27 Nisan 2021 Salı

DÖVİZ REZERVİMİZ NEREYE?

 

DÖVİZ REZERVİMİZ NEREYE?

Bilin Neyaptı yazdı...

18 Nisan 2021 21:44 Güncellendi: 18 Nisan 2021 21:45


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kendi sitesindeki rakamlara göre Şubat 2021 itibarıyla döviz varlıklarımız brüt 53 milyar ABD doları; net altın ve döviz yükümlülükleri 58 milyar ABD Doları; ve 1 yıl içinde ödenecek döviz ve altın yükümlülükleri de 49,4 milyar Dolar. Yani TCMB'nin net rezervi: (53-58-49, 4=) "eksi" 53,4 Dolar. Muhalefetin bugünlerde (teslim etmek gerekir) oldukça da başarılı bir siyasi propaganda aracına dönüştürdüğü konu tam da bu azalan döviz rezervlerimiz üzerine: TCMB'nin bilançolarına dayanarak yapılan hesaba göre[1] 2019 yılı başından itibaren 128 (Bürümcekçi'ye göre 126.3) milyar ABD doları satılmış.

Bu konuya haklı ilginin sebebi merkez bankalarının olası bir krizde dış borç alabilmek ve aşırı kur oynaklığı durumunda piyasaya müdehale edebilmek için en az 3 aylık ithalat değeri (Türkiye için bu en az 50 milyar Dolar demek) kadar net rezerv bulundurma gerekliliğinden kaynaklanmakta. Bunun olmaması durumunda ise ülkenin olası döviz yükümlülüklerini geri ödeme güçlüğü nedeniyle risk algısı artıyor. Nitekim Türkiye'nin 2018'e kadar 300'lerin altında olan CDS primi yani yaklaşık yüzde 3 ek faiz yükü 2019 ve 2020'de iki katına kadar çıkmıştı. Rezervlerin azalışının TL'ye güven kaybı olarak yansıması iç piyasalarda da tasarruf sahiplerinin TL'den Dolar'a (AKP kurucu üyesi Canikli'ye göre 75 milyar Dolar değerinde) ve altına geçiş olarak kendini gösterdi.

Muhalefetin kaybolduğunu söylediği iktidarın ise özel sektöre aktarmış olduğunu itiraf ettiği döviz rezervleri konusuna ilişkin esas problemler özetle şunlardır:

1- Dalgalı döviz rejiminde ve ciddi bir iktisadi kriz ile karşılaşılmamışken 2019'da başlayan rezerv satışlarının esas olarak Dolar'ın "artan enflasyona ve bir taraftan da baskılanan faize rağmen" artışına engel olmak üzere yapılması iktisat politikasıyla açıklanamaz. Bu bağlamda TCMB'nin bağımsızlığı artık tartışılamayacak şekilde yok edilmiş iken alternatif açıklama olan siyasi saiklerin yol açtığı kamu zararının sorgulanması gayet yerindedir. Bu zararın bir yönü de kredibilite kaybıdır.

2- TCMB Dolar rezervlerinin erimesinin potansiyel kamu zararı iktidarın süregelen verimsiz kaynak dağılım tercihleriyle doğrudan ilgilidir ki bu konu özelinde baskılanan (hatta belki de fiyat avantajları yaratılarak) kurdan elde edilen dövizin belli kesimlere getiri sağlamış olma olasılığı araştırılmaya muhtaçtır. Bu özellikle TCMB'nin yaptığı satışların ortalamaya göre büyüklüğü nedeniyle piyasa kurunda belirgin düşüşe sebep olması olasılığı yüzünden gayet geçerli bir kaygıdır.

3- TCMB'nin döviz satışlarının ihaleye çıkmadan yapmış olması 2014'den beri hiç bir döviz ihalesinin kayda geçememis olması da iktidar söyleminin tam tersi olarak şeffaflık ilkesiyle tümüyle çelişmektedir. Bu konuya bir yıldır iktidar tarafından bir yanıt verilmemişken geçen hafta Kavcıoğlu tarafından Hazine ile 2017'de yapılan bir Protokol ile bu işlemin yasallaştığının söylenmesi ilginç bir durumdur.

4- Asli görevleri esnaf ve KOBİlere kredi desteği vermek olan Halk Bankası ve tarımı desteklemek olan Ziraat Bankası gibi kamu bankaları tarfından yapıldığı anlaşılan bu TCMB rezerv satışlarının bu bankaların kuruluş görevleriyle ilgisinin araştırılması önemlidir. Kamu bankalarının 2020'de 17 milyar TL olan kambiyo zararlarının bu işlemlerle ilgisinin ortaya çıkması önemlidir.

5- Hiç sorulmayan bir soru da şudur:

TCMB'nin rezervleri eritilirken acaba cumhurbaşkanının D-8 zirvesinde dillendirdiği ve İstanbul'da bir başka "çılgınca kamu zararı"na olan "Finans Merkezi" projesi ile son derece uyumlu olan "İslami MegaBank" projesi için sermaye yaratmak gibi bir hedef ile herhangi bir bağlantısı olabilir mi?

[1] Bkz. Haluk Bürümcekçi: https://38807e79-efa7-463d-a2f5-d6feea6746aa.filesusr.com/ugd/ccbed5_de72e8885c964efd9db1aedd41f2548c.pdf

https://www.veryansintv.com/doviz-rezervimiz-nereye

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Insan toplulugu kadin ve erkek denilen iki cins insandan murekkeptir.
Kabil midir ki bu kutlenin bir parcasini ilerletelim otekini ihmal edelim de kutlenin butunlugu ilerleyebilsin?
Mumkun mudur ki bir cismin yarisi topraga zincirlerle bagli kaldikca oteki kismi goklere yukselebilsin?

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

181. ALLAHSIZLIGIN TOPLUMUN BUTUN BAGLARINI PARCALADIGI DOGRU DEGILDIR

Bize diyorlar ki; "Ateizm, toplumun butun baglarini koparir. Bir Allah'in varligina inanmaksizin anlasma ve sozlesmelerinin kutsalligi ne olur. Tanrisalliga ciddi olarak tanik olamayan bir Ateist nasil baglanir? "

Ancak, anlasma ve sozlesmeler, insanin sorumluluklari yerine getirme zorunluluguna daha cok kuvvet mi verir? Yalan soyleyecek kadar kustah olan bir kimsenin yeminini bozmasi icin daha cok mu kustah olmasi gerekir? Sozunde durmayacak kadar alcak olan ya da insanlarin saygisini kaybetmeyi hice sayarak sozunde durmayacak kadar haksiz olan kimse, anlasma ve sozlesmelerini yaparken ilahlari tanik gosterdi diye, sozune ve anlasmalarina daha cok sadik olmaz. Insanlarin verecegi hukmu hice sayan hukumdarlar, insanlarin en kolay yemin edenleri ve sozlesmelerine en kolay muhalefet edenleri degil midir?
- - - - - - - - - - - - -
Guc bir arac degildir, amactir.
Bir insan, bir devrimi korumak icin diktatorluk kurmaz diktatorlugu kurmak icin devrim yapar.
Eziyetin amaci eziyettir.
Iskencenin amaci iskencedir.
Gucun amaci guctur.

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Hem hayatimi hem de resimlerimi Tanri olmadan da gayet iyi kotarabilirim, ama benim gibi hastalikli birisi icin, kendimden daha yuce bir sey olmadan bunu yapamam; bu da hayatim, yani yaratma gucumdur.

VAN GOGH, VINCENT (1853-1890) Hollandali ressam.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 18 Geri verme

Mulga 23 4 2016-6706 36 md.



- - - - - - - - - - - - -



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder