8 Ağustos 2020 Cumartesi

SERVET AVCI : TAM DA PRANGALARIMIZDAN KURTULACAKKEN!


SERVET AVCI : TAM DA PRANGALARIMIZDAN KURTULACAKKEN!

avciservet@hotmail.com



08 Ağustos 2020

Başkanlık sistemi halka pazarlanırken çoğunlukla iki örnek üzerinden gidilmişti: ABD ve Güney Kore…

İki başlı yapıdan kurtulacaktık!. . Kararları hızla alıp uygulayacaktık!. . Üst akıl bize müdahale edemeyecekti!. . Dolar'ı biz kırbaçlayacaktık artık!. . Enflasyon bir daha baş kaldıramayacaktı!. . Işık hızıyla kalkınacaktık!. . 150 yıllık prangalarımızdan kurtulacaktık!. . Rampadaki füze olacaktık!. . Meclis daha güçlü hâle gelecekti!. . Bir daha darbe tehlikesi yaşanmayacaktı!. .

***

Bize hep ABD ve Güney Kore örneği verilmişti ama bir de şu tarihî gerçek söz konusuydu: Dünyada evvelce Parlamenter sisteme sahip olup da vaz geçen ve Başkanlık sistemine dönen sadece 3 ülke vardı…

Yabancı değiller onlar da bu gezegenden Sahra Çölü'nün hemen güneyinden öz hakiki medeniyet havzasından: Zimbabwe Gana ve Malavi!. .

Bize düşen o zaman da ikaz etmekti: Gana'yı takdir etmemek mümkün değildi!. . Başbakan Kwame Nkrumah 1960'ta referandumla ülkesini Başkanlık sistemine geçirdi kendisi de Başkan seçilmişti!. . Ülkesi 'prangalardan kurtulunca' ilk yaptığı kalkınma hamlelerinden birisi ülkedeki muhalefet partilerini referandumla yasaklamak olmuştu!. . Böylece uzaya fırlayacak roket ağırlıklarından kurtulmaya başlamıştı!. .

Gana'da Başkanlık sistemine geçilirken "Yahu bu Başkanlık sistemi değil aslında cumhurbaşkanlığı sistemi fiilî durumu hukukî hâle getiriyoruz endişeye mahal yok" diyenler çıktı mı bilmiyoruz... Bildiğimiz şuydu: Sonuçta bütün partiler karambole gitmişti!. .

Eski Genel Sekreterine göre Nkrumah sistem değişikliğine gerekçe olarak şöyle planlama yapmıştı: "Kafasında hızlı bir gelişme hamlesi fikri vardı. Bunun için en iyi yöntemin gücü başkanlıkta toplamak olduğunu düşündü. Başkanlığın ekonomik ve sosyal ilerleme için kritik olduğunu düşünüyordu..."

Bizimkiler 15 Temmuz gibi tehlikelerin bir daha asla yaşanmaması için bu sistemi savunuyorlardı ya... Hatırlatmakta fayda var: Gana'da Nkrumah'ın 'garantili' Başkanlık sistemi 1966 askerî darbesiyle toprak olmuştu!. .

***

"Gana bize uymaz" diyenlere Zimbabwe'yi örnek göstermiştik!. . Ülkeyi 1980'den 1987'ye kadar Başbakan olarak yöneten Mugabe'yi Başbakanlık kesmemişti!. . Ülkede anayasa değiştirilmiş ve Başkanlık sistemine geçilmişti...

Parlamenter sistemin verdiği güçten memnun olmayan 'daha fazla en fazla daima fazla' güç isteyen Mugabe 'zayıf parlamento'lu sistemde Başkan olmuştu artık... 1980'den darbeyle görevinden uzaklaştığı 19 Kasım 2017'ye kadar Zimbabwe'yi yönetecekti…

Bu arada ülkeden son derece demokratik şartlarda yapıldığından şüphe duyulmayacak biçimde

1990 1996 2002 2008 ve 2013 seçimlerini kazanmıştı!. .

'İstikrar' dediğimiz de buydu zaten ama Zimbabweliler bunun kıymetini bilemediler!. .

***

Biz Parlamenter sistemin kötülüğünü ancak yarım yüzyıldan fazla zamanda anlayabilirken Malavi topu topu 2 yaşındaki Parlamenter sistemden sıkılmış ve 1966'da Başkanlık sistemine geçmişti...

Doğaldır ki 'kurucu Başbakan' bir anda 'kurucu Başkan' olmuş Şef Banda devleti kararnamelerle yönetmeye başlamıştı... Banda literatüre uygun bir diktatördü artık... Başkan olarak 5 yılı tamamladıktan sonra 'halkı zahmetten kurtarmak' ülkede seçim filan tekrarlarıyla ortaya çıkan israfı önlemek için kendisini 'ömür boyu başkan' ilân etmişti!. .

Malavi'de demokrasi öyle gelişti öyle gelişmişti ki parlamento seçimlerinde her bölgeden 5 vekil öneriliyor Şef Banda da bunlardan birini seçip parlamentoya alıyordu... İstediği zaman da parlamentodan atabiliyordu...

Şef Banda tam bir çevreciydi!. . Etrafta müthiş bir mıntıka temizliği yapmıştı!. . Muhalefeti tamamen bitirmişti!. . Parlamento az daha Belediye Bando Müdürlüğü'ne bağlanacaktı ama Şef'in ömrü vefa etmemişti!. .

***

Elimizde bunlar var aksi olsa dükkan sizin!. . Yeryüzünün başka herhangi bir bölgesinde Parlamenter sistemden Başkanlık sistemine geçmiş başka bir tek örnek varsa biz de öğrenmek isteriz!. .

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/tam-da-prangalarimizdan-kurtulacakken-56495yy.htm

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Buyuk seyleri buyuk milletler yapar.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

108. TANRILARIN TUMUNUN KAYNAGI VAHSETTIR. BUTUN DINLER DIPSIZ CEHALET, HURAFE, KAN DOKUCULUK ABIDELERIDIR VE YENI DINLER YENIDEN GENCLESMIS ESKI DELILIKLERDIR

Insanlar tarafindan ibadet edilen tanrilarin tumu vahset kokenlidir. Acik bicimde, ahmak kavimler tarafindan hayal edilmislerdir. Ya da korkutma, yildirma sayesinde, ibadet ettirilen seyleri gerektigi gibi incelemek icin ne cesareti ne yetenegi olan safdil ve kaba kavimlere, acgozlu ve kurnaz yasa yapicilari ve ilahlar tarafindan sunulmuslardir.

Zamanimizda, en uygar milletler tarafindan ibadet edildigini gordugumuz Allah'a yakindan bakilirsa, insan, bu Allah'in vahsi ozellikleri bulundugunu da teslim etmek zorunda kalir. Vahsi olmak kuvvetten baska hak tanimamaktir, en uc noktada zalim olmaktir; keyif ve arzularindan baska bir seye bagli olmamaktir; basiretsiz, tedbirsiz, muhakemesiz olmaktir. Ey kendilerini uygar sanan kavimler! Bol bol tutsuler yaktiginiz, dalkavukluk ettiginiz ve kavuk salladiginiz Allah'i bu igrenc yaratilista bulmuyor musunuz?

Tanrisalligin size yapilan tasvirleri, akil ve muhakemesini asla egitmemis olan insanin acik bicimde merhametsiz, kiskanc, intikamci ve kana susamis, hoppa, patavatsiz yaratilisindan alinmamis midir? Ey insanlar, bir ornek olarak, sevimli bir Tanri, olgunlukla dolu bir hukumdar gibi goz onune almaktan da cekinmedigimiz buyuk bir vahsiden baska bir seye tapinmiyorsunuz! Butun ulkelerin insanlarinin dini gorusleri, atalarinin bilgisizliklerinin, bonluklerinin, dehsetlerinin ve kana susamisliginin yasayan eski abideleridir.

Her vahsi, mucizelere istekli, bunu alabildigine icen ve hayalgucunu hareket ettirmeye yetenekli olan seyi asla dusunmeyen, muhakeme etmeyen, uzerine fikir uretmeyen bir cocuktur. Doganin yollari ve araclari hakkindaki bilgisizligi, kendisine harikulade gorunen seyi ruhlara, cinlere, buyulere atfettirir. Gozunde, rahipler buyuculerdir.

Bunlarda tumuyle tanrisal bir kudret oldugunu sanir. Onlarin huzurunda perisan olan muhakemesi sarsinti gecirir. Rahiplerin gaipten verdikleri haberler onun icin, tersini iddia etmek tehlikeli olan, yanilmaz ve kesin iradeler, hukumlerdir.

Din konusunda, insanlar, cogunlukla ilkel barbarliklarinda kalmislardir. Yeni dinler, yeniden tazelenen ya da yeni bir bicim altinda sunulan eski deliliklerden baska bir sey degildir. Eger eski vahsiler daglara, irmaklara, yilanlara, her turden puta taptilarsa, Misir bilginleri timsahlara, farelere, soganlara bagliliklarini sundularsa, kendilerini onlardan daha akilli sanan kavimlerin, son derece saygiyla ekmege, rahiplerinin buyuleriyle icine Allah'in indigini hayal ettikleri ekmege taptiklarini gormuyor musunuz? Allah-ekmek bu konuda kavrayisi en vahsi milletler kadar olan, pek akli basinda olmayan bircok Hiristiyan milletin putu, fetisi degil midir?

- - - - - - - - - - - - -
Insan uretmeden tuketen tek yaratiktir.
Sut vermez, yumurta yumurtlamaz, sabani cekecek gucu yoktur, tavsan yakalayacak kadar hizli kosamaz.
Yine de, tum hayvanlarin efendisidir.

George OrwellHayvan Ciftligi

- - - - - - - - - - - - -
Cennet ve mukemmellik dusunun bizi mezarlarimizda beklemesini mi, yoksa burada, simdi, bu dunyada mi bulmasini istediginizi sorun kendinize.

RAND,AYN (1905-1982) Rusya dogumlu ABD'li yazar.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 46 Hapis cezalari

1) Hapis cezalari sunlardir
a Agirlastirilmis muebbet hapis cezasi.
b Muebbet hapis cezasi.
c Sureli hapis cezasi.


- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder