18 Nisan 2021 Pazar

“ORHAN PAMUK DUMURA UĞRATILAN BİLİNÇLERİN İÇİNDEN ÇIKTI”


"ORHAN PAMUK DUMURA UĞRATILAN BİLİNÇLERİN İÇİNDEN ÇIKTI"

Orhan Pamuk'un 'Veba Geceleri' kitabıyla ilgili tartışma sürüyor.

18.04.2021 17:19

Odatv'de çıkan yazı kitapla ilgili tartışmaları alevlendirdi. Sevda Kaynar'ın "Orhan Pamuk Atatürk ile dalga geçiyor" yazısının ardından Ahmet Hakan da "Orhan Pamuk romanında Atatürk'le alay mı ediyor?" başlıklı bir yazı yayımladı.

Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz "Kayıp 'Günlük'ü getiren Arsen Lüpen ortaya çıktı" başlıklı yazısında Orhan Pamuk'un kitabındaki benzerlikle ilgili açıklamasını sayfalarını taşıdı.

Ulus Gazetesi'nde bir yazı yayımlayan gazeteci Ardan Zentürk ise Orhan Pamuk'a "Ama ortada bir gerçek var Gazi'nin çizmesinde toz bile olamaz" ifadelerini kullandı.

"BİR YAZARI ELEŞTİRMEK YASAK OLABİLİR Mİ?"

Orhan Pamuk'un son romanındaki tartışma üzerine arşivler açıldı.

Taylan Kara SoL'daki yazılarında Orhan Pamuk eleştirine yer vermişti.

Kara 27 Ocak 2017'deki yazısında öncelikle Orhan Pamuk'un "eleştirilememesi"ni gündeme getirmişti. "Orhan Pamuk'un kitapları üzerine piyasa edebiyatının yayın organlarında kaç edebi eleştiriye rastladınız? O. Pamuk'un kitapları eleştirilememektedir" diyen Kara şunları yazmıştı:

"Eleştiri diye yazılanların eleştiriyle uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Temellendirilmiş edebi eleştiriler ise ancak okur kitlesinin büyük bir kısmının ulaşamayacağı yerel ve sınırlı mecralarda yer bulabilmektedir. "

Kara şunları kaleme almıştı:

"O. Pamuk eleştirisi diye topluma pompalanan öne sürülen yazıların-tutumların eleştiriyle hiçbir ilgisi yoktur; bu yazı-tutumlar sadece nitelikli eleştirileri kapatmaya onları karikatürize etmeye yardım ve yataklık etmektedir.

O. Pamuk'a edebi-estetik düzlemde bir eleştiri yasaktır. Hiçbir "ana akım" kültür sanat aygıtında buna yer verilmez.

Bir yazarı eleştirmek yasak olabilir mi? Bir yazarın çıkardığı bir kitapla ilgili övgüler dışındaki en küçük bir edebi eleştirinin bile "cahillikle" "sanattan anlamamakla" suçlanması neyin nesidir?"

"FAŞİST OLMADAN O. PAMUK'U ELEŞTİRMENİN BİR YOLU VAR MIDIR?"

Orhan Pamuk'un eleştirilememesi üzerine ikinci yazısında ise Kara şunlara dikkat çekti:

"Şunu rahatlıkla yazabilirim: Orhan Pamuk bir endüstridir. Türkiye'de bir "Orhan Pamuk Endüstrisi" vardır: O. Pamuk bayileri acenteleri distribütörleri garantili yedek parçaları ve de elbette yan sanayisi… O. Pamuk'un kitapları kadar o kitaplar hakkında çıkan kitaplar o kitaplar üzerine yazılan sade suya tirit tezler hiçbir eleştirel düşünce kırıntısı taşımayan makaleler sipariş övgü yazıları vs. "

Taylan Kara yazısının sonunda şu soruyu yöneltti:

"Faşist olmadan Yasin Hayal'e benzemeden aptal veya entelektüel düşmanı olmadan T. Mann ve M. Proust'un okuru olarak O. Pamuk'u eleştirmenin bir yolu var mıdır?"

"KAR BİR SİYASAL İSLAM GÜZELLEMESİDİR"

Taylan Kara "Bir Siyasal İslam güzellemesi olarak Kar romanı" başlıklı yazısında da Kar romanını ele almıştı.

Kara yazısında "Orhan Pamuk'un 2002 yılında çıkan Kar romanını bir cümleyle özetlemek gerekseydi bu cümle kesinlikle şu olurdu: Kar bir Siyasal İslam güzellemesidir. Bunu öyle gizleyerek ya da dolaylı olarak değil açık açık yapar. Kar romanına şöyle yüzeysel bir bakış atmak bile kitabın bir Siyasal İslam güzellemesi olduğunu anlamak için yeterlidir" ifadelerini kullandı.

"Bu yazı bu kitabın ayrıntılı bir edebi eleştirisi değildir" diyen Kara yazısında şunlara dikkat çekmişti:

"Bu 1. sınıf sol nefretini okura kusan 5. sınıf romanı bu siyasal İslam güzellemesini topluma bizzat kendini sol-sosyalist-ilerici olarak tanımlayan yayın organları pompalamıştır. Bu şaşırtıcı durum ibret verici bir olgu olarak tarihe geçmiştir.

Şu kural hiç şaşmaz. Sol düşünceyi ve Cumhuriyeti çökertme savaşı edebiyat düşün ve yayın çevresinde başlamıştır. Yıkımın nedenini bu toplumun bugünkü durumunun kökenlerini biraz da oralarda aramak gerekir. "

"ORHAN PAMUK SANATTA STAR SİSTEMİNİN İÇİNDE YAPILANDIRILDI"

Cengiz Gündoğdu ise Orhan Pamuk'un Kar romanı üzerine kaleme aldığı yazısında şu değerlendirmeleri yapmıştı:

"Orhan Pamuk sanatta star sisteminin içinde yapılandırıldı. Bu sistemde beslendi. Ta 1984'te bu sistemin sakıncasını şöyle belirledim. "Star sisteminin bir zararı var mı? Elbette var. Sisteme göre sanat eseri bir mal. Sistem malına müşteri arar. İşte bu noktada kaliteye önem vermez. (...) Star sistemi kendi kuralları içinde kaliteye önem vermez. (...) Bu sistem sanatta kaliteyi öldürdü. Sanatçıyı öldürdü. Okuru izleyiciyi zedeledi. Bunlar önemli değil sistem için. Sistemin amacı belli. Çok müşteri... Daha çok müşteri. "

Sanatta star sistemi daha çok müşteri için okurun estetik bilincini dumura uğrattı. Orhan Pamuk dumura uğratılan bilinçlerin içinden çıktı. Şimdi Orhan Pamuk "kalitesiz" kitaplarla kaliteli eserlerin üstünü örtüyor. Böylece insanda estetik bilincin yeniden oluşumunu engelliyor. Bu engelleme yüzünden okur hayatın çirkinleştirildiğini göremiyor. Bunun yanında insanın haz duygusunu köreltiyor. Bundan ötürü okur estetik nesnelerden haz alamıyor.

Kimileri karda yürür iz bırakmazmış. Orhan Pamuk Kar'da iz bırakıyor. Yürüdüğü yere bakıyorum. Orhan Pamuk insana karşı yürüyor. "

Odatv.com

https://odatv4.com/orhan-pamuk-dumura-ugratilan-bilinclerin-icinden-cikti-18042123.html

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Ordularimizin kazandigi zafer sizin ve sizin ordularinizin zaferi icin yalniz zemin hazirladi...
Gercek zaferi siz kazanacak ve devam edeceksiniz ve mutlaka basarili olacaksiniz.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

40. SOYUT BIR RUH ZEKI OLAMAZ VE BIR ILAHI ZEKAYA TAPMAK HAM BIR HAYALDIR

Zeki olarak adlandirdigimiz bir varligin dusuncelere, iradelere sahip olmasi gerekir. Dusuncelere, iradelere sahip olmak icin organlara sahip olmak gerekir; organa sahip olmak icin bir vucuda sahip olmak gerekir. Cisimleri etkilemek icin cisme sahip olmak gerekir. Duzensizligi, karisikligi hissetmek icin "sikinti duymak" yetenegi olmalidir. Bundan acik olarak su sonuc cikar: Soyut bir "ruh" zeki, kavrayisli olamaz ve dunyada olup bitenlerden etkilenemez. Siz, "ilahi zeka, ilahi fikirler, ilahi amaclar insanlarin zekalariyla, fikirleriyle, amaclariyla hicbir sekilde benzerlik gostermez" diyorsunuz. Ancak bu durumda, insanlar gerek iyi, gerek kotu olarak Allah'in amaclarini nasil degerlendirir, dusuncelerini nasil akla vurur, zekasini nasil tutkuyla yuceltebilir?! Bu durum, hakkinda bir fikir edinmek mumkun olmayan bir zat hakkinda hukum vermek, onu fazlasiyla takdir etmek ve begenmek, ona tapmak demektir ve Allah'in isine, amaclarinin derinligine hayran olmak, hakkinda bir fikir vermek mumkun olmayana tapmak degil midir? Bu ayni amaca hayran olmak, ne icin oldugunu bilmeksizin hayran olmak degil midir?

Hayranlik cehaletin kizidir. Insanlar ancak anlamadiklarina hayran olur ve taparlar.
- - - - - - - - - - - - -
Yasamin yalnizca teleekranlardan yagdirilan yalanlarla degil , Partinin erismeye calistigi ulkulerle de hic banzesmedigini gormek icin cevrenize bir goz atmaniz yeterliydi.

George Orwell1984

- - - - - - - - - - - - -
Incil bize ne ogretiyor yagmacilik, zulum ve cinayet.

Ahit bize ne ogretiyor Rabbin nisanli bir kadinla zamparalik yaptigina ve bu zamparaliga inanmaya da iman dendigine inanmamizi istiyor.
Eski ve Yeni Ahit'teki surusune bereket mucize hikyeleri yalnizca, vaaz veren sahtekrlar ve inanan ahmaklara goredir.
PAINE,THOMAS (1737-1809) Ingiltere dogumlu ABD'li siyaset felsefecisi.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 175 Akil hastasi uzerindeki bakim ve gozetim yukumlulugunun ihlali

1) Akil hastasi uzerindeki bakim ve gozetim yukumlulugunu baskalarinin hayati sagligi veya malvarligi bakimindan tehlikeli olabilecek sekilde ihmal eden kisi alti aya kadar hapis veya adli para cezasi ile cezalandirilir.


- - - - - - - - - - - - -



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder