17 Ağustos 2020 Pazartesi

PERNKOPF ATLASI ....




PERNKOPF ATLASI ....

Avusturya???n??n Bavarya s??n??r??na yak??n Rappottenstein isimli b??lgesinde, 1888???in 24 Kas??m??nda, kasaban??n doktorunun bir ??ocu??u d??nyaya gelir. Ad??n?? Eduard koyarlar: Eduard Pernkopf. Evin ilk ??ocu??udur, ailesi g??zlerinin i??ine bakar. M??zi??e ilgisi erken ya??lar??ndan kendini belli eder. Ya????tlar?? t??rl?? oyunlar oynarken, o dere ????r??lt??lar??ndan, ah??ap t??k??rt??lar??ndan melodiler kapar.

Horn ??ehrinde Gymnasium???u bitirdikten sonra m??zik alan??nda kariyer yapmay?? planlar. Ancak 15 ya????na geldi??inde babas?? hayata g??zlerini yumar. Ailenin ge??imini sa??layan babas?? gitti??ine g??re, art??k iki erkek karde??ini b??y??tmek ve ailesine bakmak zorundad??r. Bu y??zden hayallerini bir kenara atar, daha ??ok para kazanaca????n?? d??????nerek doktor olmaya karar verir.

Viyana ??niversitesi T??p Fak??ltesine girdi??inde 19???undad??r. Fak??ltede rahat durmaz, Almanya ????renci Akademik Cemiyeti???ne ??ye olur, ki bu Alman milliyet??isi ??rg??t ??rk???? fikirlerini fazlas??yla ok??ar.

Burada, fak??ltenin Anatomi Enstit??s??nden Ferdinand Hochstetter ile ??al????ma f??rsat?? yakalar. Daha sonralar?? kendi ad??yla anatomi atlas?? da yay??nlanan Hochstetter, o zamanlar 40???l?? ya??lar??ndad??r. Pernkopf, her f??rsatta hocas??n??n yan??na ko??ar, y??llar i??inde ak??l hocas?? addedecek kadar.

T??p fak??ltesinden 1912???de mezun oldu??unda, anatomiye fazlas??yla ilgili bir hekim olarak, 8 y??l boyunca ??e??itli kurumlarda anatomi dersleri verir. Derken 1. D??nya Sava???? patlak verir, ordunun yolunu tutar. 1 y??l askerde kal??r, d??n??????nde Viyana???da ???ak??l hocas??n??n??? asistan?? olarak 1. ve 2. S??n??f ????rencilerine periferik sinirler ve kardiyovask??ler sistem anlat??r.

??al????kan bir ????rencidir. Akademik basamaklar?? h??zla t??rman??r, 1926???ya gelindi??inde profes??r olur. ???Boynuz kula???? ge??er??? derler. 1933???te Hochstetter???in yerine anatomi enstit??s??n??n ba????na ge??irirler.

Ayn?? y??lda Nazi Partisi???ne kat??l??r. 1 y??l sonra, Adolf Hitler taraf??ndan 1921???de kurulan ve ???F??rt??na Birli??i??? veya ???Kahverengi G??mlekliler??? olarak da bilinen Sturmabteilung???un ??yesi olur. Bu birlik, NSDAP partisinin paramiliter g??c?? olarak hizmet vermekte, ???her t??rl????? kirli i??i yapmaktad??r. Pernkopf bir enstit?? ba??kan?? olmas??na ra??men, ??o??u e??itimsiz serserilerden olu??an sokak g??c??ne kat??lmas??yla ???her yola??? haz??r oldu??unun da i??aretini verir.

Att?????? ad??mlar semeresini fazlas??yla verir, 1938???de kendisini T??p Fak??ltesi Dekan?? yaparlar. ??u i??e bak??n ki, Almanya???n??n Avusturya???y?? ilhak?? da ayn?? g??nlere rastlar.

Art??k her ??ey istedi??i gibidir. Nazi fikirlerini doyas??ya ya??ar. B??t??n t??p fak??ltesini etnik kimliklerini ???Aryan??? ??? ???Aryan De??il??? ??eklinde a????klamaya ve Adolf Hitler???e ba??l??l??k yemini etmeye zorlar. Yemin etmeyi reddedenleri okuldan kovdurur, ki bu grup fak??ltenin %77???si yapar. Nobel m??kafatl?? 3 bilim insan?? da yemin etmedikleri i??in kovulurlar.

1938???de Viyana ??niversitesi???nin yeniden a????lmas??n??n ard??ndan dekan Eduard Pernkopf???un (F??rt??na Birli??i ??niformal??) a????l???? konu??mas?? (Avusturya Milli K??t??phanesi)

Dekan olmas??ndan sadece 4 g??n sonra, t??p fak??ltesine bir konu??ma yapar ve Nazi ??rksal temizlik teori ve kurallar??n?? ??verek, meslekta??lar??n??n bunlar?? ???teoride ve pratikte??? uygulamalar??n?? emreder.

Konu??maya ???Heil Hitler!??? diyerek ve Nazi selam?? vererek ba??lar, ???Kal??t??mlar?? daha de??erli olan ve kal??t??mdan kaynaklanan biyolojik yap??lar?? sa??l??kl?? nesiller vaadedenleri te??vik etmeli ve ??rksal olarak a??a???? olanlar??n ??o??almalar??n?? engellemeli?????? diye devam eder. Daha da ileri gider, ?????rksal olarak a??a???? olanlar??n ??o??almalar??n?? sterilizasyon gibi y??ntemlerle engellemeyi??? ??nerir. Hem Nazi ??tenazi programlar??na selam ??akar, hem Soyk??r??ma alk???? tutar. Hitler???den bahsederken, ???Avusturya???y?? tekrar Almanca konu??an milletler ailesine dahil etmek ??zere Avusturya???dan ayr??lmak zorunda kalan bir Avusturya ??ocu??u??? olarak adland??r??r.

Konu??man??n finalinde Hitler???i ??ver de ??ver, finali ??u c??mlelerle yapar:

???Biz doktorlar, b??t??n varl??????m??z ve t??m ruhumuzla ona hizmet etmek istiyoruz. ??yleyse ??a??r??m??z, her birimizin kalbinin en derininde hissetti??i duygular?? g??stersin: ???Adolf Hitler, Sieg Heil! Sieg Heil! Sieg Heil!??????

Asistanl??k y??llar??nda ????renciler i??in bir diseksiyon rehberi haz??rlayan Pernkopf, y??llar i??inde bunu geli??tirir. Profes??r oldu??unda, ??al????malar??n??n 3 ciltlik bir anatomi atlas?? olarak bas??lmas??n?? teklif ederler, heyecanla kabul eder. 1933???te atlas?? haz??rlamaya ba??lar. Hemen 4 ressamdan olu??an bir ekip kurar. Kadavralar ??st??nde ??al????malar, dersler, y??netim i??leri derken, g??nde 18 saat ??al??????r. Her sabah 5???te kalkar, stenografi tekni??i ile notlar tutar. E??i sembol ve k??saltmalardan ibaret bu notlar?? yaz??ya d??ker, ki atlas??n a????klama metinleri b??yle ortaya ????kar. Pernkopf i??inde titizdir, ressamlar??n g??rd??klerini ger??e??e en yak??n ??ekilde ??izmelerini arzular. Tek istisnas?? ??izimlerde kullan??lacak renklerdir. Ak??lda kal??c??l?????? artt??rmak i??in parlak renklerin kullan??lmas??n?? sa??lar.

B??ylesi bir Nazi hayran??n??n se??ti??i ressamlar da elbette kendisine benzer. 4 ressam da Nazi Partisi ??yesidir, atlas??n her sayfas??nda imzalar Nazilere selam ??akar. ???Lepier??? isimli ressam imzalar??nda r harfini swastika gibi atar, ???Endtrasser?????n imzas??ndaki pe??pe??e iki s harfi ise ??im??ek gibi ??akar (SS sembol??).

Atlas??n ilk cildi 2 kitap olarak 1937???de yay??nlan??r. 4 y??l sonra ise yine 2 kitapl??k 2. cilt bask??ya girer. Ayn?? y??l sava?? ????kar, biri hari?? b??t??n ressamlar sava??a kat??l??rlar.

1943 y??l??nda Pernkopf Viyana ??niversitesi Rekt??r?? se??ilerek kariyerinin zirvesine ????kar. Sava?? bitene kadar iki y??l daha bu g??revde kal??r. Almanya yenilince Avusturya da gider, Pernkopf i??in kara g??nler ba??lar.

Yenilgiden sadece iki g??n sonra anatomi enstit??s?? ba??kanl??????ndan azledilir. Tutuklanma korkusuyla Salzburg???a ???tatil???e gider. Ama A??ustos 1945???te Amerikan askerince tutuklan??r ve May??s 1946???da ??niversitedeki b??t??n yetkileri al??n??r.

3 y??l Glasenbach???ta tutuklu kal??r, ancak hi??bir su??la su??lanmaz. S??resini tamamlay??nca Viyana???ya geri d??ner.

Eski Viyana???dan eser yoktur. Sava?? s??ras??nda Anatomi enstit??s?? bombaland??????ndan eski imkanlardan yararlanamaz. Viyana fak??ltesinden 1938???de ayr??lmak zorunda kalan Yahudi as??ll?? Hans Hoff, okulun n??roloji enstit??s??nde ona iki oda ay??r??r. Pernkopf eski ekibini toplar, yeni ressamlar da bulur; tekrar kollar?? s??var. ??ki g??z odada aralar??nda bir ??at????ma da ba??lar. Lepier???in sa??l??k sorunlar?? (varisleri) y??z??nden sava??a kat??lmam???? olmas??na fazlas??yla k??zarlar. O da ayr??l??r, bir ba????na ??al????maya ba??lar.

Y??z ve boyunu i??eren 3. cilt 1952???de yay??na girer.

Pernkopf???un ??mr??, 4. cildi tamamlamaya yetmez. 1955 y??l??nda 66 ya????nda ??l??r.

Eski meslekta??lar??ndan ikisi, Alexander Pickler and Werner Platzer eksikleri tamamlayarak 1960 bask??s??na yeti??tirirler. Birka?? y??l sonra yay??nc?? firma, Pernkopf???un a????klama metinlerinin ??o??unu ????kar??p, Nazi sembollerini sans??rledi??i iki ciltlik yeni bir versiyonu yay??nlar.

1995???te Viyana ??niversitesi???nden Prof. Edzard Ernst, Nazilerin ??niversiteyi ele ge??irmeleri ve bunu takip eden insan deneyleri ??zerine bir makale yaz??nca, ??iddetli bir etik tart????mas?? ba??lar. Bir y??l sonra Dr. Howard Israel, atlas i??in kullan??lan kadavralar??n en az??ndan baz??lar??n??n politik su??lular, e??cinseller, ??ingeneler ve Yahudilerden olu??tu??unu ortaya ????kar??r. Bu atlaslar??n kullan??lmas?? etik midir, de??il midir?

T??p camias?? ikiye b??l??n??r.

Bask??lar ??zerine 1997???de Viyana ??niversitesi, 1938???den 1945???e kadar Anatomi bilimi ??zerine yap??lan ??al????malar?? mercek alt??na al??r. ??al????ma sonucunda, Nazi d??neminde en az 1.377 idam edilmi?? ki??inin cesedinin ??niversiteye ta????nd?????? ve en az 800 resimde bunlardan yararlan??lm???? olabilece??i anla????l??r. Yay??nc?? firma bu haberi atlas??n bulundu??u b??t??n kurumlara bildirir ve kitab??n bas??m??n?? durdurur.

Bir grup bilim insan?? ve biyoetik??i, etik kayg??larla bu atlas??n kesinlikle kullan??lmamas?? gerekti??ini savunuyor. Bir grup ise, vah??et taraf?? bir yana b??rak??lmak ??zere, ??izimlerin y??ksek ba??ar??s?? nedeniyle kullan??m??n??n ??nemli oldu??unu ve etik d?????? olmayaca????n?? s??yl??yor.

Bir ba??ka grup ise, art??k tomografi gibi y??ntemlerle sanal diseksiyonlar??n m??mk??n olmas?? gibi nedenlerle bu atlas??n kullan??m??n??n ???gereksiz??? hale geldi??ini vurguluyor.

Kamu hukuku profes??r?? Pieter Carstens?????n konuyla ilgili yorumu dikkate de??er:

???Bu kadar harika bir ??ey, nas??l bu kadar a??a????l??k??a olabilir? Pernkopf ve ressamlar??, Nazi ideolojisini benimseyerek ve i??lenen zul??mlerden yararlanarak bir Nazi anatomi atlas?? olu??turdular. Harika ??izimler ??retildi, ancak bu yaln??zca Nazi rejiminin katletti??i ma??durlar??n anatomik kal??nt??lar??n??n etik olmayan ??ekilde ve yasad?????? olarak kullan??lmas??yla m??mk??n oldu. Bu y??zden Pernkopf atlas??n??n de??eri ve i??eri??i ??nemini yitirmektedir.???

Carstens?????n da makalesinde vurgulad?????? gibi, Pernkopf Atlas??, otorite bo??lu??unda, ???uygun f??rsatlar??? olu??tu??u i??in ortaya ????km???? bir ??al????ma de??ildi. Nazi rejiminin, kendisi d??????nda b??t??n insanlar?? ve insanl?????? a??a???? g??ren hastal??kl?? zihniyetinin do??al bir sonucuydu.

Pernkopf ve ressamlar??, korkun?? vah??etleri, ???manal?? imzalar??? att??klar?? dudak ??s??rtan parlak ??izimlerinin arkas??nda gizlediler.

Ama o imzalar da, sahipleri gibi k??sa s??rede silindi gitti.

Bu yaz??da, bilin??li olarak, Pernkopf Atlas?????na dair hi??bir g??rsel materyale yer verilmemi??tir.

Kaynak??a

wikipedia. Eduard Pernkopf. wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Eduard_Pernkopf. Accessed September 13, 2019.

Holubar K (Karl). The Pernkopf Story: The Austrian Perspective of 1998, 60 Years after It All Began. Perspectives in Biology and Medicine. 2000:382-388. doi:10.1353/pbm.2000.0020

Carstens P. REVISITING THE INFAMOUS PERNKOPF ANATOMY ATLAS: HISTORICAL LESSONS FOR MEDICAL LAW AND ETHICS. Fundamina : A Journal of Legal History. 2012;18(2):23-49.

https://journals.co.za/docserver/fulltext/funda/ https://www.acilci.net/pernkopf-atlasi/.

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Ordularimizin kazandigi zafer sizin ve sizin ordularinizin zaferi icin yalniz zemin hazirladi...
Gercek zaferi siz kazanacak ve devam edeceksiniz ve mutlaka basarili olacaksiniz.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

105. UNLU BIR ILAHIYATCININ GORUSU

Unlu bir ilahiyatci, bir Allah'i kabul etmenin ve bununla yetinmenin sacmaligini teslim etmedi mi. Bu ilahiyatci soyle der: "Biz ki, bir gercek Allah'a, ozel bir cevher imaniyla inaniyoruz, bizim icin baska hicbir seyin degeri olmamalidir. Aslinda kucuk olmayan bu sir, bir kez kabul edildikten sonra, akil artik baska seyleri anlamaya cabalayarak sikinti icinde olmamalidir. Anlamadigim bir milyon seyi kabul etmekle, kavrayis gucumu zorlayan ilk gercegi kabulde duydugum sikintidan daha cok sikinti cekmem ". Kendisi degismez oldugu halde, dunyada gordugumuz degismeleri uygulayan, maddi olmayan bir varlik tarafindan maddenin yaratilmasindan daha celiskili, sonsuz iyi, hakim, adaletten yana ve kudretli bir varligin dogaya baskanlik ettigine; ve bir kelimeyle engel olabilecegi, onunu alabilecegi, ya da ortadan kaldirabilecegi delilikler, sefaletler, cinayetler, karisikliklarla dolu olan bir dunyanin hareketlerini bizzat yonetmekte olduguna inanmak kadar, sagduyunun butun fikirleriyle, butun bilgileriyle celisen bir sey var midir?

Sozun kisasi, boyle bir teolojik Allah kabul edildikten sonra, en sacma masallara, en sasirtici mucizelere, en derin sirlara inanmaktan ne hakla sakinilsin?
- - - - - - - - - - - - -
Sonunda, Clover, Gozlerim artik iyi gormuyor, dedi.
Gerci gencken de dogru durust okuyamazdim ya.
Ama bana oyle geliyor ki, yazilarda bir degisiklik var.
Yedi Emir eskisi gibi duruyor mu, Benjamin?

George OrwellHayvan Ciftligi

- - - - - - - - - - - - -
Ben, ateist olarak yeniden dogdum.

VIDAL,GORE (1925) ABD'li yazar.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 88 Kasten yaralamanin ihmali davranisla islenmesi 3

1) Kasten yaralamanin ihmali davranisla islenmesi halinde verilecek ceza ucte ikisine kadar indirilebilir.
Bu hukmun uygulanmasinda kasten oldurmenin ihmali davranisla islenmesine iliskin kosullar goz onunde bulundurulur.


- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

??

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder