14 Haziran 2019 Cuma

MALEZYA'DAN YENİ PARA BİRİMİ ÖNERİSİ

ABD tarafından düşmanca karşılanacak bir hareket.
Ve ilginç..
Bu tam olarak dolar ekonomilerinin çökmesine sebep olabilecek bir tavır.
Çin, İran, Rusya hemen bu fikrin üstüne çöreklenebilir.

Altını rezevrleri kuvvetli olan birkaç ülke merkez bankasının ortaklığı ile hemen yarın gerçekleşebilir.
Ve ortaya çıktığı ilk andan itibaren piyasaları etkisi altına alır.
Önce küçük rakip, kısa zamanda büyük rakip, birkaç yıl içinde ise başat para olur.

En çok beş altı yıl sonra başat para olduğunda ise ABD için dolar üzerinden sınırsız borçlanma imkanı kalmaz.
Sınırsız borçlanma imkanının kalmaması bir yana aynı zamanda ABD'nin küresel ekonomiye ihraç ettiği astronomik miktardaki ABD tahvil ve hazine bonolarının ABD parası ile geri ödenmesinde de büyük sorunlar ortaya çıkar.
Aynı zamanda ABD'nin küresel ekonomiye ihraç ettiği devasa para tarafiğinde ilk sırayı tutan İngiltere, sonrasında batılı diğer devletler sarsılır.
Çünkü artık ABD'nin dünyaya sınırsız hazine bonosu, tahvil ve dolar ihraç etme imkanı kalmaz.
ABD eğer eski düzeni sürdürmek isterse bu seferde emisyondaki doları geri toplaması imkanı kalmadığı için tahammül edilmez bir dolar enflasyonu olacaktır.
Ve dolara bağımlı kağıtların ticaretinden büyük kazanç sağlayan bankerler için çok önemli bir gelir kapısı da kapanmış olacaktır.
Bu ABD'nin tıpkı birinci dünya savaşından önce olduğu gibi tekrar kendi içine kapanması mecburiyetini doğuracaktır.
Bu günlerde olduğu ABD'nin olağan üstü silahlanma yatırımları yapması, devasa bütçe açıklarını sürdürmesi imkanı kalmayacaktır.

Bunlar iyi gelişmelerdir elbette.
Dünyanın yeniden çok kutuplu ve daha dengeli olması kötü olabilir mi?

Ve son bir not olarak, kriptoparalar hala daha küresel para olma imkan ve kapasitesine sahiptir.
Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

MALEZYA'DAN YENİ PARA BİRİMİ ÖNERİSİ

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in gündeme getirdiği Güneydoğu Asya ülkeleri arasında ticaret için altına endeksli bölgesel ortak para birimi kullanılması planı ekonomistlerin ilgisini çekti.

14.06.2019 - 14:29

Malezya dan yeni para birimi önerisi

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen "25. Uluslararası Asya'nın Geleceği Konferansı"nda yaptığı konuşmada gündeme getirdiği "Güneydoğu Asya ülkeleri arasında ticaret için altına endeksli ortak para birimi kullanılması" önerisi dünya genelinde ekonomistler tarafından tartışılıyor.

Başbakan Mahathir'in altına endeksli ortak para birimi teklifi çok sayıda ekonomistin dikkatini çekti.

Uluslararası basında yer alan çeşitli analizlerde Mahathir'in açıklamaları "para spekülatörlerine karşı ciddi bir hamle" ve "dolar tuzağından kaçış planı" olarak nitelendirildi.

Doların uluslararası ticarette tekelleşmesine yönelik eleştirileriyle bilinen ABD'li ekonomist Steve Hanke geçen hafta Forbes dergisinde kaleme aldığı yazıda Mahathir'in "altın endeksi" teklifinin son derece önemli olduğunu belirtti.

Döviz ticareti spekülasyonunu Mahathir'in ilk olarak 1997 ve 1998'deki Asya finansal krizi döneminde tecrübe ettiğini hatırlatan Hanke "Mahathir o yıllarda döviz spekülatörlerine özellikle George Soros'a sert tepki vermişti. Ardından hükümet 1 Eylül 1998'de Malezya ringgitinin değerini korumak için sermaye kontrolü kararı almış ve döviz ticaretini durdurma planını açıklamıştı. " ifadesini kullandı.

Hanke altına endeksli para biriminin Malezya için ABD doları tuzağından "büyük kaçış planı" olacağının altını çizerek ran Türkiye Rusya gibi ülkeler de altını tercih ederek Malezya'nın yolundan gidebilir. Böylece önemli bir altın bloku kurulmuş olur. " fikrini savundu.

"Mahathir altın endeksinin avantajlarını biliyor"

Ekonomist Adam Garrie Eurasia Future isimli düşünce kuruluşunun sitesindeki makalesinde Mahathir'in söz konusu teklifinin risk taşıyabileceğini belirterek "2000'li yılların başında Libya lideri Muammer Kaddafi de Afrika ülkeleri arasında değeri altına endeksli ortak para birimi teklifinde bulunmuştu. Herkesin ittifak ettiği üzere 2011'de ABD İngiltere ve Fransa'nın Libya'yı yok etme hamlesi bu ülkelerin altın endeksine karşı durmasının bir parçasıydı. " ifadesini kullandı.

Mahathir'in tecrübeli bir siyasetçi olarak altın endeksinin getireceği avantajları bildiğini vurgulayan Garrie "Bu söylemler her ne kadar sözlü bir teklif olsa da Asya'nın genç liderleri Mahathir'in çağrısına kulak vermeli ve bu planın gerçekleşmesi için çalışmalıdır. " dedi.

Garrie altının dövizden farklı olarak hiçbir ülke tarafından kontrol edilmediğini ve kolayca manipüle edilemeyeceğini savunarak "Altın endeksiyle ticaret yapılan bir dünyanın dengesi iki ülke veya bir grup ülkeler arasında vuku bulan ticaret savaşlarından ötürü sarsılmayacaktır. " görüşünü paylaştı.

"Altına endeksli para birimine Türkiye de dahil olabilir"

Malezya Parasal Adalet Hareketi Başkanı Prof. Ahmed Kamil Mydin Meera Başbakan Mahathir'in altına endeksli ortak para birimi planına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Mahathir'in döviz ticareti manipülasyonlarına karşı buna benzer bir teklifi Asya finansal krizi zamanında da yaptığını hatırlatan Ahmed şu görüşleri aktardı:

"Asya krizi spekülatörlerin Tayland'ın para birimine saldırmasıyla başlamıştı. Kısa süre sonra yatırımcılar ellerindeki Malezya ringgitlerini satarak ülkenin para değerinin dolar karşısında düşmesine sebep oldu. Birçok Asya ülkesi bu kriz karşısında Uluslararası Para Fonundan (IMF) yardım alarak borçlarını öderken o dönemde başbakan olan Mahathir IMF'ye gitmeyi reddetti. Malezya ringgitinin değerini korumak için ringgitin kur değerini dolar karşısında 3 8'e sabitleme kararı alarak döviz spekülatörlerine karşı hamlede bulundu. Mahathir döviz ticaretinin kötü yüzünü o dönemde anlamıştı. "

Ahmed küresel çıkarları savunanların Mahathir'in altına endeksli para birimi planını durdurmak isteyeceğini vurgulayarak "Devir artık değişti. Dünya mevcut itibari para sisteminin sürdürülebilir olmadığını anladı. Belki ABD Başkanı Donald Trump bile ülkesini altına yönlendirebilir. Rusya Merkez Bankası halihazırda altına endeksli kripto para çıkarmayı hedefliyor. Çin de geçen sene petrol ticaretinde doların tekelini kırmak için altına endeksli petrol sözleşmesini başlattı. " şeklinde konuştu.

Türkiye'nin de yakın zamanda döviz krizi yaşamış bir ülke olarak "Bu alanda Malezya ile birlikte hareket edip edemeyeceği" sorusuna Ahmed ki ülkenin de yerel para birimi son zamanlarda dolar karşısında değer kaybına uğradı. Her iki ülkeden mevcut dünya düzenine eleştiriler geliyor. Dolayısıyla altına endeksli ortak para birimi planına Türkiye de dahil olabilir. " cevabını verdi.

Geçen ay düzenlenen konferansta uluslararası ekonomik sisteme ve dünya düzenine eleştirilerde bulunan Mahathir mevcut dünya düzeninin huzur getirmediğini yeni uluslararası düzene ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı.

Mahathir mevcut küresel ekonomik sistemde döviz ticaretinin "ahlaksız ve manipülatif" bir uygulama olduğunu dile getirmiş daha adil bir uluslararası ticaret yöntemi olarak altına endeksli para birimi kullanılmasının uygun olacağını belirtmişti.

Ortak para biriminin Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleri arasında ticarete mahsus kullanılabileceğini öngören Malezya lideri "An itibarıyla ABD dolarına bağlıyız fakat dolar sabit değil. Bizim sunduğumuz para birimi altına endeksli olacak çünkü altının değeri daha sabit. " demişti.

Mahathir karşılıklı ticarette altına endeksli ortak para birimi kullanılmasının bölge ülkelerinin döviz kuru değerinin ABD dolarına değil ülkelerin kendi performanslarına bağlı olarak belirlenmesini sağlayacağının altını çizmişti.

http://www.turktime.com/haber/malezya-dan-yeni-para-birimi-onerisi/505427?fbclid= IwAR3XX7XBYqRCiGMoIbafWwEcwtHM4gsJozS6NqqcVo0Od0lvYPkSXCY9tnI





- - - - - - - - - - - - -

a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Benim naciz vucudum elbet bir gun toprak olacaktir ancak Turkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

124. IMANI AKLIN YERINE KOYMAK ISTEYENLERIN SARLATANLIKLARI NE KADAR SACMA VE GULUNCTUR

Bana surekli olarak, dinin gerceklerinin aklin ustunde oldugunu yineliyorsunuz. Ancak, bu sekilde teslim etmiyor musunuz ki, bu gercekler akli basinda insanlarin anlayacagi icerikte degildir. Aklin bizi aldatabilecegini one surmek, "gercek batil olabilir; yararli olan sey zararli olabilir" demektir. Akil, yararliyi ve dogruyu tanimaktan baska bir sey midir? Bundan baska, bu hayatta kendimize rehber olmasi icin, tasidigi hal ve sifatla aklimizdan ve az cok egitilmis duygulanmizdan baska bir seye sahip olmadigimizdan, "akil sadakatsiz bir rehberdir ve duygularimiz aldaticidir" demek, "hatalarimiz kacinilmaz ve cehaletlerimiz yenilmezdir ve son derecede bir adaletsizlik etmeksizin, bize vermis oldugu yegane rehberleri izledigimiz icin Allah bizi cezalandiramaz" demektir. Aklimizin, kavrayisimizin ustunde olan seylere inanmak zorunda oldugumuzu one surmek, Allah, kanatsiz havalara yukselmemizi emrediyor demek kadar gulunc bir sozdur. Hakkinda akla basvurulmasi dogru olmayan konular, sorunlar bulundugunu soylemek, bizim icin en onemli olan iste, yalniz hayalgucune danismamiz gerektigini ya da gelisiguzel, rastlantiya bagli olarak hareket etmenin uygun oldugunu soylemektir.

Din bilginlerimiz, aklimizi Allah'a kurban etmemiz gerektigini soyluyor. Ancak bize yalnizca yararsiz bagislarda bulunan ve bunlari kullanmamizi istemeyen bir zata aklimizi feda etmemiz icin hangi neden ve gerekce vardir? Bizzat din bilginlerimize gore, kalpleri kiracak, gozleri kor edecek, bize tuzak kuracak, bizi bastan cikaracak kadar muzip olan bir Allah'a nasil guvenebiliriz? Sozun kisasi, bizi daha kolay sevk ve idare etmek icin gozlerimizi kapatmamizi emreden bir Allah'in gostericilerine nasil guvenebiliriz?

- - - - - - - - - - - - -
Oynadigimiz bu oyunda, kazanmak soz konusu degil.
Ama bazi yenilgiler otekilerden daha iyidir...

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Bircok din, kadim cehaletin ve duzensizligin sayica az birkac mefhumunu soyle bir tasdik edip bize bunlari sanki en basindan beri var olan hakikatlermis gibi gosterdi.

Sonuc olarak milyarlarca insanin, akilli tek bir kisinin bile kendi basina inanmayacagi seylere inanmasina neden oldu.
HARRIS,SAM (1967) ABD'li yazar.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 





-------------------------------------------------
This free account was provided by VFEmail.net - report spam to abuse@vfemail.net
 
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder