27 Ocak 2011 Perşembe

Erdoğan TSK'yı AB'ye şikayet etmiş



 

http://www.muhalifgazete.com/resimler/26.01.2011_6937373_sondakika-hakkinda-haber.jpgErdoğan TSK'yı AB'ye şikayet etmiş

Erdoğan TSK'yı AB'ye şikayet etmiş

WikiLeaks'in yeni belgesi, Erdoğan ile ordu arasında yeni gerilim başlatabilir. Başbakan, AB Dönem Başkanı Bot'a, "Ordu kontrolümde olmadığı için Ege'deki operasyonları durduramıyorum" demiş.

WikiLeaks’ten son bomba: AB Dönem Başkanı Hollandalı Bot’un “Ege’de uçuşları durdurun”
talebine, Başbakan Erdoğan, “Ordu kontrolümde olmadığı için durduramıyorum” cevabını verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan sızdırdığı gizli yazışmaları internet ortamında yayımlayarak büyük sansasyon yaratan WikeLeaks’tan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili yeni bir belge... Belgede, Erdoğan’ın, “Ege’deki uçuşları sonlandırın” diyen AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot’a, “Ordu kontrolümde olmadığı için Ege’deki operasyonları durduramıyorum” dediği iddia edildi. ABD’nin Lahey Büyükelçisi Clifford Sobel’in, o tarihte AB Dönem Başkanı olan Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot ile yaptığı görüşmelerin detaylarını içeren kriptoya göre, 3 Aralık 2004 günü, yani Türkiye ile müzakerelere başlanmasının kararlaştırıldığı AB zirvesinden 14 gün önce gerçekleşen görüşme Türkiye de gerçekleşmiş. Gizli kriptoya göre Bot, ABD’li diplomata “Ege’deki askeri operasyonları askıya alması için Türkiye’yi ikna etme konusunda yardım edin” diyor ve bu uçuşların Türkiye’nin katılımına karşı Yunanistan’ı kışkırttığına dikkat çekiyor. 

AB Türk ordusundan rahatsız
Başbakan’ın Bot’a TSK’yı şikayeti tepkiyle karşılandı. CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, tepkisini şöyle gösterdi: “Bu tür ifadelerin kaynağının doğruluğu tartışmalı. Ancak gerek AB’nin, gerekse iktidarın yaklaşımını gözler önüne sermesi açısından dikkat çekici. ‘Ordu kontrolümde değil’ ne demek? Bir kere bir başkasının bunu söylemesi anayasa açısından ne kadar doğru? TSK, TBMM’nin yasal kontrolü altındadır. Bir ikinci konu elbette AB’nin yaklaşımıdır. AB Türk ordusunun bu denli etkin olmasından belli ki çok rahatsız. Bu kadar güçlü bir ordu istenmiyor demek ki. Bunlardan çıkaracağımız bir diğer sonuçta kanımca budur.”

TSK’ya baskı yapmak isteniyor
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru’nun tepkisi de şöyle: Anadolu coğrafyası kilit bir coğrafya. Burada tutunmanın bir bedeli var. İşte bu yıpratıcı söylemler buna karşı denk düşüyor. TSK’nın Türk milletinin bu coğrafyada kalıcılığının gücü olduğunu bilenler TSK’ya baskı yapmak istiyor. Bu nedenle bazı söylemlere demokrasi adına destek vermek suretiyle bu kurumu yıpratmaya yönelik faaliyetlerin önünü açma çabaları var. Yapılanları bu çerçevede görmek gerekiyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder