31 Ocak 2011 Pazartesi

Yeni ABD Büyükelçisi


Yeni ABD Büyükelçisi

Tartışmalı bir süreçten sonra ABDnin Ankara Büyükelçiliğine atanan Francis J. Ricciardoneyi tanıyalım:

Aslen İtalyan kökenli. Dartmouth Üniversitesinden mezun olduktan sonra fulbright bursu ile bir süre İtalyada öğrenim gördü. 1976da İranda öğretmenlik yaptı. 1978’de ABD Dışişleri Bakanlığına girdi. Onun öncesinde Güneybatı Asya, Avrupa ve Ortadoğuda sık sık seyahat etti ve bu ülkeleri yakından tanıdı. Fransızca, İtalyanca ve Arapça dışında çok iyi derecede Türkçe konuşan Ricciardonenin bakanlıktaki ilk görev yeri Türkiye oldu. Türkiyedeki ilk iki döneminde Adana ve Ankarada bulundu. Özellikle Adanadaki görevi süresince etnik ve dinsel azınlıklarla yakın ilişki kurdu. Saddam Hüseyinin Erbili işgali sonrasında CIA peşmergesi olarak adlandırılan 500 Iraklı Kürtün, Türkiye üzerinden Guam Adasına kaçırılması operasyonunu doğrudan Diyarbakırdan yönetti. Terör uzmanıolarak da bilinen Ricciardone, 11 Eylül sonrası ABD Dışişleri Bakanlığında oluşturulan kriz masasında da yöneticilik yaptı. ABDnin işgali sonrasında Afganistana gitti.

ABDnin Irak işgalini hazırlama aşamasında da sorumluluk aldı. 1999-2001 yılları arasında dönemin Dışişleri Bakanı Madeleine Albrightın Irakta Geçiş Döneminden Sorumlu Özel Temsilcisigörevini yürüttü.

Bu dönemde, Iraklı muhalifleri Saddam Hüseyine karşı bir araya getirdi ve örgütledi. Iraklı Kürt gruplarla yakın ilişki içine girdi ve onlara Washington yönetimi adına çeşitli güvenceler verdi, işgal sonrasındaki gelişmeler için zemin oluşturdu.

2004’te ABDnin işgal sonrası Iraktaki büyükelçiliğinin oluşturulması ve işgal yönetiminin şekillendirilmesinde de etkin oldu. Irakın içinde de-mokratik federasyon kurulmasını uygulamaya konulmasında önemli rol oynadı. Demokratik federasyonla birlikte Iraklı Kürtlerin yarı bağımsız bir yapı kurmalarına zemin hazırladı.

2005-2008 yılları arasında Bush yönetimince Kahire Büyükelçiliğine atandığında, Mısır yönetimiyle yakın ilişkiler kurduğu, fazla yakınlaştığı ve böylece muhalif grupları daha da marjinalleştirdiği gerekçesiyle kendi ülkesinde eleştirildi. Örneğin, Ricciardoneye en çok muhalefet eden Cumhuriyetçi Parti Senatörü Sam Brownback, büyükelçiyi Mısır hükümetinin demokrasi dışı hareketlerini desteklemekle suçladı. Brownbackin, Ricciardonenin Türkiye görevi konusunda da çok büyük kuşkuları var. Diyor ki:

Türk hükümetinin laik köklerinden hızla uzaklaşmasından dolayı endişeli olmamız gerektiğine inanıyorum. Yapılacak seçimler, laiklerin güçlerini sınamasını sağlayacak ve özellikle muhalefet partilerinin tecrit edilmesi tehdidine inanıyorsak, iktidar partisini destekliyor gibi görünmemize izin veremeyiz. Son yıllarda, muhalefet partileri Amerikan elçiliğine iktidar partisine oranla çok az erişebilme durumundan şikâyet etmekteler ve bu durumun görev süresine başlaması ile birlikte Frank Ricciardone döneminde de değişmeyeceği endişesini taşıyorum.

Tam da 12 Haziran öncesi yine AKPnin ekmeğine yağ sürülüyor, hem de ballısından...

--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ Alea iacta est *  *  * Zarlar atıldı.  Latin Atasözü  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder