14 Ocak 2011 Cuma

? ZINISIM ADNIKRAF NİNEKİLHET

 


 

 
 
? ZINISIM ADNIKRAF NİNEKİLHET
 
 
 

ARTIK UYANIN,

TEO-FAŞİZM GÖSTERE GÖSTERE GELİYOR.

Anayasa Mahkemesi’nin çalışma yasa tasarısına göre Yüksek mahkemenin kararlarına
TBMM başkanı ve Başbakan görüş bildirebilecek.Davanın seyrinde ve kararlarında etkili olacaklar.Dünyanın hiç bir hukuk sisteminde olmayan yeni uygulamalarla İktidar hükümeti yargının tümüne egemen olacak.

AKP HÜKÜMETİ YARGININ TÜMÜNÜ ANAYASA MAHKEMESİ ÜZERİNDEN
KONTROL ALTINA ALARAK YÖNETECEK.
HUKUK KILIFI ALTINDA TÜM HUKUKSUZLUKLARI YASALLAŞTIRACAKLAR.
İKTİDARIN EGEMEN GÜCÜ KARŞISINDA HUKUK VE ADALET YOK OLACAK
.
TOPLUM VE MUHALİFLER BASKI  ALTINA ALINACAK.


* Anayasa Mahkemesi iptal davalarını Başbakan’a soracak.

* Başbakan Anayasa Mahkemesi’nin davalarında görüş bildirebilecek. (Tabii ki başbakanın buyrukları emir olarak kabul edilip mahkeme kararları buna göre şekillenecek)

* Anayasa Mahkemesi ,Danıştay ve Yargıtay kararları iptal edilebilecek. (İktidar hükümetinin icraatları böylece yasaların denetimi dışında kalacak.)

- Anayasa Mahkemesi Başkanı, ihtiyaç duyduğunda Anayasa mahkemesinde YABANCI çalıştırabilecek !!! (Bizim çok yetkin hukukçularımız varken Anayasa Mahkemesine neden yabancıların kabulu düşünüyor. Böylece Türk Devletinin en yüce mahkemesi de yabancılar tarafından yönlendirilebilecek)

N.Kaptan

***

İLHAN TAŞCI’nın haberi

Yargıda kaos yasası

Yargı yasama yürütme iç içe Anayasa Mahkemesi’nin çalışma usulüne ilişkin tasarı hiçbir AB ülkesinde olmayan düzenlemeler içeriyor. Anayasaya aykırı olmasına karşın yasama ve yürütme, yargıya telkin ve tavsiyede bulunabilecek. Yüksek mahkeme iptal davalarında TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık’tan “görüş” isteyecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na süper yetkiler getiren tasarıya göre Yüksek Mahkeme, Yargıtay ve Danıştay kararlarını kaldırabilecek. AİHM yolu da kapanıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin çalışma yasa tasarısı, davalarda başbakanın da görüş bildirebilmesinin yolunu açıyor

Yargıya tavsiye dönemi

© Anayasa Mahkemesinin çalışma usulüne ilişkin tasarıya göre, iptal davalarında TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık’ın görüşleri de dikkate alınacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na olağanüstü yetkiler veren tasarıyla yüksek mahkemenin Yargıtay ve Danıştay kararlarını da iptal edebilmesinin önü açılacak.

İLHAN TAŞCI

ANKARA - Yeniden şekillenen Anayasa Mahkemesinin çalışma usulüne ilişkin tasarıya göre, yüksek mahkemenin görüştüğü iptal davasında TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık, görüşbildirebilecek. Oysa Anayasanın 138. maddesinde Hiçbir organ, makam, merci veya kişinin tavsiye ve telkinde bulunamayacağı hüküm altına alınıyor. 12 Eylül referandumuyla değişen anayasa uyarınca yapısı ve üye sayısı değişen Anayasa Mahkemesinin çalışma usulünün düzenlendiği yasa tasarısında dikkat çeken ve tartışmalı kimi düzenlemeler şöyle:

Hesaplar partide incelenecek: Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin mal edinimleri ile gelir ve giderlerini yasaya uygunluğunun denetimini yapıyordu. Tasarıyla hesap denetimini Anayasa Mahkemesinin kendisi dışında yaptırabilmesinin de yolu açılıyor. Sayıştay, hesap incelemesinde mahkemeye yardımcı olacak. Sayıştay gerektiğinde hesap incelemesini partide de yapabilecek. Anayasa Mahkemesinin bu denetimi kime yaptıracağı ise belirsiz.

Üyelere sıkı denetim: Anayasa Mahkemesi heyetinin müzakerelerdeki oylamanın gizliliğini korumaları da yükümlülükler arasına alınarak, mahkeme üyeleri sıkı denetime alınıyor. Örneğin bir müzakerede kimlerin ne oy kullandığını açıklayamayacaklar.

Üyelere telekulak yolu: Başkan ve üyeler hakkında hâkimlik mesleğinin vakar ve şerefi ile bağdaşmayan hal ve hareketleri nedeniyle disiplin soruşturması yapılabilecek. Burada dikkat çeken ise disiplin soruşturması için CMKde savcıya tanınan yetkiler kullanılabilecek. Örneğin bir üyenin davranışının meslek vakarıyla örtüşmediği gerekçesiyle başlatılacak soruşturmada, hakkında telefon dinleme kararı çıkartılabilecek.

MİT de bilgi verecek: Kamu idareleri, görevlileri, gerçek ve bankalar dahil tüzel kişiler soruşturma kurulunun sorularına cevap vermek ve talepleri karşılamak zorunda olacaklar. Mahkemenin yürüttüğü bir soruşturma gerekçesiyle tüm kurumlardan bilgi alabilecek.

Başkan ne derse o: Anayasa Mahkemesi Başkanına geniş yetkiler tanınırken; üyelerin hangi bölümlerde çalışacağını da başkan tek başına belirleyecek. Anayasa değişikliğiyle oluşturulan HSYKde daire başkanlıkları ve üyelikler seçimle belirlenmişti.

Yabancılar da çalışacak: Anayasa Mahkemesi Başkanı, ihtiyaç duyduğu alanlarda projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisi ve ihtisasını gerektiren işlerde hizmet alımı yoluyla yerli ve yabancı uzman çalıştırmaya yetkili olacak.

Tavsiye ve telkin gibi düzenleme: Tasarıya göre, iptal davalarında mahkemece esasın incelenmesine karar verilmesi halinde dava dilekçesi ile ekleri TBMM Başkanlığı ile Başbakanlık’a gönderilebilecek. TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık, iptal davasıyla ilgili yazılı görüşlerini değerlendirilmek üzere mahkemeye bildirebilecek.

Mahkeme kararlarını iptal edebilecek: Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay da dahil olmak üzere mahkeme kararlarını kaldırabilecek.

***

UTKU ÇAKIRÖZER’in haberi

Gerçeker: Sistem altüst olur

Yargıtay Başkanı Gerçeker, tasarının vahimdüzenlemeler içerdiğini belirterek, “Anayasa Mahkemesine verilen yetkiler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bile yok. Yeni bir yüksek mahkeme ihdas ediliyor. Bu kaos doğurur, sistemi altüst eder” diye konuştu. Tasarıyla ilgili olarak kendilerinin görüşünün alınmadığını vurgulayan Gerçeker, Yargıtay Başkanlar Kurulunu toplayarak değerlendirme yapacaklarını söyledi.

ANKARA - Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesiyle ilgili uyum yasa tasarısının vahimdüzenlemeler içerdiğini belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bile olmayan yetkilerin Anayasa Mahkemesine verildiğini söyledi. Gerçeker, tasarıyla yeni bir yüksek mahkeme ihdas edildiğini belirterek, Bu kaos doğurur, sistemi alt üst ederdedi. Yargıtay Başkanlar Kurulunu toplayarak bir değerlendirme yapacaklarını kaydeden Gerçeker, tasarıyla ilgili olarak kendilerinin görüşünün alınmadığına dikkat çekti.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, tartışma yaratan tasarıyla ilgili olarak Cumhuriyete değerlendirmelerde bulundu. Gerçekerin açıklamaları şöyle.

Yargıtay ve Danıştay kararlarını iptal yetkisi: En vahimi bu düzenleme. Bu kabul edilebilecek bir şey değil. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bile böyle bir yetki yok. AİHM, sadece ihlal varsa ya tazminat ya da mevzuatını değiştir diye ilgili ülkeyi uyarır. Tasarıyla yapılan yeni bir temyiz merci oluşturmak, yeni bir yüksek mahkeme ihdas edilmektedir. Adli yargı ile idari yargı Anayasa Mahkemesinin altında. Tamamen adli mekanizma da idari mekanizma da Anayasa Mahkemesine bağlanmış oluyor. Tasarının 50. maddesinin 2. fıkrası İhlal bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa ihlale konu kararın iptaline karar verilir deniyor. Sadece bizim için değil idare için de tehlikeli.

Kaos çıkar: Yerel mahkeme karar verecek, Yargıtay ve Danıştay da bir karar verecek, kesinleşecek. Ondan sonra Anayasa Mahkemesi, bir üst yargı mercii olarak inceleyerek kaldırıyor olması. Bu sistemi altüst eder. Kaos yaratır. Davaların da uzamasına neden olacak. Bölge adliye mahkemeleri de kurulduğu zaman 4-5 kademeli sistem ortaya çıkacak. Böyle yasalaşırsa korkunç bir kargaşa çıkar. Kaos yaratır.

Üyelere tanınan mali haklar: Anayasa Mahkemesi üyelerine tanınan ek maddi imkânlar oldukça büyük meblağlarda. Bireysel başvuru ile ilgili tazminat veriliyor. Halbuki bu onların asli görevi. Asli göreve ek tazminat. Anayasa Mahkemesi üyeleriyle bizler arasına fark geliyor. 2-3 bin lira civarında, daha fazla da olabilir. Biz para pul peşinde değiliz. Anlayamadığımız bir sistem oluşacak. Biz sesimizi çıkartmadık ama zaten bizim maaşımız eşit değil. Şimdi bir de kendi içinde farklılık yaratılmış olacak. Mademki asli görev zaten maaşını veriyor, ayrıca ek ödeneğe gerek yok ki. Bu statüler hiyerarşik sistemi altüst eder, kaos doğar.

Bize sorulmadı: Tasarı bize sorulmadan Meclise gönderilmiş. Anlamıyorum, nereden örnek aldılar bunu. Tele-vizyonlardan öğrendik, tasarıyı getirttik.

Uyarmak görevimiz: Belki Başkanlar Kurulunu toplayıp değerlendireceğiz. Yanlış olduğunu, çelişkileri, ikilik çıkaracağını, hiyerarşik sistemi altüst edeceğini Yasama organı üstüne çıkma yetkimiz yok ama onları uyarmak hem hakkımız hem de görevimiz. Ben zaten emekli oluyorum. Ama bundan sonraki gelecek arkadaşlarımızın sıkıntısı olacak.

Cumhuriyet 13.01.2011

 
 
 



__._,_.___


--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ İşsize şeytan is bulur.  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ İLAHİ   Sabahleyin-öğlenleyin-akşam karanlığında- Benim ilahimi duyarsın, Maria. Kederde ve sevinçte, iyide ve kötüde, Tanrının anası benimle ol. Saatler pırıltıyla uçtuğunda, Ve tek bir bulur karartmadığında göğü, Aylak olmasın diye ruhum, Lütfun götürürdü onu sana ve seninkine; Şimdi, fırtınaları kaderin Geçmişimi ve günümü karartınca, Bırak ışısın geleceğim Senin ve senin olanın tatlı ümidiyle.   Edgar Allan Poe  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder