Biz unuttuk dünya F klavyeye dönüyor
02 Ocak 2011 Sabah
Bilgisayarda kullanılan klavyenin F ya da Q olması tartışma gündeminin vazgeçilmez konusudur. Ancak yapılan bir araştırma Türkiye'ye özgü olan F klavyenin dünyada da tercih edilmeye başlandığını ortaya koydu.
Sabah Gazetesi'nden Meliha Okur'un bugünkü köşe yazısı
Q'ya paydos F'lendik!
Yeni yıla yeni umutlarla giriş yaptık. Yeni yılda Ar-Ge ve teknolojiye sahip çıkmalıyız. Türkiye, bir harften dolayı her yıl 1 milyar, ABD ise 25 milyar dolar kaybediyor. Zamanında 2 milyar dolar için IMF ile masaya oturduğumuz düşünülürse, çok ciddi para. Kahramanımız, F... Dünyada 37 çeşit klavye kullanılıyor. Türkiye'de resmi kurumlarda F klavye, genellikle özel kurumlarda Q tercih ediliyor.
Sonunda düşündük, taşındık, hesap yaptık. Her yerde F kullanmaya karar verdik. Çok vakit kaybetmiş bile olsak 2011'de hepimiz F'leneceğiz.
Yeni yılda bir harf Türkiye'nin ulusal meselesi olacak.
***
F klavyenin isim babası İhsan Sıtkı Yener isimli bir uzman.
Konu üzerinde 10 yıl çalışmış. 30 bin Türkçe kök kelimeyi etimolojik olarak incelemiş. 184 bin sesli ve sessiz harfin kullanım sıklığına bakmış. Parmakların ergonomisini optimize etmiş ve F klavyeyi tasarlayarak 1955'te dünyayı F klayveyle tanıştırmış.
Yener, dünya hızlı yazı yazma rekortmeni. Bugüne kadar hiçbir İngiliz ve Amerikalı, ana dillerinde Q klavyeyle dünya şampiyonu olamamış.
Türkler ise F klavye sayesinde 59 kez şampiyonluk kazanmış.
Hatta 25 şampiyonlukta dünya rekorumuz var.
***
Peki, F klavyenin 1950'den bu yana bize sağladığı fayda ne? Sıralayalım:
F klavye ile yazanlar Q ile yazanların 2, 3 katı sürate ulaşıyor.
Q klavyede sesli ve sessiz harflerin gelişigüzel sıralanması, sağ ve sol elin parmaklarının ritmik kullanımını olumsuz etkiliyor.
Ortalama süratte yazan bir F klavye kullanıcısı saniyede 3-4 vuruş yapıyor.
Q klavyede parmakların en rahat ulaşabileceği orta yatay ve orta dikey sıradaki parmakların kullanım sıklığı yüzde 76, F'de ise oran yüzde 85.
F ile yazanlar anlayarak yazabiliyor, yazarken anlayabiliyor.
F Türkçe dışında İngilizce, Fransızca gibi başka Latin dillerinde de hızlı yazmayı sağlıyor.
Bu yazıyı F klavye ile yazdım...-- -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ KULAK VER Kİ.. Kulak ver ki havasında bahçemizin, Gök maviliğinden, dal yeşilliğinden Bir türkü söylenmede kendiliğinden; Nasıl dinlersen öyle, sen veya hazin. Kulak ver, dolaşan ruhumuzu tel tel; Dallardaki tomurcukları ürperten Bir türkü söylenmede kendiliğinden; Dinlenmedikçe ömrün artar, öyle güzel! Cahit Sıtkı TARANCI oO-------------------------------------------------------------------Oo http://orajpoyraz.blogspot.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder