9 Temmuz 2017 Pazar

TAPULARIMIZ DA TEHLİKEDE!


 


TAPULARIMIZ DA TEHLİKEDE!

İMAR HAKLARI TRANSFERİ (İHT) HEDEF KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARI
İMAR BORSASI GELİYOR
NİYE ŞİMDİ?
TEHLİKELER NE?
GÖZLER DÖNMÜŞ BİR KERE
Aydınlık gazetesi yazarı Mustafa Pamukoğlu, "Tapular sertifikaya dönüşecek. Mülkiyet haklarımız büyük oyuncuların etkin olduğu borsada kaybolup gidecek. Borsadaki dalgalanmalardan menkul kıymet sertifikasını kaybedenler aynı zamanda tapularını da kaybetmiş olacaktır" dedi.

  09 Nisan 2017 Pazar

Mustafa Pamukoğlu'nun Aydınlık'taki yazısı şöyle:

Ülkenin varlıkları birer birer giderken, yastık altı altınlara göz diken AKP şimdi de tapularımızı elimizden alacak. Nasıl mı? Açıklayalım.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 67 maddelik Torba Yasası taslağı ile imar hakları ve kentsel dönüşüm alanlarında değişiklikler yapılıyor. Yasa taslağında 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 13. maddesi, 4. madde ile yeniden düzenleniyor. Bu değişiklik ile imar hakları transferi gerçekleşecek. Bu, imar haklarının menkul kıymetlere dönüştürülüp imar borsasında alım satıma konu edilmesi ile sağlanacak.

İMAR HAKLARI TRANSFERİ (İHT)

İHT şudur:

Korunması gerekli alanlarda, var olan imar hakkı veya imar baskısı altında oluşabilecek potansiyel imar haklarının, bir bölümünün veya tamamının bir menkulleştirme aracı ile başka alana transfer ederek bu alanların korunmasını sağlamak ve/veya "kentsel arsanın yeniden üretimi"ne olanak vermektir.

Sistemin özü:

Arsa sahibinin kendi isteği ile mülkiyet üzerinde var olması gereken imar hakkını kullanmayıp, bu hakkın, bir başka projede kullanılmak üzere paraya çevrilmesinin menkul kıymetlerle sağlanmasıdır.

Modelin avantajı:

Bir arsa sahibi mevut arsa üzerindeki imar hakkını daha fazla inşaat yapmak ve bu nedenle daha büyük arsaya ihtiyaç duyan yatırımcıya satması ile yatırımcının inşaat yoğunluk talebi yerine gelmiş olacak. Arsa sahibi de başka bir bölgede başka bir projede mülk sahibi olabilecek. Yani arsa sahibi mevut imar hakkını başka bir bölgeye transfer etmektedir.

HEDEF KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARI

Hedef kentsel dönüşüm alanlarında arsa sahibi olanların imar haklarının menkul kıymet sertifikalarına dönüştürülerek bu alandan uzaklaştırılması ve bu bölgede inşaat alanlarının yoğunlaşmasını talep eden inşaatçıların ve yatırımcıların önünün açılmasıdır.

Sertifikayı alan bu alandan uzaklaşıp başka alanlara transfer edilecek ve küçük arsa sahipleri ve yatırımcılar kent dışına atılmış olacaktır.

İmar Borsası'nda alınıp satılacak imar hakları aşağıdaki alanlarla ilgili olacak.

*6306 sayılı yasa kapsamına göre afet riski bulunan alanlar

*Kentsel dönüşüme konu olan alanlar

*Jeolojik açıdan tehlikeli bölgeler

İMAR BORSASI GELİYOR

İmar hakkı menkul kıymete (sertifikaya) dönüşen kişi bunu hemen satabilir. Bu bir menkul kıymet satışıdır.

Bekleyebilir sertifikaların değerinin artışından yararlanmak ister. Veya kurulacak borsada işlem görmesini sağlayabilir.

Bu borsanın en büyük oyuncuları Türkiye Varlık Fonu, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile büyük inşaat şirketleri olacak.

NİYE ŞİMDİ?

Ekonomi krizde. İnşaat sektörü tıkanmış durumda. Kentsel dönüşüm alanlarında yatırımcılar inşaat yoğunluğu yani arsa fazlalığı istiyor. Bankalar da yeni bir finansman türevi ile inşaat sektörünü canlandırıp yeni modelle yeni pazar yaratıp para kazanmak amacında.

Öte yandan Kanal İstanbul projeleri gibi projelerin yapımına engel oluşturan arazi ve arsaların kamulaştırılmasını kolaylaştırmak da ayrı bir amaç. Burada kamu yararı nedeniyle kamulaştırma yerine piyasanın gereği bir kamulaştırma söz konusu olacak.

TEHLİKELER NE?

*Dünyada başarılı örnekleri olan İHT uygulamalarının bizim ülkede sağlıklı kentleşme değil, rant yaratmaya yönelik. Bundan bankalar, büyük yatırımcılar, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve büyük inşaatçılar daha çok yararlanacak.

*Dev projeler için arsa üretilecek.

*Tapular sertifikaya dönüşecek. Mülkiyet haklarımız büyük oyuncuların etkin olduğu borsada kaybolup gidecek. Borsadaki dalgalanmalardan menkul kıymet sertifikasını kaybedenler aynı zamanda tapularını da kaybetmiş olacaktır.

*Türkiye Varlık Fonu imar borsasına girip imar haklarının çoğuna sahip hale gelebilecek ve bu sayede büyük projelere girişebilecek veya finansman temin edecektir.

GÖZLER DÖNMÜŞ BİR KERE

Dünyada, kentleri ve tarihi alanları korumak için kullanılan model olan imar haklarının transferi ülkemizde rant için yapılacak. Bankalar ve büyük yatırımcılar para kazanacak. Kentsel dönüşüm alanlarında yoksul ve dar gelirli mülk sahibi kalmayacak.

Varlık yutma canavarı, elimizde ve yastık altında ne var ne yok almaya karar vermiş. Al sertifikayı ver tapu senedini. Sonra para kazanacağım diye bekle. Yok sevgili kardeşim! Büyük bir inşaat ve borsa yıkımına hazırlan… Sakın ola tapunu kaptırmayasın!

ulusalkanal.com.tr

http://www.ulusalkanal.com.tr/ekonomi/tapularimiz-da-tehlikede-h153023.html


a45UyF587661-170409151251 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/04/09  17:26 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

--

Fikir sahibi her seyden ibret alir.

Hz.Ali

Said-i Nursi ye gore, insanlik; dinsizlik, imansizlik, zindiklik ve masonluk ve komunistlik batagindadir.
Tum mucadelesi bunlara karsidir.
O yuzden Allah in varligini ispatlama yoluna gider.
Tesadufun olmadigini anlatmaya calisir.
Ornekler verir.
Ama kitaplarinda, kendisini ve kitaplarini ovmekten baska kaydadeger yeni bir sey goze carpmaz.
Edebiyati iyi degildir.
Agdali, aristokrat ve saray cevresinin kullandigi; kendisini elit gostermek isteyenlerin dilini kullanir.
Arapca ve Farsca terkiplerin yogunlugu yuzunden, Turkce nin neredeyse hic kullanilmadigi, anlasilmaz bir yazin turune donusmustur.

(Emirdag Lahikasi-2 24,29) (Emirdag Lahikasi-1 233) (Sozler 759) (Tarihce-i Hayat 27)

Nevzat Evrim Onal : Dindar, kindar ve asalak nesil

05/04/2016 Sali

Ulkenin emegiyle gecinen insanlari olarak sunu hic tereddutsuz soyleyebiliriz: Islamcilar bu topluma yapismis asalaklar. Topluma hicbir faydalari yok; ondan besleniyor ama ona deger katmiyor ve zayif dusurup sagligini bozuyorlar. Bugun ortadan kalksalar toplum zarar gormez, ama her gun emip tukettikleri buyuk miktarda toplumsal kaynak faydali isler icin kullanilabilir.

Ustelik bu, salt son birkac yilin meselesi degil. Asalaklik, islamciligin fitratinda var. Islamci ideolojinin kokeninin dayandigi ulema, Osmanli tarihi boyunca tek bir anlamli ise yaramamis; ancak surekli toplumsal kaynaklardan otlanmis ve otlanamadigi anda kazan kaldirmistir. Imparatorluk maliyesi iflas edip toprak rejimi bozuldugunda ilk isyan edenler, ciftci olup da toprakla ugrasmamak ve bos beles yasamak icin medreselere dolusmus suhtelerdi*. Ulema, imparatorlugu kurtarmak icin yapilan her modernlesme cabasina bencilce direndi, fetva uzerine fetva cikartti ve devrim tarafindan supurulene kadar memleketin kanini emdi. Bu baglamda, gericilerin cumhuriyet devrimlerinden en fazla dillerine doladiklarinin harf devrimi olmasi mantikli; cunku harf devriminin bir hedefi gercekten de ulemanin, yani isi gucu tek bir kitabi okuyup isine geldigi gibi yorumlamak olan, skolastik cag kesislerinden beter asalaklarin toplumsal etkisini kirmakti.

Hazmedemedikleri, bunun basariya ulasmis olmasidir.

Ne var ki bu basari, cumhuriyetin ilericiligi ozel mulkiyet duzeninin sinirlarina carpana kadar surdu. Kapitalizmin issizlik ve sefalete mahkum ettigi toplumsal kesim buyudukce, Marx in Komunist Manifesto da aylaklik icinde curuyen yigin olarak tanimladigi ve gerici entrikalara kendini satmaya yatkin oldugunu vurguladigi lumpen proletarya, islamcilik tarafindan din afyonuyla uyusturulup ucuza satin alinarak bu topraklara uygun bicimde kurgulandi.

Bu kurgunun hamileri, Turkiye nin en gerici mulk sahipleri, haciaga lardi. Uretim namina hicbir isin ucundan tutmayan bu adamlar, zenginliklerini esasen devlet himayesinde gayrimuslimlerin mallarini yagmalayarak, bilhassa Demokrat Parti nin 6-7 Eylul provokasyonu sayesinde edinmisti (ornegin Beyoglu ndaki is hanlarinin cogunun 1955-56 arasinda tuhaf bicimde el degistirdi). Benzer bir surec metropoller goc ile buyurken yasanan gayrimenkul zenginlesmesinde, kamu arazilerine cokulmesiyle isledi. Boylelikle islamci zenginler, kendilerine en uygun para kazanma yontemleri olan rantiyelik, esnaflik ve ticarette hakim hale gelerek kapitalizmin finans haric her uretmeden kazanma yontemlerinde ustalastilar.

Toplam ogrenci sayisi bir milyonu asmis imam hatip sacmaligi buraya oturuyor. Bu kadar imama ihtiyac yok. Halkin bu yonde ozel bir talebi de yok; aksine kontenjanlar bos kaliyor ve insanlar cocuklarini kaydettirsin diye kirk takla atiliyor. En dindar aileler bile imam hatip okullarini son care olarak goruyor ve cocuklarinin gercek bir meslek edinmesini istiyor. Ne var ki islamci para babalarinin, iktidarlarina bekci ve deger uretmeyen getir gotur isleri icin emirlerine amade olacak, kafasi pek calismayan, gerektiginde icinden cihatci devsirilebilecek bir genc lumpen yigina; yeni bir asalak suhte kusagina ihtiyaci var.

Soruyorum: Hirsizlik, tecavuz, subyancilik ve akla gelen her turlu ahlaksizligin buradan fiskirmasinda sasilacak bir sey var mi? Insani ahlakli kilan, her seyden once ozsaygi ve ozguvendir; bunlari da emegiyle deger uretme becerisine sahip oldugunu gormesi saglar. Tek faydali isin ahirette hurilere kavusmak icin ibadet oldugunu dusunen, deger ureten emegi nafile bir caba goren ve islamin iktidari icin her alcakligi mubah sayan insanlar ahlakli olamazlar.

Ve tersi de dogru: Bu ulkenin iscilerinin onemli bir bolumu sagci ideolojilerin etkisinde kendi cikarlarini goremiyor ve savunamiyor olabilir; ama islamci guruhun icinde isciler cok kucuk bir azinlik.

Bugun, bir kez daha, 2013 Hazirani ndaki gibi karsi karsiya duruyoruz. Bir tarafta ulkenin egitimli, aydinliktan yana, dinsel degil modern kurallarla yasamak isteyen, kentli emekcileri var, biz variz. Diger tarafta ise bize hakaret eden, baski ve siddet uygulayan cahil, gerici, asalak lumpenler.

Biz olmasak, bu ulkeyi bir gun dahi donduremezler. Emegimizle bu faydasiz softalari beslemek zorunda degiliz. Imam yetistirmeyen imam hatipler kapatilsin diyen Gericilige Karsi Aydinlanma Hareketi, tam da bu karanliktan cikis yolunu gosteriyor.

evrimonal@gmail.com @nevzatevrimonal www.facebook.com/nevzatevrimonal

Medrese ogrencisi demek olan suhte, ayni zamanda softa kelimesinin kokenidir. Konuyu merak edenler, Celali Isyanlari oncesi ve sirasinda dolup tasan medrese imarethanelerinin nasil bugunku Ensar Vakfi na benzer tecavuz yuvalari olduguna dair tarihsel bilgiler icin Prof. Mustafa Akdag in Turk Halkinin Dirlik ve Duzenlik Kavgasi: Celali Isyanlari eserine bakabilir.

http://haber.sol.org.tr/yazarlar/nevzat-evrim-onal/dindar-kindar-ve-asalak-nesil-151478


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder