Yeni ABD Büyükelçisi
Tartışmalı bir süreçten sonra ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne atanan Francis J. Ricciardone’yi tanıyalım:
Aslen İtalyan kökenli. Dartmouth Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra fulbright bursu ile bir süre İtalya’da öğrenim gördü. 1976’da İran’da öğretmenlik yaptı. 1978’de ABD Dışişleri Bakanlığı’na girdi. Onun öncesinde Güneybatı Asya, Avrupa ve Ortadoğu’da sık sık seyahat etti ve bu ülkeleri yakından tanıdı. Fransızca, İtalyanca ve Arapça dışında çok iyi derecede Türkçe konuşan Ricciardone’nin bakanlıktaki ilk görev yeri Türkiye oldu. Türkiye’deki ilk iki döneminde Adana ve Ankara’da bulundu. Özellikle Adana’daki görevi süresince etnik ve dinsel azınlıklarla yakın ilişki kurdu. Saddam Hüseyin’in Erbil’i işgali sonrasında CIA peşmergesi olarak adlandırılan 500 Iraklı Kürt’ün, Türkiye üzerinden Guam Adası’na kaçırılması operasyonunu doğrudan Diyarbakır’dan yönetti. “Terör uzmanı” olarak da bilinen Ricciardone, 11 Eylül sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı’nda oluşturulan kriz masasında da yöneticilik yaptı. ABD’nin işgali sonrasında Afganistan’a gitti.
ABD’nin Irak işgalini hazırlama aşamasında da sorumluluk aldı. 1999-2001 yılları arasında dönemin Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’ın “Irak’ta Geçiş Döneminden Sorumlu Özel Temsilcisi” görevini yürüttü.
Bu dönemde, Iraklı muhalifleri Saddam Hüseyin’e karşı bir araya getirdi ve örgütledi. Iraklı Kürt gruplarla yakın ilişki içine girdi ve onlara Washington yönetimi adına çeşitli güvenceler verdi, işgal sonrasındaki gelişmeler için zemin oluşturdu.
2004’te ABD’nin işgal sonrası Irak’taki büyükelçiliğinin oluşturulması ve işgal yönetiminin şekillendirilmesinde de etkin oldu. Irak’ın içinde “de-mokratik federasyon kurulması”nı uygulamaya konulmasında önemli rol oynadı. Demokratik federasyonla birlikte Iraklı Kürtlerin yarı bağımsız bir yapı kurmalarına zemin hazırladı.
2005-2008 yılları arasında Bush yönetimince Kahire Büyükelçiliği’ne atandığında, Mısır yönetimiyle yakın ilişkiler kurduğu, fazla yakınlaştığı ve böylece muhalif grupları daha da marjinalleştirdiği gerekçesiyle kendi ülkesinde eleştirildi. Örneğin, Ricciardone’ye en çok muhalefet eden Cumhuriyetçi Parti Senatörü Sam Brownback, büyükelçiyi Mısır hükümetinin demokrasi dışı hareketlerini desteklemekle suçladı. Brownback’in, Ricciardone’nin Türkiye görevi konusunda da çok büyük kuşkuları var. Diyor ki:
“Türk hükümetinin laik köklerinden hızla uzaklaşmasından dolayı endişeli olmamız gerektiğine inanıyorum. Yapılacak seçimler, laiklerin güçlerini sınamasını sağlayacak ve özellikle muhalefet partilerinin tecrit edilmesi tehdidine inanıyorsak, iktidar partisini destekliyor gibi görünmemize izin veremeyiz. Son yıllarda, muhalefet partileri Amerikan elçiliğine iktidar partisine oranla çok az erişebilme durumundan şikâyet etmekteler ve bu durumun görev süresine başlaması ile birlikte Frank Ricciardone döneminde de değişmeyeceği endişesini taşıyorum.”
Tam da 12 Haziran öncesi yine AKP’nin ekmeğine yağ sürülüyor, hem de ballısından...
-- -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ Alea iacta est * * * Zarlar atıldı. Latin Atasözü oO-------------------------------------------------------------------Oo http://orajpoyraz.blogspot.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder