29 Nisan 2021 Perşembe

HUKUK ÇETELERİYLE HALKI SOYARAK PARA KAZANMA YOLU

Şimdilik bildiğim kişiler;
  • Kadir Kurtuluş
  • Serkan Altuniğne
  • Selçuk Erdem
  • Erdil Yaşaroğlu
Kişiler diyorum, karikatürist diyemiyorum.
Çünkü bir sanatçıya yakışmayacak bir yönelim içinde bu kişiler.
Bunları not alın.

Bir avukatlık bürosu ile vekalet anlaşması yapmışlar.
Bu büronun adı, KOMİKBÜRO.

Normal şartlarda basılmak üzere tanesini en çok birkaç bin TL'ye dergiye sattıkları karikatürlerini telifsiz kulananları hukuk yoluyla tehdit ederek uzlaşmada yerine göre 15-20 bin TL, hatta 100 bin TL'ye varan uzlaşma tazminatları talep ediyorlar.
Korkutarak paralarını aldıkları çok sayıda insan var.
Ve bu karikatüristler ve vekalet verdikleri hukuk bürosu açısından yeni bir gelir kazanma yöntemi haline gelmiştir.
Bu aslında YASAL ama AHLAKSIZCA bir yöntem.


Sosyal medyada basit bir tarama yaparsanız şunu göreceksiniz.
Bu kişiler ve vekalet verdikleri hukuk bürosu; öğrencilere, amatör web tasarımcılarına, sosyal medya kullanıcılarına, pek çoğu gariban, ticari faaliyet gütmeyen kişilere MUSALLAT olmuştur.
Yasanın kendilerine verdiği Telif Haklarını olup bitenin farkında olmayan insanlara bir tehdit unsuru olarak KÖTÜYE KULLANMAK, adeta YASAL ŞANTAJ yapma yoluna gitmişlerdir.
İnanılmaz sayıda çok kişi bu çetenin mağdurudur.
Mağdurların sayısı o kadar çok ki, pek çok whatsapp, telegram, facebook grupları var.


Dijital alemde içeriklerin telifleri konusunda düzgün ve ahlaklı insanların kullandığı  ÖNCE UYAR VE SONRA DAVA ET yöntemini takip etmiyorlar.
Bunlar yayınlanmış her karikatürü para sızdırırılabilecek bir kaynak olarak görüyorlar.


Peki napmak lazım?
  1. Sosyal medyada, web sayfalarında, ve dijital alemin her yerinde görsel, işitsel ve her şekilde ilettiğiniz, retweet ettiğiniz içeriklerin telif haklarının olabileceğini bilmelisiniz.
    Sizce hiçbir maddi değeri olmayan bir özlü söz, bir şiir, bir karikatür, bir resim sizin başınızı umduğunuzdan çok daha fazla belaya sokabilir.
    İşte bu karikatüristler de BELA OLARAK PARA KAZANMA yolunu tercih etmiştir.
  2. En azından PENGUEN  ve UYKUSUZ DERGİSİ'ne ve çizerlerine karşı dikkatli olmanız gerekir.
    BUNLAR HUKUK ÇETELERİYLE HALKI SOYARAK PARA KAZANMA YOLUNU
    tercih etmiştir.
    Bunlardan ismini en başta belirttiklerim en öne çıkanlardır.
  3. Bu günlerde KARİKATÜR bir neşe, bir muhabbet aracı olmaktan çok ızdırap veren bir hal almıştır.
    Bu haliyle bunu bir sanat dalı olarak nitelemek dahi mümkün olmaz.
    İnsanları zora koyan, ızdırap veren bir iş sanat olamaz.
    Bu yola sapanlar da sanatçı olamazlar.

Dikkat, uyarmak istedim.

Söz konusu çizerlerin sanatlarından para kazanmak için pek çok yolları vardır.
Ancak, bu çizerlere ve yayın organlarına karşı empati ve sempatimi yitirdiğim için işin bu yanına hiç değinmeyeceğim.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

Füsun Sarp Nebil : Karikatüristlerin telif hakkı savaşında son durum

fusun@nebil.com

19 Aralık 2020

5-6 aydır bir kör dövüşü sürüyor. Neden kör dövüşü diyoruz? Çünkü olayın muhatabı yani haklarında şikayet olan kişilerin çoğu ne olup bittiğini anlayamıyor. Çünkü yıllar içinde paylaşımlar hep yapılmış

İnternetin yaygınlaşmaya başlamasından bu yana en yaygın sorun "telif hakları (fikri haklar)". Bunu önce MP3'lerin keşfi ile müzik alanında gördük. Arkasından filmlerle devam etti. Çünkü dijital ortamların kopyalanmaya ve paylaşmaya çok müsait olması fiziksel ortamlardaki "telif hakları" sorununu exponansiyel anlamda büyüttü patlattı. Ama Yeni Medya dersleri veren İsmail Polat yeni ortamın yeni kurallar yazması ya da iş modeli ayarlaması gerektiği düşüncesinde.

Bugünlerde bu telif hakları sorununu bambaşka bir düzeyde yaşıyoruz. Biraz da tek muhalefet eden ortam gibi gördüğümüz ve bu nedenle çoğu çizimlerini paylaştığımız karikatürcülerden bazıları internet ortamında yazan çizen neredeyse herkesi şikayet ediyorlar.

5-6 aydır bir kör dövüşü sürüyor. Neden kör dövüşü diyoruz? Çünkü olayın muhatabı yani haklarında şikayet olan kişilerin çoğu ne olup bittiğini anlayamıyor. Çünkü yıllar içinde paylaşımlar hep yapılmış. Herhangi bir telif hakkı filan uyarısı yapılmamış ve adeta bu paylaşımlar gayet normal olarak yıllardır en başta çizen kişilerin kendileri tarafından paylaşılıyor. Ortamda paylaşımlar ben diyeyim 8 siz deyin 10 yıldır 15 yıldır bu düzende paylaşılıyor. Herhangi bir uyarı vs olmadığı için de pek çok kişi bazıları sevdiği için bazıları da -insan kaynakları sitesi gibi ticari siteler de olmak üzere- bunları anlattıkları bir konuyu örneklemek anlamında paylaşıyorlar. Kullanım tarzı bu.

Ancak tahminen son 5-6 aydır bu kargaşa başladı. Detaylarını öğrenmek isteyenler açısından neler olduğunu bizim tarafımızdan muhataplardan birisi olan Uğur Özmen hocamız ve konuyu bugün Twitter üzerinden detaylı anlatan bir muhatap tarafından aşağıya koyuyoruz. Bu arada Erdil Yaşaroğlu'na akrabası üzerinden cevap hakkı tanıdık. Ama kendisi böyle bir görüşmeye katılıp derdini anlatmayı tercih etmedi. İki gün evvel Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Onu da aşağıda okuyabilirsiniz.

Ama bu kadar öğrenmek yeter diyenler için özeti şu:

  1. Fikri Eserlerin (karikatür de bir eser) paylaşımı "5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu - WIPO" çerçevesinde "Telif Hakları"na tabidir: Yani karikatür paylaşanların da sorumlulukları vardır.

  2. Ancak bu kadar senedir karikatür paylaşımlarında en ufak bir uyarı yapılmamışken çizerler kendi karikatürlerini sosyal medyada yayarken birden balyoz gibi insanların kafalarına vurmak doğru ya da etik bir şey midir? Ki biz de zaman zaman telif hakkı uyarısı yaparız. Örneğin en son Yetkin Report'a bir yazımızla ilgili başvurduk kaldırıldı ve biz de herhangi bir işlem yapmadık. Kaldırmasalardı o zaman düşünecektik.

  3. Özellikle de aşağıda anlatılan Akif Yanbak isimli öğrenci ve benzeri türü insanlara bakınca bunlardan 8-10 bin gibi paralar istemek ne denli etiktir? Erdil Yaşaroğlu bir tweetinde "sadece ticaret yapanlardan alıyoruz" dese de konuştuğumuz bazı örnekler bunun tersini gösteriyor.

  4. Karikatürcüler bu işin ticareti için kurulduğunu belirttikleri yani ücretsiz karikatürleri hak sahibi olmayanların satmaya çalıştığı bazı platformlar olduğunu iddia ediyorlar. Eğer bu tür platformlar varsa bunlara dava açılmasını doğru buluyoruz.

  5. Ayrıca olayın ne olduğunu anlayamayarak avukatlık bürosunu arayanlar söylenen "şu kadar para öderseniz" sözleri bize BSA'yı hatırlattı. Orada da "satıcı" haline dönmüş avukatlar firmaları arayıp "siz şu yazılım için tercihen bilen eleman aradınız ama baktık herhangi bir lisans almamışsınız tüm makinalarınız için lisans alın üstüne şu kadar avukatlık ücreti ödeyin yoksa karışmayız" türü aramalar yapıyorlardı. Bu avukatlık bürosu konusunda anlatılan rivayetler muhtelif.

  6. Bu olaylar sonucunda bundan sonra insanların karikatürlere bakışı acaba nasıl olacak? Bu kadar yıldır habercilik konusunda çalışan birisi olarak pek parlak görmediğimi de not edeyim. Haklarını ararken yaygın bir mutsuzluk tablosu ortaya çıkardılar. Bulundukları iletişim (dergi vs)-reklamcılık alanlarında halkın bu kadar tepkisinin olumsuz sonuçlarını yaşamaları kaçınılmaz. Şikayet yapmayan karikatürcülerin bile etkilenmesi de mümkün.

İSMAİL POLAT: EĞER BİR OLGU TOPLUMUN GENEL YAŞAYIŞININ ÖNÜNE GEÇMİŞSE BUNUN TOPLUMSAL OLARAK TARTIŞILMASI LAZIMİSMAİL POLAT: EĞER BİR OLGU TOPLUMUN GENEL YAŞAYIŞININ ÖNÜNE GEÇMİŞSE BUNUN TOPLUMSAL OLARAK TARTIŞILMASI LAZIM

Olayı biz nasıl farkına vardık?

Ekim sonunda önce Bursa DGN Teknolojinin kurucusu Dağhan Uzgur kargaşadan bahsetti. Kargaşa diyoruz çünkü hayatında karakol mahkeme görmemiş insanlara polis eliyle tebligatlar filan gidiyor ve bu insanlar çok huzursuz mutsuz olmuş durumdalar.

Dağhan Uzgur kendilerine (host ettikleri blog ve siteler nedeniyle) gelen bazı başvuruları anlatarak karikatürcülerle sosyal medyada paylaşım yapanlar arasında yoğun bir savaş olduğundan bahsetti. Bu sorunu hemen arkasından Yeni Medya dersi hocalarından İsmail Polat'tan duyduk. Kendisinin görüşü mealen şu -ki kesinlikle katılıyoruz- dünya değişiyor medyayı tüketim ve paylaşım şekilleri değişiyor. Eğer eserlerinizden bir para kazanma derdiniz varsa bunu insanları üzmeden makul bir şekilde oluşturmalısınız. Aşağıda bu değerlendirmeleri Polat'ın kendi sözleriyle dinleyebilirsiniz ya da dipnottaki bağlantıdan uzun halini okuyabilirsiniz [1].

Karikatüristlerin Telif Hakkı Savaşı

https://youtu.be/tLRzMmYdfqk

Yeni Medya ve internet konusundaki görüşlerine saygı duyduğumuz İsmail Polat böyle derken acaba veri merkezi işletmecisi ne sıkıntıya giriyor ve avukatlar bu konuda ne düşünüyoru merak ettik. Bunu da aşağıda Daghan Uzgur ve Avukat Mehmet Ali Köksal ile yaptığımız söyleşiden dinleyebilirsiniz.

Karikatürcülerin Telif Savaşı-2

https://youtu.be/OdGbnZd87j I

UĞUR ÖZMEN: SADECE AVUKATIN İŞİ DEĞİL KARİKATÜRCÜLERİN OLAYLARDAN HABERİ VARUĞUR ÖZMEN: SADECE AVUKATIN İŞİ DEĞİL KARİKATÜRCÜLERİN OLAYLARDAN HABERİ VAR

Ama olayı bir de mağdurlardan dinleyelim derken TeknoPolitik ortağımız Serhat Ayan aynı sorunla burun buruna geldi. Onu Uğur Özmen Hocayı ve Fethiye/Muğla'dan bir e-Ticaret firmasında çalışan Ahmet Akdel'in katıldığı bir programda neler yaşandığını süreci dinledik. Bunu da aşağıda izleyebilirsiniz.

Karikatürcüler artık güldürmüyor.

https://youtu.be/dViinBEwh1k

MEHMET ALİ YANBAK: YILLARDIR PARA VEREREK DERGİLERİNİ SATIN ALDIĞIM SÖZDE ÖZGÜRLÜKÇÜ ADAMLAR TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜĞÜM DURUM BUDURMEHMET ALİ YANBAK: YILLARDIR PARA VEREREK DERGİLERİNİ SATIN ALDIĞIM SÖZDE ÖZGÜRLÜKÇÜ ADAMLAR TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜĞÜM DURUM BUDUR

https://media-cdn.t24.com.tr/media/library/2020/12/1608311478736-1.png

İki gün evvel olay yeniden alevlendi. Mehmet Akif Yanbak isimli kullanıcının Twitter hesabından yaptığı paylaşımla olay yeniden gündem oldu. Bize ulaşan farklı kişilerden de anladık ki hâlâ yeni şikayetler yapılıyor.

Haziran 2020'de İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünden bir polis memuru tarafından arandığını açıklayan Mehmet Akif Yanbak bir karikatür paylaşımı yüzünden ifade vermesi gerektiğini öğrendikten sonra yaşadıklarını twitter hesabından paylaştı.

Oradan okuduklarımızı anlatalım (ayrıca Yanbak ile telefonla da görüştük). Uzun yıllardır okuru olduğu derginin eski sayıları ile çekildiği fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaşarak yaşananları anlatan Yanbak 2017 yılında hobi olarak geliştirdiği Pamukkale Üniversitesi'ndeki sosyal ağında kapanan mizah dergisi Penguen çizeri Erdil Yaşaroğlu'nun bir karikatürünü paylaştığı için ifade vermeye çağrıldığını söyledi.

Hayatında ilk defa emniyete ifade vermeye gittiğini yazan Yanbak'a şikayetçi tarafın Komikbüro adındaki bir hukuk bürosu olduğu bilgisini verilince bu numarayı arayarak içeriğin kaldırılmasına dair bir uyarı almadığını ve hemen kaldıracağını bildirerek şikâyeti geri çekmelerini rica etti.

Yanbak'ın iddiasına göre davacı olan Komikbüro yetkilileri davayı çekmeyeceklerini ve yargılama sonucunda 32 bin lira dolaylarında bir tazminat cezası alabileceğini ancak 7-8 bin TL ödemesi durumunda şikayetlerini geri çekebileceklerini söylediler. Bu teklifi etik bulmadığını söyleyen Yanbak söz konusu karikatürü kaldıracağını ama ödemeyi reddettiğini kaydetti.

Polise ifade vermeye gittiği sırada ise benzer mağduriyeti yaşayan çok sayıda kişinin dosyasını gördüğünü de not etti. Zaten bize gelen çeşitli bilgilerden biz de çok sayıda kişinin bu sorunu yaşadığını görmüş durumdayız.

İfade sonrası şikayet mahkemeye taşındı. Davalarda uzlaşma süreci gereğince taraflar mahkeme öncesi bir uzlaşmaya yönlendirildi. Ancak bu aşamada Komikbüro uzlaşma için bu sefer 8 bin lira istedi. Davacı tarafın "hukuku para kazanma ve zenginleşme aracı olarak kullandıklarını" düşündüğünü söyleyen Yanbak bu rakamı da ödemeyi kabul etmedi.

Yaşadıklarının ardından detaylıca araştırmaya başlayan Yanbak karikatürlerin telif hakları üzerinden ekstradan para kazanmaya yönelik bir yapılanma ile karşı karşıya olduğunu iddia ediyor. Yanbak yapılanmayı şöyle tanımladı.

Komikbüro'nun vekil avukatı Kadir Kurtuluş'a ait 'telifport' adında bir girişim mevcut

Bu girişim; şikayetleri yoğun bir şekilde yapan Penguen çizerleri Erdil Yaşaroğlu Serkan Altuniğne ve Selçuk Erdem'in karikatürlerini satışını yapıyor. (Karikatür için mail atılması isteniyor ama görseller için 100-500-750'lik paketlerde görsel başına 7 99 TL/adet 3 19 TL/adet 2 55 TL/adet gibi fiyatlar var karikatürlerin de fiyatları bu mertebede diye düşünülebilir)

Diğer yandan avukatın kardeşi Hasan Kurtuluş'un da 'Proofstack (eski adı CopyRobo)' olan bir BlockChain uygulaması var. Bu platform üzerinden telifli içerikleri tespit ediliyor

Yanbak bu işbirliğinin "uyar/kaldır sistemini" kullanmadan direkt dava açarak hukuku para kazanma ve zenginleşme aracı olarak kullandığına dikkat çekti. Zaten şimdiden bize mail atan iki kişi "Acaba telifport'a üye olsam sorun çözülür mü?" diye sordu. Bu davalar sanki biraz da bu platformlara üyeliği zorlar gibi gözüküyor.

Mehmet Akif Yanbak'ın 32 bin TL ödemesi için açılan mahkemenin ilk duruşması Şubat 2021'de görülecek.

KARİKATÜRCÜLER DE TWİTTER'DA AÇIKLAMA YAPTIKARİKATÜRCÜLER DE TWİTTER'DA AÇIKLAMA YAPTI

Bu hafta herhalde yeni bir şikayet dalgası geldi ki sosyal medya üzerinde mesajlar yeniden çoğaldı. Şikayet edilenlerin durumlarını anlattıkları ve karikatürcüler ile avukatlık bürosunu eleştirdikleri #karikatürpaylaşmıyoruz etiketi taşıyan çok sayıda Tweet'in arkasından karikatürcüler arka arkaya hep birlikte aşağıdaki mesajı kendi hesaplarından vermeye başladılar.

https://media-cdn.t24.com.tr/media/library/2020/12/1608311514897-2.png

Bu mesaja karşı insanlar çok çeşitli karşıt (yani şikayet edilen içeriklerden bazılarının ticari olmadığına dair) örnekler veriyorlar. Tıklayarak bunları görebilirsiniz. Ama durumu bir mağdur özetle şöyle yorumluyor;

"Karikatürcülerin telif hakları var tabii ki ama bu telif hakları şikayetlerini geri çekmek için avukatlık bürosunun insanlardan 5.000-8.000-32.000 TL gibi paralar istemesi karikatürcülerin haklı konusunu haksız hale düşürüyor. "

Biz de davaların nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyoruz. Çünkü bunlar "kırılma" yani "disruptive" karakteri olduğunu hep yazdığımız İnternet'in "telif hakları" konusundaki smail Hakkı Polat hocanın da dediği gibi- yeni bir toplumsal uzlaşma yaşaması gerektiği anlamına geliyor.

[1] İsmail Polat : Karikatür Olayındaki Durum Hukuksal İşleyişin Toplumsal Yaşama Etkilerini Tartışmamız Gerektiğini Hatırlatıyor

https://t24.com.tr/yazarlar/fusun-sarp-nebil/karikaturistlerin-telif-hakki-savasinda-son-durum 29120

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Arkadaslar efendiler ve ey millet iyi biliniz ki Turkiye Cumhuriyeti seyhler dervisler muritler meczuplar memleketi olamaz.
En dogru en hakiki tarikat medeniyet tarikatidir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

106. DEISTLERIN ALLAHI ILAHIYATCILARIN ALLAHINDAN NE DAHA AZ CELISKILIDIR NE DE DAHA AZ MEVHUMDUR

Deist bize bagirir: "Teolojinin korkunc ve tuhaf Allah'ina ibadetten sakininiz; benim Allah'im sonsuz olcude hakim ve iyi bir varliktir; insanlarin babasidir; hukumdarlarin en yumusagidir; dunyayi nimetleriyle dolduran odur".

Ona derim ki; bu dunyada her seyin Allah'iniza verdiginiz hasletleri yalanladigini gormuyor musunuz? Bu pek sevecen babanin bircok ailesinde yalnizca mutsuzlar gormekteyim. Bu kadar adil bir hukumdarin ulkesinde, cinayeti muzaffer, erdemi ise perisan halde goruyorum. Ovdugunuz, sevinc ve heyecaninizin ozellikle goz onune almak istedigi iyilikler, nimetler arasinda, uzerine gozlerinizi kapamakta direndiginiz her turden bircok kotuluk gormekteyim. Kendi kendisiyle celiskili olan pek iyi Allah'inizin, ayni el ile iyilik ve kotuluk dagittigini teslim etmek zorunda kalacaksiniz; Allah'i hakli cikarmak icin rahibin yaptigi gibi, beni, obur dunya ulkesine (ahiret alemine) gondermek zorunda kalacaksiniz. . . Bu durumda, ilahiyatin icat ettigi Allah'tan baska bir Allah icat ediniz. Cunku sizin Allah'iniz, onun Allah'i kadar celiskilidir. Bir iyi Allah ki, kotulugu yapar, ya da kotulugun yapilmasina izin verir; bir Allah ki, adaletle doludur ve ulkesinde sucsuzluk cogu kez yenilmis bulunur; mukemmel bir huda ki, eksik ve sefil eserlerden baska eserler yapmaz; boyle bir Allah ve hareketleri, cisimlesme (incamation, yani Allah'in insan suretinde gorunmesi) kadar buyuk sirlar degil midir?

Alemlerin yaraticisi Allah'in insana donuserek, uzerinde bulunan hacla Asya'nin bir kosesinde oldugu kendilerine telkin edilen vatandaslarimiz adina kizardiginizi soyluyorsunuz. Teslisin niteligini ve tanimlanmayan sirrini pek sacma buluyorsunuz. Ekmege donusen, her gun bin muhtelif yerde kendisini yediren bir Allah'tan cok, size hicbir sey gulunc gorunmuyor. Pekala! Butun bu sirlar akil icin, intikamci olan ve insani isleri odullendiren bir Allah'tan daha aykiri midir? Sizce, insan ozgur mudur?

Yoksa degil midir? Her iki secenekte de adaletten, dogruluktan kendisinde bir eser varsa, Allah'iniz, insani ne cezalandirabilir, ne de odullendirebilir. Eger insan ozgurse, eylem ve harekette bulunmakta ya da bulunmamakta ozgur yapan, ozerk yapan Allahtir, bundan dolayi, insanin islerinin baslangic nedeni Allah'tir. Gunahlarindan dolayi insani Allah cezalandirdiginda, uygulamasinda kendisini ozgur kildigi seyi yaptigindan dolayi insani cezalandirmis olur. Eger insan yaptigindan baska turlusunu yapmakta serbest degilse (ozgur degilse), yapmaktan kendisini alikoyamadigi yanlisliklarindan dolayi insani cezalandirmakla, Allah, varliklarin en haksizi olmaz mi? Bircok kimse, dunyanin butun dinlerinin dolu oldugu ayrintili abeslerden gercekten saskinlik icindedirler. Ancak bu sacmaliklarin ciktigi kaynaga inecek cesarette degildirler. Gormuyorlar ki, celiskiler, gariplikler, birbirine karsi niteliklerle dolu bir Allah, insanlarin hayalgucunu isitarak ve verimli kilarak bir dizi ham hayalden baska bir sey asla gelistirmemistir.
- - - - - - - - - - - - -
Insan uretmeden tuketen tek yaratiktir.
Sut vermez, yumurta yumurtlamaz, sabani cekecek gucu yoktur, tavsan yakalayacak kadar hizli kosamaz.
Yine de, tum hayvanlarin efendisidir.

George OrwellHayvan Ciftligi

- - - - - - - - - - - - -
Baslangicta Kelime vardi, bitisteyse yalnizca Klise.

LEC,STANISLAW JERZY (1909-1966) Leh yazar.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 285 Gizliligin ihlali

1) Degisik 2 7 2012-6352 92 md. 1 Sorusturmanin gizliligini alenen ihlal eden kisi bir yildan uc yila kadar hapis veya adli para cezasi ile cezalandirilir. Bu sucun olusabilmesi icin
a Sorusturma evresinde yapilan islemin iceriginin aciklanmasi suretiyle suclu sayilmama karinesinden yararlanma hakkinin veya haberlesmenin gizliliginin ya da ozel hayatin gizliliginin ihlal edilmesi
b Sorusturma evresinde yapilan islemin icerigine iliskin olarak yapilan aciklamanin maddi gercegin ortaya cikmasini engellemeye elverisli olmasi
gerekir.
2) Sorusturma evresinde alinan ve sorusturmanin tarafi olan kisilere karsi gizli tutulmasi gereken kararlarin ve bunlarin geregi olarak yapilan islemlerin gizliligini ihlal eden kisi bir yildan uc yila kadar hapis veya adli para cezasi ile cezalandirilir.
3) Kanuna gore kapali yapilmasi gereken veya kapali yapilmasina karar verilen durusmadaki aciklama veya goruntulerin gizliligini alenen ihlal eden kisi birinci fikra hukmune gore cezalandirilir. Ancak bu sucun olusmasi icin
tanigin korunmasina iliskin olarak alinan gizlilik kararina aykirilik acisindan aleniyetin gerceklesmesi aranmaz.
4) Yukaridaki fikralarda tanimlanan suclarin kamu gorevlisi tarafindan gorevinin sagladigi kolayliktan yararlanilarak islenmesi halinde ceza yarisina kadar artirilir.
5) Sorusturma ve kovusturma evresinde kisilerin suclu olarak algilanmalarina yol acacak sekilde goruntulerinin yayinlanmasi halinde alti aydan iki yila kadar hapis cezasina hukmolunur.
6) Sorusturma ve kovusturma islemlerinin haber verme sinirlari asilmaksizin haber konusu yapilmasi suc olusturmaz.


- - - - - - - - - - - - -



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder