15 Haziran 2019 Cumartesi

ABD ULUSAL ARŞİVİ BELGE NO 867700/1788




ABD ULUSAL ARŞİVİ BELGE NO 867700/1788

VI. Mehmed Sultan Vahideddin'in Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Yüce Türk Milletini Amerika Birleşik Devletleri'ne şikayet mektubu.

Amerika Cemahir-i Müttefikiye Reisi Mösyö Calvin Coolidge Cenaplarına.

Siyasi olayların ve gelişmelerin tüm iç yüzünü hangi nedenlerden dolayı saltanat merkezimi geçici bir süre için terk etmek zorunda kaldığımı biliyorsunuz. Bu konuda ayrıntılı bilgi sunmayı gereksiz görüyorum. Bu süresiz uzaklaşmamın babadan kalma sahip olduğum saltanat ve hilafet makamımdan vazgeçtiğim anlamına gelmeyeceği açıktır.

"Ankara Meclisi gibi bir isyancı fitnenin bu konuda alacağı tüm kararların geçersiz olacağını bildiririm. "

Şöyle ki İslam hilafetinin Osmanlı saltanatından soyutlanması ve ayrılması ve hilafetin tümüyle kaldırılması dini kavmiyeti vatanı belirsiz ve karışık askerlerden ve öteki sınıflardan oluşan küçük bir şer zümresinin kısmen zorla ve kısmen bilgisizlik ve gafletle yönlendirdiği beş altı milyonluk Türk kavminin yetki alanı içinde değildir. Hanedanımın ileri gelenleri aleyhinde Ankara Meclisi tarafından kabul edilen sürgün ve kovma emlakine ve bireysel mallarına el koyma gibi haksız kararları hanedanımın bireylerini insan ve kişilik haklarından soyutlar mahiyettir.

Bu konuda kişiliğiniz ve cumhuriyet hükûmetiniz tarafından olanaklar ölçüsünde yapılabilecek yardımları pek değerli sayacağımı açıklamaya gerek yoktur. Bu vesile ile sağlıklı olmanızı yüce haktan niyaz ederim.

13 Mart 1924 Mehmet Vahdettin

Kaynaklar : ABD Ulusal Arşivi Güneş agm S54 Hesaplaşma S321

Taner Kılınç Levent Özgül ve Atakan İskender ile birlikte...



- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Din bir vicdan meselesidir.
Herkes vicdaninin emrine uymakta serbesttir.
Biz dine saygi gosteririz.
Dusunuse ve dusunceye muhalif degiliz.
Biz sadece din islerini millet ve devlet isleriyle karistirmamaya calisiyor kasde ve fiile dayanan taassupkr hareketlerden sakiniyoruz.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

97. AHIRET HAYATI INANISI ANCAK HALKIN SAFLIGI ARACILIGIYLA BUNU SOMURENLER ICIN YARARLIDIR

Ahiret hayati inanisinin yarari, bize surekli olarak ovulur; asilsiz bir kuruntu ve hayalden bile ibaret olsa, ahiret hayati inanisinin yararli oldugu, cunku insanlara bu inanisin hakim bulundugu ve kendilerini erdeme yonelttigi iddia edilir. Ancak bu inanisin insanlari daha olgun, daha erdemli kildigi dogru mudur? Bu efsanenin etkili oldugu uluslar gelenek ve gorenekleriyle, tabiatlariyla seckin midir? Gorunen alem, gorunmeyen aleme hep ustun gelmiyor mu? Insanlari egitmek ve yonetmekle gorevli kimseler, kendileri isiga ve erdeme sahip olsaydi, insanlari ham hayaller yerine, gerceklerle yonetmeleri daha iyi olurdu. Ancak, kurnaz, acgozlu ve bozuk ahlakli yasa koyucular, dunyanin her yerinde milletleri bos masallarla uyutmayi, onlara gercekleri ogretmekten, akil ve zihinlerini gelistirmekten, ozel ve gercek nedenlerle erdeme yoneltmekten, onlari dogru bir sekilde yonetmekten daha kolay buldular.

Ruhu madde disi yapmak icin, ilahiyatcilarin nedenleri vardi. Ahiret hayatinda kesfettikleri hayali ulkeleri yurtlandirmak icin, ruhlara ve ham hayallere ihtiyaclari vardi. Maddi ruhlar, butun cisimler gibi dagilip giderdi. Oysa, insanlar kendileriyle birlikte her seyin kotu olacagina, her seyin bitecegine inansalardi, oteki dunyanin cografyacilari, ruhlarini bu bilinmeyen meskene gonderme haklarini yitirirlerdi. Bu ruhlari otlattiklari umut ve hulya cayirindan ve onlari altinda ezmeye ozen gosterdikleri cehennem dehsederinden hicbir yarar saglayamazlardi. Yani ahiret aleminin insan turu icin gercek hicbir yarari olmasa da, insan turunu oraya gondermeyi ustlenenler (yani ilahiyatcilar) icin yarari buyuktur!

- - - - - - - - - - - - -
Ozgurluk iki kere ikinin dort ettigini soyleyebilmektir.
Eger buna izin verilirse gerisi kendiliginden gelir.

George Orwell1984

- - - - - - - - - - - - -
Ateist olmasaydim, insanlari sozlerinin oruntusune gore degil de yasamlarinin butunlugune gore kurtarmayi tercih eden bir tanriya inanmis olacaktim.

Tanri'nin, iki kelimesinden biri Tanri, Tanri, Tanri ve her yaptigi hata, hata, hata olan bir televizyon muminindense, durust ve erdemli bir ateisti tercih edecegini saniyorum.
ASIMOV,ISAAC (1920-1992) Rusya dogumlu ABD'li bilimkurgu yazari.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder