15 Haziran 2019 Cumartesi

Tarhana Osman ismini hiç duydunuz mu?


Tarhana Osman ismini hiç duydunuz mu?

Görüntünün olası              içeriği: 2 kişi, yazı Adı gibi hikayesi de çok dikkat çekici. Amerikan süt tozunun kanserojen olduğunu ispat etti ve yasaklanmasını sağladı. 1950'li yıllarda Amerikan margarini ve buğdayına da savaş açtı...

1950'li yıllarda Türkiye'ye Marshall yardımı çerçevesinde ABD'den büyük miktarda süt tozu yardımı yapıldı. Suya karıştırılan bu süt tozları tüm okullarda öğrencilere içirildi. Öyle ki kendi sütünü üreten köylerde bile çocuklara zorla bu sulandırılmış süt tozları verildi.

Asıl adı Osman Nuri Koçtürk olan Tarhana Osman ise hem Türkiye'de hem de Amerika'da biyokimya eğitimi almış ve bu konularda çeşitli araştırmalar yapmıştı. Tarhana Osman o dönemde Amerikan süt tozuna karşı büyük bir hareket başlattı.

ABD'nin kendi ülkesindeki üretim artıklarını tüketilemeyecek kadar kötü olan gıdaları Türkiye'ye sattığını belirten Koçtürk süt tozunda kansere yol açan 'aflatoksin' mantarını bulunduğunu ispat etti ve yıllar sonra yasaklanmasını sağladı.

Tarhana Osman ikinci isyan bayrağını ise Amerikan margarinine karşı açtı. O dönem ABD Türkiye'ye çok ucuza soya yağı satmaya başlamıştı. Piyasayı istila eden ABD soyası ve margarini yerli tereyağı ve zeytinyağının yerini almaya başladı.

Hidrojene margarin tüketimiyle birlikte Türkiye'de kalp-damar hastalıkları ve kolesterol sorunları adeta patlama yaptı. Türkiye'de bunlar olurken ABD'de ise hidrojene yağ tüketimi sağlık sebepleriyle azalıyordu.

Süt tozu ve margarinin ardından ABD Türkiye'ye cüce buğday adını verdiği genetiğiyle oynanmış (GDO'lu) buğdayı da satmaya başladı. Tarhana Osman Amerikan buğdayının hem topraklarımızı hem de insanlarımızı zehirleyeceğini söyleyerek büyük bir mücadele başlattı.

Osman Nuri Koçtürk gittiği her yerde Amerikan gıda ürünlerinin yerine halka tarhana yapmayı ve tüketmeyi öneriyordu. Tarhana Osman lakabı ise buradan kaldı. Koçtürk'un çabaları ithalat lobisini çok kızdırıyordu. Hatta bir kaç kez saldırıya uğradı.

Peki Tarhana Osman kimdir? 1943 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi'nden mezun oldu. Ardından TSK'ya girdi. Daha sonra eğitimine devam etmek için ABD'ye gitti ve Missouri Üniversitesi Beslenme Kürsüsü'nde çalışmalarda bulundu.

1953'te yurda dönerek Askeri Biyoloji Enstitüsü kimyagerliğine atandı. Ankara Tıp Fakültesi Biyokimya Kürsüsü'nde önce uzman sonra gıda kontrolü ve hijyen doçenti oldu. 1956'da Et ve Balık Kurumunda Merkez Laboratuvarları Müdürü ve Teknoloji Müdürü olarak görev yaptı. 1994 yılında vefat etti.

Soner Yalçın - Saklı Seçilmişler


 
- - - - - - - - - - - - -

a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Bu millet kili kipirdamadan dava ugruna canini vermeye razi olmasaydi ben hic birsey yapamazdim.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

4. BIR ALLAH'A INANMAK GEREKSIZDIR EN DOGRUSU ONU HIC DUSUNMEMEKTIR

Her dini sistem ancak Allah'in ve insanin dogasi ve bunlarin aralarindaki iliski uzerine kurulabilir. Ancak bu iliskinin gercek varligi hakkinda bir hukum vermek icin tanrisal doga hakkinda bazi fikirlere sahip olmak gerekir. Oysa, butun ilahiyat, Tanrinin icyuzu anlasilmaz diye bize bagirmaktan ve ote yandan bu anlasilmasi mumkun olmayan Allah'a sifatlar tayin etmekten ve insanin anlasilmaz Allah'i onaylamada cekingen olamayacagini soylemekten bir an geri kalmamaktadir.

Insanlar icin en onemli olan sey, anlamanin tam ve kesin bir olanaksizligi icinde bulunmalaridir. Eger Allah, insan icin anlasilmasi mumkun degilse, onu hic dusunmemek en akla uygun yoldur. Ancak din, insanin bir cinayet islemis olmaksizin Allah'i hatirindan cikaramayacagi hukmunu vermektedir.

- - - - - - - - - - - - -
Bircok insan hayatindan makul olcude keyif alir ama bakiyeye baktiginizda hayat acidir.
Yalnizca cok genc ve ahmak olanlar bunun aksini dusunur.

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Deneyimleyebilecegimiz en guzel sey gizemdir.

Gercek sanatin ve gercek bilimin besiginde sallanan en temel duygu budur.
ALBERT EINSTEIN
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 





-------------------------------------------------
This free account was provided by VFEmail.net - report spam to abuse@vfemail.net
 
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder