31 Ocak 2011 Pazartesi

Hayatımız palavra, geçmişimiz hurafe

Tayyip Erdoğan Kars’ta “Eb-u Hasan Harakanî hazretlerimizin türbesinin adeta üzerine basan şu ucubeyi kaldırın buradan” dedi.. ve heykel konusunda bir tartışma başladı.

Biz konunun diğer boyutu üzerinde duralım.
Kimdir bu türbesi olan hazret ve Tayyip Erdoğan o çıkışı ile (saftirik yurdum mü’minlerini kafalamanın ötesinde) kime selâm çakmıştır ?

Eb-u Hasan Harakanî çok önemli bir Nakşîbendî evliyasıdır. Görev ona karşı yapılmış, selâm Nakşî cemaatine yollanmıştır.

Gerçi bu konuya en çok kafayı takmış ve dolayısıyla daha doğru bilgileri olması beklenecek Nakşîler, “Evliyamız Harakan’da doğmuş, Harakan’da ölmüştür. Mezarı, İran’ın Bistam kenti yakınlarında, Harakan'dadır” derler ve hatta o türbenin de fotoğraflarını yayınlarlar ama, olsun. Onların Kars’taki ikinci türbeye de bir itirazları olmaz. Maksat türbe olsun. Taksim’e de yapalım bir Harakanî türbesi. Bir tane de Çankaya’ya icabında... Hatta Türkiye’nin her mahallesinde ‘Harakanî türbesi yaptırma derneği’ kurulsun, her yer türbe olsun.

Şimdi gelelim işin mıncıklanan hurafe boyutuna…
Türbenin yapılış tarihi 1579.
Peki kim Eb-u Hasan Harakanî ?
70 yaşındayken Kars’ın fethi harekâtına katılmış, o sırada şehit düşmüş…müş.

Kars’ın fethi ne zamanmış, yani Harakani ne zaman şehit olmuş… muş ?
1064’te… 1579 – 1064 = 515 515 yıl !.. Eee, nereden icap etmiş 515 yıl sonra türbe ? Evliya Çelebi diyesiymiş ki; 1579 yılında Kars Kalesi tamir edilirken bir asker rüyasında Harakanî hazretlerini görmüş. “Çıkarın beni buradan” diye mezar koordinatlarını vermiş. Asker bunu Lala Mustafa Paşa’ya anlatmış. Kazmışlar, bir de ne görsünler ? Aaa, Harakanî hazretleri !.. Almışlar, bir türbe yapıp içine koymuşlar.

Çoktur bizde böyle yüzlerce yıl sonra birinin mezarını bulma ve sonra da cesedini anında teşhis etme gibi adlî tıp başarıları.

Harakani’nin üstelik de İran’da olan mezarını 515 yıl sonra Kars’ta bulmak ne ki ? Hepimizin, ama istisnasız hepimizin dolandırılıp halâ da kandırılmasına yol açan, Ortadoğu ve Balkanların en büyük asparagaslarından biri mahiyetindeki Eyüp El Ensari’nin türbesi, yani Eyüp Sultan’dır.

Sözde onun mezar yerini de ‘manevî keşif’ yoluyla Fatih’in hocası Akşemsettin bulmuş. Kaç yılında bulmuş ? 1453’te… Eyüp el Ensari kimmiş ve ne zaman ölmüş ? Eyüp el Ensari, peygamber Medine’ye gittiğinde onu evinde ağırlayan ulu bir kişiymiş… Eee ? 90 yaşındayken ta Medine’den kalkıp deve sırtında buralara gelip Emevi ordusunun İstanbul seferine katılmış…mış.

Eee ? (Emevîler Boğaz’ın karşı yakasına geçmemiş/ geçememiş olmasına karşın) Bizans’ın Haliç’teki surları dibinde şehit düşmüş… müş…

669 yılında !.. Eee ? 784 yıl sonra (Fatih’in İstanbul kuşatmasının zora girdiği ve hatta orduda çözülmelerin baş gösterdiği kritik bir aşamada, askerin maneviyatını yükseltecek bir mucize gerektiği bir zaman kesitinde) Akşemsettin çok namaz kılmış, çok namaz kılmış ve içine birden Eyüp el Ensari’nin mezar koordinatları ilham edilmiş. Gidip kazmışlar… Bir de ne görsünler ? Aaa, Eyüp el Ensari karşılarında !..

İşte böyle ‘manevî keşif’ yöntemiyle yüzyıllar sonra bir mezar yeri tesbit edilmesi masallarına ‘şanlı ecdad tarihi’, oralara inşa edilmiş türbelere önem atfetmeye de ‘inancımızın gereği olarak manevî değerlere sahip’ çıkma denir.

Hepimiz, ama istisnasız hepimiz, bu palavralarla büyütülüp bunlara inanmaya alet edildiğimizden, gerçeği bilip inanmayacaklar da ‘katli vacip’ konumuna düşmemek için ağızlarını açamayacakları bir baskı altına alındıklarından, yaşadıklarımız hiç de sürpriz değildir.

  NOT : Şimdi, bu anlatılanları irdelemek için bizzat daha fazla okuma yapmak isteyenlere kaynakları belirtelim.

Nakşibendî evliyası Harakani’nin gerçek mezarının Kars’ta değil, İran’ın Bistam kenti yakınlarında olduğuna dair bazı Nakşibendî anlatımları :

1. Harakani’nin İran’daki mezar ve türbesinin fotoğrafları için : http://www.naksibendihakkani.com/?page_id=74

2. http://hasan-el-harakani.blogspot.com/

3. http://www.snlhznem.com/sahabeler-evliyalar-amp-alimler/126607-silsile-i-serif-sadat-hazretlerinin-hayatlari.html

  Harakani’nin Kars’taki türbesini muteber kılmak için kamuoyuna sokuşturulan klasik anlatıma bir örnek :


Eyüp Sultan türbesini nasıl bir hurafe yumağı olduğunu irdeleyen bir yazı : http://www.odatv.com/n.php?n=hazir-misiniz-gercekle-yuzlesmeye-2905101200

--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ İlk seferde başaramazsanız, tekrar tekrar deneyin, sonra vazgeçin. Hemen vazgeçmek, aklını kullanmamaktan başka bir şey değildir.  W.C.Fields  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder