3 Ağustos 2020 Pazartesi

DENİZ ZEYREK: “KALDIRILSIN” DİYENLER AYRICALIKLARINDAN VAZGEÇMEK İSTEMEYENLER



DENİZ ZEYREK: "KALDIRILSIN" DİYENLER AYRICALIKLARINDAN VAZGEÇMEK İSTEMEYENLER

Kadınlar "Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çekilsin" diyenlere karşı çok akılcı çok yaratıcı kampanyalar yapıyor. "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" sloganı ile siyah beyaz fotoğraf paylaşıp meydan okumaları dünyaca ünlü isimlerden de büyük destek gördü. Bir süre sonra erkekler de benzer fotoğraflarını "Erkekler kadınları destekliyor" sloganıyla birlikte paylaşarak kampanyaya destek vermeye başladı. Ancak kadınlar bu desteği yeterli görmeyip İstanbul Sözleşmesi Kampanyası'nın Instagram hesabında (@istanbulsozlesmesikampanyasi) "Eşitlikçiliğin ilk 11'i"ni yayınladılar ve erkeklerden en çok önemsediklerini seçerek sosyal medya hesaplarından #istanbulsozlesmesiyasatir etiketiyle birlikte paylaşmalarını istediler.

İşte o 11 madde:

1- Ailede sokakta iş yerinde şiddetin hiçbir türüne sessiz kalmıyorum.

2- "Ama" ile başlayan cümleler kurarak şiddetin bahanesini aramıyorum.

3- Kadınlara nasıl davranacaklarını söylemek yerine onları dinlemeye ve duymaya öncelik veriyorum.

4- Toplu taşımada sokakta ve tüm kamusal alanlarda kadınların sosyal mesafe ve özel alan ihtiyacını gözetiyorum.

5- Kadını değersizleştiren her türlü söylem ve genellemelerden kaçınıyorum.

6- Cinsiyetçi şakalara gülmüyorum bunların yaygınlaşmasına yardımcı olmuyorum.

7- Bir kadının sözünü kesmiyorum bazen susarak kadınların daha fazla söz almasına yardımcı oluyorum.

8- Karşı tarafın duygu ve düşüncelerini yok saymıyorum kendimi üste çıkarak savunmuyorum.

9- Erkek olarak sahip olduğum gücü ve ayrıcalığı kadınların sesini duyurması ve eşit katılımı için kullanıyorum.

10- Toplantı panel yönetim kurulu alanlarında kadınların eşit temsiliyet şartını arıyor ve gözetiyorum.

11- Çocuk bakımı ve ev işlerine "yardım ettiğim" için alkış beklemiyorum dengeli ve eşit iş bölümü için sorumluluk alıyorum.

Şimdi ise kadınlarla empati yapabilmemizi sağlayacak bir testi ilginize sunuyorum. Hilal Baykara ile Sait Beyazyürek hazırlamış Pınar İlkiz de sosyal medya için görselleştirmiş. Başlığı "ayrıcalıklarınızdan vazgeçmeye var mısınız?". Okuyunca göreceksiniz ki kadın olsanız soruların çoğuna "evet" demek durumunda kalırdınız:

1- Gece yalnız taksiye bindiğinde ya da minibüste tek başınıza kaldığında telefonda YÜKSEK SESLE "biri seni bekliyormuş gibi" konuşma ihtiyacı duydun mu?

2- Konserde ya da maç kuyruğunda biri sana dokunabilir ya da seni elleyebilir düşüncesiyle arkanı sürekli kontrol etme ihtiyacı duydun mu?

3- Gideceğin semte gireceğin ortama göre "fazla mı açık ya da kapalı giyindim" diye düşünmek zorunda kaldın mı?

4- Dışarı kaçta çıkacağının kimlerle tatile gideceğinin hesabını vermekten yorulduğun için ailene yalan söyleme ihtiyacı duydun mu?

5- Otobüste özel alanın sinir bozucu bir şekilde ihlal edildiğinde yanlış anlamış olabilir miyim susmalı mıyım bağırmalı mıyım sonraki durakta inmeli miyim soruları aklından geçerken öylece donup kaldın mı?

6- Bir sipariş verdiğinde kapı çaldığı anda açmadan önce üstüne bir şeyler alma ya da evde biri varmış gibi davranma ihtiyacı duydun mu?

7- Konu komşu akrabanın bir arada olduğu bir ortamda çay getirme sofra hazırlama masa kaldırma senin görevinmiş gibi kendini hizmete adamak zorunda kaldın mı?

8- Eşin "bu akşam eve misafir gelecek" dediğinde "etraf toplu mu evde yemek var mı?" sorularını tek başına düşünmekten stres oldun mu?

9- Çekirdek aile içinde arkadaşlarla sohbette kalabalık akraba ziyaretlerinde ne kadar iyi bir ebeveyn olduğun sürekli test edilirken yetersizlik hissine kapıldın mı?

10- Heyecanla başvurduğun bir iş mülakatında "yakın zamanda çocuk sahibi olmayı düşünüyor musunuz" sorusuyla karşılaştın mı?

11- İş yerinde görünümünden çok performansın üzerinden değerlendirilebilmen için ne giydiğine dikkat etmek zorunda kaldın mı?

12- İş çıkışı yöneticinin "bu akşam yemeğe çıkalım mı" sorusu karşısında "evet dersem tacize uğrar mıyım" "hayır dersem işimi kaybeder miyim?" ikilemini yaşadın mı?

Benim anladığım İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmak isteyenler ayrıcalıklarından vazgeçmek istemeyip kadınlara hayatı dar eden o düzenin devamından yana olanlar.

O kafaya sahip insanların arasında bir kadın olarak yaşamak ne kadar zor değil mi?

İstanbul Sözleşmesi sırf sözleşmeye karşı olanlar yüzünden yürürlükte kalmalı!

https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/deniz-zeyrek/kaldirilsin-diyenler-ayricaliklarindan-vazgecmek-istemeyenler-5966235/


- - - - - - - - - - - - -

a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Medeniyetin emir ve talep ettigini yapmak insan olmak icin yeterlidir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

23. ALLAH NEDIR?

Bir Allah'in varligini sarsmak icin bir ilahiyatciya, Allah'tan soz etmesi icin ricada bulunmaktan baska bir sey gerekmez. Allah hakkinda bir kelime soyler soylemez, en kucuk dusunce bize gosterir ki, sozlerinin, Allah'ina atfettigi saglam esaslarla birlestirilmesi mumkun degildir. Bu durumda Allah nedir: Doganin gorunmeyen gucunu ifade etmek icin uretilmis soyut bir kelimedir. Ya da, ne genisligi ne uzunlugu ne derinligi olan matematiksel noktadir. Bir filozof, ilahiyatcilardan soz ederken buyuk bir zihin acikligiyla soyle demistir: "Ilahiyatcilar Arsimet'in bilinen meselesinin cozumunu bulmuslardir: Dunyayi manivela ile hareket ettirmek icin gokyuzunde bir dayanak noktasi. "

- - - - - - - - - - - - -
Insan uretmeden tuketen tek yaratiktir.
Sut vermez, yumurta yumurtlamaz, sabani cekecek gucu yoktur, tavsan yakalayacak kadar hizli kosamaz.
Yine de, tum hayvanlarin efendisidir.

George OrwellHayvan Ciftligi

- - - - - - - - - - - - -
Bir dini secmem gerekseydi, sanirim gunese tapardim.

Her seye hayat ve bereket veren seydir gunes.
Yerkurenin gercek tanrisi odur.
BONAPARTE,NAPOLON (1769-1821) Fransa imparatoru.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 224 Kit a sahanliginda veya munhasir ekonomik bolgedeki sabit platformlarin isgali

1) Kit a sahanliginda veya munhasir ekonomik bolgede kurulmus sabit bir platformu cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykiri baska bir davranisla ele geciren zapteden veya kontrolu altina alan kisi bes yildan onbes yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir.
______________________ 1 Bu fikrada gecen orgute uye olan ibaresinden sonra gelmek uzere 29 6 2005 tarihli ve 5377 sayili Kanunun 26 nci maddesiyle ya da uye olmamakla birlikte orgut adina suc isleyen veya orgute bilerek ve isteyerek yardim eden ibaresi eklenmistir.9019
2) Bu sucun islenmesi sirasinda kisilerin hurriyetinin tahdit edilmesi dolayisiyla ayrica cezaya hukmolunur.
3) Bu sucun islenmesi sirasinda kasten yaralama sucunun neticesi sebebiyle agirlasmis hallerinin gerceklesmesi durumunda ayrica kasten yaralama sucuna iliskin hukumler uygulanir.
YEDINCI BOLUM
Genel Ahlaka Karsi Suclar



- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder