, diğer tarafta işbirlikçiler vardır.

Tartışma yine aynı.
Bir tarafta vatanseverler, diğer tarafta o vatanseverleri tasviye etmek için düşmanla işbirliği yapmakta beis görmeyenler var.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  




BERLİN KONGRESİ (1878)


Berlin Antlaşması'na göre Osmanlı sınırları (1878)

1878'de Almanya'nın başkenti Berlin'de Osmanlı Devleti Rusya İngiltere Avusturya Fransa İtalya ve Almanya devletleri bir araya geldi. Kongreye katılan her devlet kendi şartlarını öne sürdü.

Özellikle İngiltere'nin öne sürdüğü şartlar Osmanlı Devleti için beklenmedik bir tablo ortaya çıkardı. Osmanlı Devleti İngiltere'nin Osmanlı çıkarlarının savunmasını beklerken tam tersi bir durum ile karşılaştı. Bir ay süren çalışmalar neticesinde 1878 Berlin Antlaşması imzalandı. Berlin Antlaşması'na göre Romanya Sırbistan ve Karadağ resmen bağımsız oldu.

Berlin Antlaşması'na göre Osmanlı sınırları (1878)

Büyük Bulgar Krallığı üç parçaya bölündü: Osmanlı Devleti'ne vergi verecek olan Bulgar Prensliği idari özerkliğe sahip Doğu Rumeli Eyaleti ve Osmanlı Devleti'ne bağlı Makedonya oluştu. Bosna-Hersek yönetimi geçici olarak Avusturya'ya bırakıldı. Islahat yapılması şartıyla Makedonya Osmanlı Devleti'ne bırakıldı. Doğubayazıt'ın Osmanlı Devleti'ne verilmesi şartıyla Kars Ardahan ve Batum Ruslara bırakıldı.

1878 Berlin Kongresi'nde tartışılan ve antlaşma hükümlerinde yer bulan bir diğer konu Ermeni Meselesi'dir. Avrupalı devletler Ermeniler için Doğu Anadolu'da ıslahatların yapılmasını istedi. Kongre'de Girit Adası için Avrupalı devletler adada Rumların lehine düzenlemelerin yapılması istedi. Ermeni Meselesi XX. yüzyılda Osmanlı Devleti'ni meşgul edecek önemli siyasi gelişmelerden bir olacaktır.

Yüzyıllar boyunca Osmanlı egemenliğini kabul eden ve Müslümanlarla iyi geçinen Ermeniler üzerinde Avrupalı güçler yeni planlarını faaliyete geçirmeye başladılar. Osmanlı Devleti Kıbrıs'a İngilizlerin yerleşmesi karşılığında kendi lehine kazanımlar elde etmeyi planlamıştı ancak tersi bir durum yaşandı. İngiltere Kıbrıs'a kalıcı olarak yerleşti. Fransa kongreden eli boş dönünce Kuzey Afrika'daki Osmanlı toprağı olan Tunus'u işgal etmeyi açıkça dile getirdi.

Özetle Avrupalı büyük devletler Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünü koruma siyasetinden vazgeçtiğini 1878 Berlin Antlaşması ile açıkça ortaya koydu. Bu tehlikeli gidişat karşısında Osmanlı Devleti elindeki seçenekleri değerlendirdi.

XIX. yüzyıl boyunca "Denge Stratejisi" yürüten Osmanlı Devleti Almanya ile siyasi ve askerî alanda yakınlaşma dönemini başlattı. Berlin Kongresi'nde Almanya'nın Osmanlı Devleti karşıtı bir tutum sergilememesi bu yakınlaşmada etkili olmuştu.

Berlin Protokolleri tercümesi. .

https://yadi.sk/i/2SYWhDEaC8Uvpg

--   a45UyF587661


-------------------------------------------------
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder