10 Ağustos 2020 Pazartesi

ÖRSAN K. ÖYMEN : .EZAN MİLLİ DEĞİLDİR

Ezan nedir ki?
?????? Tanr?? uludur (x4)
?????? ????phesiz bilirim bildiririm Tanr??'dan ba??ka yoktur tapacak (x2)
?????? ????phesiz bilirim bildiririm Tanr??'n??n el??isidir Muhammed (x2)
?????? Haydi namaza (x2)
?????? Haydi felaha (x2)
?????? Namaz uykudan hay??rl??d??r* (x2)
?????? Tanr?? uludur (x2)
?????? Tanr??'dan ba??ka yoktur tapacak
Tanr?? uludur.
Allah b??y??kt??r.
Ennn b??y??kt??r.
Evimin hemen dibinde cami var.
G??nde 5 vakit kula????ma ba????r??yorlar.
Ve her defas??nda en b??y??k FENER diye sokaklara ba????rmak geliyor i??imden.

Defolun gidin, namaz??n??z??n??z?? k??l??n.
Bana ne, ona ne, kime ne?
Saatini kur kalk.
Ta?? devrinde mi ya????yoruz art??k.

Ama hay??r.
??lla ki, ba??kalar?? rahats??z edilecek.
??lla ki, meydan okunacak.

Namaz elbette milli de??ildir.
Namaz elbette dinidir, ve ARAB??D??R.

Art??k kendini ??lk??c?? sayanlar??n da kavramlar?? yerine oturtmas?? laz??m.
Arap m??, T??rk m?? olduklar??n?? bilmeleri anlamalar?? laz??m.

Ne o, Tanr?? da???? kadar T??rk, Hira da???? kadar ARAPMI??.
S??tl?? kahve gibi.
Oysa bu bildi??in zeytinya???? ve su.
??ok emek harcay??p ??alkalasan bile bir s??re sonra ayr????acak iki unsur.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net??/??oraj.poyraz@openmail.cc )
?? ?? ?? ?? ???? L2fSIJNoA0xfSNxA????

??RSAN K. ??YMEN : .EZAN M??LL?? DE????LD??R

@cumhuriyetgzt

10 A??ustos 2020 Pazartesi

Ezan??n milli bir unsur oldu??u iddias?? muhafazak??r siyasetin y??llard??r yapt?????? bir propagandad??r. Oysa ezan milli yani ulusal bir ??ey de??ildir. ????nk?? milli yani ulusal unsurlar t??m milleti t??m ulusu kapsayan ??eyler olabilir. Belli bir s??n??f??n z??mrenin dinin mezhebin etnik kimli??in k??lt??rel ??zellikleri milli unsurlar olamaz. Milli olmayan ??eylerin milli ilan edilmesi onlar??n milletin tamam??na zorla dayat??lmas?? anlam??na gelir. Bunun ad?? fa??izmdir.

Ezan namaza ??a??r??d??r. Namaz da ??slam dininin S??nni mezhebindeki bir gelenektir. Bu dinden ve mezhepten olan vatanda??lar arzu ederlerse camide namaz k??larlar.

T??rkiye???de ??slam dininin S??nni mezhebinden olan ancak camiyi namaz?? ve ezan?? M??sl??manl??????n ??ncelikli unsuru olarak g??rmeyen ??slam?? Allah?????n varl??????n??n ve Muhammed???in onun el??isi oldu??unun kabul edilmesiyle ve Kuran???daki ahlak anlay??????yla ili??kilendiren onlarca milyon vatanda?? bulunmaktad??r. T??rkiye???deki 80 bini a??k??n caminin doluluk oranlar??n??n d??????k olmas??n??n nedenlerinden birisi de budur.

??slam dininin Alevi mezhebinden olanlar??n ibadet alan?? ise cemevleridir cami de??ildir. Aleviler namaz k??lmazlar geleneklerinde ezan yoktur. T??rkiye???de on milyonu a??k??n Alevi vatanda?? ya??amaktad??r.

Bunun d??????nda T??rkiye???de dindar olmayan kendisini ateist agnostik ve deist olarak tan??mlayan be?? milyonu a??k??n vatanda?? bulunmaktad??r. T??rkiye???de ayr??ca on binlerce H??ristiyan ve Musevi vatanda?? vard??r.

***

Ay y??ld??zl?? bayrak milli bir simgedir. ????nk?? dini mezhebi etnik k??keni gelene??i d??nya g??r?????? ne olursa olsun T??rk bayra???? T??rkiye Cumhuriyeti vatanda???? olan herkesin bayra????d??r. Bayrak ile ezan?? ayn?? kefeye koymak millilik kavram??n?? ??arp??tmakt??r.

Millilik ilkesinin temelinde vatanda??l??k kavram?? bulunur. Vatanda??l??ktan ba????ms??z olarak millilik bir anlam ta????maz. Bir vatan??n payda???? olan her birey bir vatanda??t??r. S??z konusu vatan??n omurgas?? da anayasad??r. Cami namaz ezan cemevi kilise sinagog de??ildir; din mezhep etnik kimlik de??ildir. Milli olmay?? belli bir dine mezhebe etnik kimli??e indirgemek b??l??c??l??kt??r ba??kalar??n?? d????lamakt??r ba??kalar??na kendi k??lt??r??n?? dayatmakt??r.

T??rkiye Cumhuriyeti???nin kurucusu Mustafa Kemal Atat??rk?????n millilik anlay??????n??n temelinde de vatanda??l??k bulunmaktad??r. Milletin yerine ??mmetin laikli??in yerine teokrasinin cumhuriyetin yerine monar??inin konmas??yla milli bir bilin?? geli??tirmek olanakl?? de??ildir. Bunun aksini savunan herkes fark??nda olarak veya olmayarak T??rkiye???nin b??l??n??p par??alanmas??n?? isteyen emperyalizmin i??birlik??ilerine d??n??????r.

***

Ezan milli bir simge olmad?????? gibi ezan??n g??n??m??zdeki bi??imi dini bir unsur da de??ildir. ??slam dininin temelini olu??turan Kuran???da namaza ??a??r??yla ilgili ifadeler vard??r ancak namaza ??a??r??n??n somut olarak nas??l yap??laca????na dair tek bir ayet yoktur. M??zikal bir makam e??li??inde Allah?????n y??ce oldu??u ve Muhammed???in Allah?????n el??isi oldu??u ifade edilerek namaza ??a??r??n??n yap??lmas?? Kuran???dan ba????ms??z olu??an bir gelenektir.

Megafondan veya hoparl??rden ezan sesinin verilmesi ise zaten bu gelene??in olu??tu??u y??zy??llarda uygulanan bir ??ey de??ildi. ????nk?? o y??zy??llarda elektrik megafon hoparl??r hen??z icat edilmemi??ti. Elektrik pili 19. y??zy??lda megafon ve hoparl??r 20. y??zy??lda icat edilmi??tir. Kuran ise 7. y??zy??la ait bir metindir. K??sacas?? megafondan veya hoparl??rden ezan sesini y??ksek sesle herkese duyurmak yakla????k 100 y??ll??k bir al????kanl??kt??r. Bunun ??slam dini ile uzaktan yak??ndan bir ilgisi yoktur.

????plak ve do??al sesle ezan okumak yani namaza ??a??r??da bulunmak bu gelene??in ortaya ????kt?????? y??zy??lda anla????l??r bir durumdu. Ayn?? ??ey kilise ??anlar?? i??in de ge??erlidir. ????nk?? o d??nemde mekanik saat hen??z icat edilmemi??ti ve insanlar?? ibadet i??in ayn?? anda bir araya toplamak i??in bu gerekliydi. Mekanik saat 14. y??zy??lda icat edilmi??tir.

????in ??zeti bayrak inerse vatan kalmaz ama ezan??n susmas?? vatan?? da dini de ortadan kald??rmaz.

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/orsan-k-oymen/ezan-milli-degildir-1757305

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Biz Turkler butun tarihimiz boyunca hurriyet ve istiklle timsal olmus bir milletiz.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

119. TEOLOJININ ASIL ILKELERINE GORE, HER YENI VAHIY VE TEBLIG, SAHTE VE DINSIZ ESER SAYILMALIDIR

Teolojinin gerek dogal gerek bildirilmis ilkelerine gore, her yeni vahyin, her yeni tebligin, sahte sayilmasi gerekir. Tanrisalliktan gelen bir dinde, her degistirmenin, bir kufur ve dinsizlikle azarlanmis olmasi gerekir. Her yenilik, her iyilestirme, Allah'in dinine istenilen dayanma gucunu ve olgunlugunu daha once vermemis oldugunu gostermez mi? Allah'in bir iyilik yasasi vererek aydinlatmak istedigi halkin fikirlerine goz yumdugunu ve ilk yasayla halkin kaba fikirlerini daha mukemmel yasalari kabul etmeye ve uygulamaya hazirladigini ileri surmek, Allah'in aydinlattigi kavmi, kendisinin hosuna gidecek olcude akli basinda yapmayi ne istemis, ne de bunu yapabilmis oldugunu iddia etmektir.

Museviligin gercekten kutsal, degismeyen, butun her seye gucu yeten ve kayiplari bile bilen cok bilgin bir Allah'tan ciktigi dogruysa, Isevilik bir kufur ve dinsizliktir.

Isa'nin dini, ya dogrudan dogruya Allah'in Musa araciligiyla bildirdigi yasada bazi "eksikliklerin" bulunmus olmasini, ya da Yahudileri, olmalarini arzu ettigi gibi oldurmaktan, bu Allah'in aczini, ya da kotu niyetini gerektirir. Butun yeni dinler -ya da eski dinlerin iyilestirilmis bicimleri- acik olarak, tanrisalligin aczi, dayaniksizligi, tedbirsizligi ve kotu niyeti uzerine kurulmustur.

- - - - - - - - - - - - -
Baglilik, dusunmemek demektir, dusunmeye gerek duymamak demektir.
Baglilik bilincsizliktir.

George Orwell1984

- - - - - - - - - - - - -
Insanlar guneslenmek ve ciplak bedenler gibi seylerden her zaman ayri bir dehset duyuyorlar sanki.

Yoksullugu, zulmu ve hayvanlara yapilan zalimligi o kadar umursamiyorlar misal.
ERTZ, SUSAN (1894-1985) ABD'li yazar.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 190 Uyusturucu veya uyarici madde kullanilmasini kolaylastirma4

1) Uyusturucu veya uyarici madde kullanilmasini kolaylastirmak icin
a Ozel yer donanim veya malzeme saglayan
b Kullananlarin yakalanmalarini zorlastiracak onlemler alan
c Kullanma yontemleri konusunda baskalarina bilgi veren
Kisi bes yildan on yila kadar hapis ve bin gunden onbin gune kadar adli para cezasi ile cezalandirilir.4 5 _________________________ 1 Bu fikralarda gecen nakleden ibaresinden once gelmek uzere 29 6 2005 tarihli ve 5377 sayili Kanunun 22 nci maddesiyle sevk eden ibaresi eklenmis ve metne islenmistir.
2) 18 6 2014 tarihli ve 6545 sayili Kanunun 66 nci maddesiyle bu maddenin birinci fikrasinda yer alan ???on yildan az olmamak uzere??? ibaresi ???yirmi yildan otuz yila kadar??? seklinde ucuncu fikrasinda yer alan ???bes yildan onbes yila kadar??? ibaresi ???on yildan az olmamak uzere??? ve yedinci fikrasinda yer alan ???dort??? ibaresi ???sekiz??? seklinde degistirilmistir.
3) 15 8 2017 tarihli ve 694 sayili KHK nin 137 nci maddesiyle bu fikrada yer alan ???sekiz yildan az olmamak uzere hapis ve??? ibaresinden sonra gelmek uzere ???bin gunden??? ibaresi eklenmis daha sonra bu hukum 1 2 2018 tarihli ve 7078 sayili Kanunun 132 nci maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlasmistir.
4) 18 6 2014 tarihli ve 6545 sayili Kanunun 67 nci maddesiyle bu maddenin birinci ve ikinci fikralarinda yer alan ???iki yildan bes??? ibareleri ???bes yildan on??? seklinde degistirilmistir.
5) 15 8 2017 tarihli ve 694 sayili KHK nin 138 inci maddesiyle bu fikrada yer alan ??????on yila kadar hapis??? ibaresinden sonra gelmek uzere ???ve bin gunden onbin gune kadar adli para??? ibaresi eklenmis daha sonra bu hukum 1 2 2018 tarihli ve 7078 sayili Kanunun 133
uncu maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlasmistir.9012-1
2) Uyusturucu veya uyarici madde kullanilmasini alenen ozendiren veya bu nitelikte yayin yapan kisi bes yildan on yila kadar hapis ve bin gunden onbin gune kadar adli para cezasi ile cezalandirilir.123 3 Bu maddede tanimlanan suclarin tabip dis tabibi eczaci kimyager veteriner saglik memuru laborant ebe hemsire dis teknisyeni hastabakici saglik hizmeti veren kimyacilikla veya ecza ticareti ile istigal eden kisi tarafindan islenmesi halinde verilecek ceza yari oraninda artirilir.1 Kullanmak icin uyusturucu veya uyarici madde satin almak kabul etmek veya bulundurmak ya da uyusturucu veya uyarici madde



- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

??

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder